Mar, Nov 19, 2024

Τουρκία: Έσκαψαν για θεμέλια, βρήκαν τάφους στο άλλοτε ελληνικό Αδραμύττιο

Τουρκία: Έσκαψαν για θεμέλια, βρήκαν τάφους στο άλλοτε ελληνικό Αδραμύττιο

Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αι., όμως διατηρούσε σημαντικό ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1922

Επρόκειτο να γίνει εργοτάξιο, όμως τελικά μετατράπηκε σε ανασκαφή. Στο Αδραμύττιο, σημερινό Edremit της Τουρκίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας στην επαρχία Μπαλικεσίρ, εργάτες που έσκαβαν για τα θεμέλια εξοχικής κατοικίας έφεραν στο φως πίθους, σαρκοφάγους, τάφους και κεραμική της Ρωμαϊκής εποχής, που χρονολογήθηκαν στον 3ο, 4ο και 5ο αι. π.Χ.

Το Αδραμύττιο εξελληνίστηκε και γνώρισε ακμή κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 14ου αι., όμως διατηρούσε σημαντικό ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1922. Σήμερα είναι τουριστικό θέρετρο.

Μετά την απρόσμενη αρχαιολογική ανακάλυψη στο σημείο κλήθηκε ανασκαφική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ege, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκιουρκάν Πολάτ, ο οποίος ανασκάπτει και την αρχαία Άντανδρο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο καθηγητής είπε ότι οι πρώτες επιφανειακές έρευνες ξεκίνησαν στο Αδραμύττιο το 2000, σε δύο διαφορετικές περιοχές, η μία κατοικημένη και η άλλη νεκρόπολη. «Η νεκρόπολη είναι στα δυτικά του αρχαίου οικισμού της Αντάνδρου, παράλληλα με τη θάλασσα. Από τις μέχρι τώρα ανασκαφές έχουμε βρει 549 τάφους. Τα νέα ευρήματα στο εργοτάξιο, όμως, αποδεικνύουν ότι η νεκρόπολη συνεχίζεται τουλάχιστον 150 μέτρα πιο δυτικά. Υπάρχουν τάφοι ενηλίκων και παιδιών», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος καθηγητής εξήγησε ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και ότι είναι πιθανό να έρθουν στο φως και άλλοι τάφοι.

Listen Live