Mar, Nov 19, 2024

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης:«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» μία έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης:«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» μία έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε

Για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνδιοργάνωση με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, πραγματοποιούν μια συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.

Την επιμέλεια του εγχειρήματος έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού. Στο πλαίσιο της δράσης και μεσούντος του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, η επιμελήτρια προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σπάνια και αναπάντεχη εικαστική «ανάγνωση», συνομιλώντας οργανικά με τα πολύτιμα συμπυκνωμένα νοήματα, διατυπώνοντας συναισθήματα, καταγράφοντας τη στιγμή, ανατρέχοντας στο ένδοξο παρελθόν και στη διαχρονία του μεγαλειώδους ελληνικού φυσικού και μυθικού σύμπαντος (Όλυμπος), μεταγράφοντας τα τοπία των αιματηρών μαχών και των πολύνεκρων πολιορκιών, περιγράφοντας τον σκληρό ζυγό των δυναστών και το λαμπρό παράδειγμα και τις θυσίες.

Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές. Από αυτές οι δύο πρώτες στροφές, καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος, το 1865 και είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Ο Ύμνος είχε εξαρχής μεγάλη απήχηση, μεταφράστηκε στις περισσότερες ξένες γλώσσες και η λυρική του φωνή ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού. Ο Σολωμός συνέθεσε το ποίημα τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο, στην ηλικία των 25 ετών.

Listen Live