Ven, Nov 1, 2024

Τόνωση αναδιαρθρώσεων, φρέσκος δανεισμός και «μαξιλαράκια» από Τράπεζα Κύπρου

Τόνωση αναδιαρθρώσεων, φρέσκος δανεισμός και «μαξιλαράκια» από Τράπεζα Κύπρου

Σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί εντός της Τράπεζας Κύπρου για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν πηγές από την Τράπεζα, «οι προκλήσεις παραμένουν, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως το τέλος του μορατόριουμ αναστολής δόσεων θα μεταφραστεί κατά πάσα πιθανότητα σε αύξηση των ΜΕΔ». «Η λογική όμως, για ταχύτερη μείωση των υφιστάμενων προβληματικών δανείων σε συνδυασμό με την ενίσχυση και διασπορά των νέων δανείων δείχνουν πως μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών», υπογραμμίζουν.
 
Στην Τράπεζα έχει διαμορφωθεί από την Άνοιξη συγκεκριμένη προσέγγιση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, με επίκεντρο την διατήρηση «της πολύ καλής πορείας στην μείωση των ΜΕΔ και την αύξηση του δανεισμού σε επιλεγμένες κατηγορίες πελατών».
 
Παράλληλα, με το 98% των νέων δανείων στην Κύπρο από το 2016 να είναι εξυπηρετούμενα, είναι μια επίδοση που η Τράπεζα Κύπρου θέλει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.  
 
Στόχος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι «η τόνωση της επανεκκίνησης της οικονομίας και δη στο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα ολοκληρώνεται ο κύκλος των μορατόριουμ αναστολή δόσεων, προς αποφυγή νέων πιέσεων, τόσο στα λογιστικά βιβλία, όσο και στην γενικότερη πορεία της τράπεζας».
 
Προχωρούν εντατικά οι οργανικές λύσεις για ΜΕΔ, δημιουργούνται "μαξιλαράκια"
Η ευφορία που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση της πώλησης δανείων στην PIMCO, και δη εν μέσω κορωνοϊού, δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει για πολύ στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς στα ανώτατα στρώματα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ανάλυση έδειχνε εξαρχής πως, πέρα από τις πωλήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς και οι λεγόμενες «οργανικές» λύσεις για τα ΜΕΔ- δηλαδή, οι αναδιαρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των διαγραφών.
 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (περασμένου Ιουνίου), λίγο περισσότερα από 1 στα 5 δάνεια έτυχαν επανεξέτασης με αναστολές δόσεων, πέρα από το μορατόριουμ που αφορά στα μέτρα για την πανδημία. Στελέχη της τράπεζας σχολιάζουν πως «αυτή η πορεία συνεχίζεται, αλλά δεν μπορούν να δοθούν περισσότερα στοιχεία προς το παρόν».
 
Σημειώνουν ότι τα ίδια στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν πως επαναδιαπραγμάτευση των δόσεων ολοκληρώθηκε στο 22% των δανείων των νοικοκυριών και 27% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να κινούνται στο 16%. Η επαναδιαπραγμάτευση δόσεων (“reschedule”) μεταφράζεται σε λίγο περισσότερα από 1,25 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.
 
Την ίδια στιγμή στις λύσεις περιλαμβάνονται και οι διαγραφές.
 
Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε διαγραφές ύψους 155 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος, γεγονός που δεικνύει την αποφασιστικότητα για μείωση των ΜΕΔ.
 
Στέλεχος της τράπεζας σχολίασε στο ΚΥΠΕ πως, «ενώ η διαγραφή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για όλες τις περιπτώσεις, εντούτοις είναι μια από τις επιλογές, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
 
Σημειώνεται, μάλιστα, από την ίδια πηγή, πως οι διαγραφές είναι συνήθεις ανάμεσα στα δάνεια μικρομεσαίων πελατών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά σε αυτό το σημείο.
 
Συνολικά η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει κατά 86% τα υφιστάμενα της ΜΕΔ, ενώ στελέχη της Τράπεζας τονίζουν στο ΚΥΠΕ πως το 70% της μείωσης οφείλεται στις ούτω καλούμενες «οργανικές» λύσεις, με το υπόλοιπο 30% να είναι απότοκο πωλήσεων ΜΕΔ. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι «είναι ταυτόχρονα ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμα δρόμος για την τράπεζα, ιδίως αν καταγραφεί πισωγύρισμα με νέα ΜΕΔ μετά το τέλος του μορατόριουμ δόσεων τον Γενάρη».
 
Στα θετικά, υπογραμμίζουν, καταγράφεται η μέχρι σήμερα μείωση των ΜΕΔ, η οποία δημιουργεί «μαξιλαράκι» για να απορροφηθεί η αναμενόμενη αύξηση των ΜΕΔ, επισημαίνουν.  
 
Ελπίδες ότι τα νέα δάνεια δεν θα είναι ιδιαίτερα μειωμένα σε σχέση με 2019

Την ώρα που στην Αγία Παρασκευή τρέχουν για μείωση των ΜΕΔ, ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής τους είναι η αύξηση των χορηγήσεων, όπως τονίζουν. Μέχρι το β΄ τρίμηνο η τράπεζα είχε καταφέρει να παραχωρήσει 689 εκατ. ευρώ σε νένα δάνεια, άλλα 65 εκατ. ευρώ να βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτά τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά σε στεγαστικά δάνεια.
 
Πάντως, ελέω Covid 19, δύσκολα θα καταφέρει η Τράπεζα Κύπρου να επιτύχει τον «αυτόματο» στόχο των 2 δισ. ευρώ, δηλαδή να παραχωρήσει περισσότερα δάνεια από ό,τι το 2019, σημειώνουν.
 
Ωστόσο, αναφέρουν ότι η πορεία, με άνω των 700 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, δίνει ελπίδες πως οι φετινοί όγκοι δεν θα είναι ιδιαίτερα μειωμένοι σε σχέση με πέρσι. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου δείχνει μια κάποια στροφή προς την λιανική τραπεζική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών αποτελούν, όπως αναφέρουν στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου από ό,τι στο παρελθόν, με τους ιδιώτες μάλιστα να αποτελούν το 35% των συνολικών νέων δανείων της τράπεζας (αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο 27% πέρσι).
 
Προσθέτουν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν «μαζευτεί» και δεν αναζητούν αύξηση της μόχλευσης τους.
 
Ωστόσο, σημειώνουν ότι το γεγονός ότι η τράπεζα διατηρεί, τόσο τα μερίδια αγοράς της (52% στα νέα δάνεια) όσο και τους όγκους νέου δανεισμού (700 εκατ. ευρώ) «αποτελούν μια καλή ένδειξη πως πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο».
 
Στελέχη της Τράπεζας Κύπρου αναφέρουν στο ΚΥΠΕ πως ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύονται από  την ενίσχυση των δανείων σε μικρομεσαίους και ιδιώτες, είναι και η αύξηση της διασποράς του κινδύνου της τράπεζας και προσθέτουν ότι «τα μεγάλα πρότζεκτ είναι αργά στην υλοποίησή τους και συχνά συνεπάγονται συγκέντρωση ρίσκου».
 
«Πάντως, δεν έχει εγκαταλείψει η τράπεζα τις μεγάλες επενδύσεις, με γνωστές μάλιστα περιπτώσεις να ανακοινώνονται εσχάτως, αλλά η ενίσχυσή της στον χώρο της λιανικής τραπεζικής αποτελεί εργαλείο και για την διαχείριση της διασποράς και του ρίσκου», υπογραμμίζουν.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Listen Live