Η 21η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΕΔΟΝ Λεμεσού που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021 στη Λεμεσό ενέκρινε το πιο κάτω ψήφισμα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού:
Μια πόλη για να είναι λειτουργική και βιώσιμη χρειάζεται ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο που να ρυθμίζει και να καθοδηγεί την ανάπτυξη της και ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο.
Δυστυχώς επικρατεί μια άναρχη κατάσταση, όπου η επιχειρηματική και οικοδομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην πόλη μας, δημιουργούν ένα χάος. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την αύξηση τω οχημάτων στους δρόμους και την περιορισμένη χρήση των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην όξυνση και του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Καλούμε τις δημοτικές αρχές μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προωθήσουν ουσιαστικά μέτρα επίλυσης όλων αυτών των ζητημάτων και να μην μετατοπίζουν τα προβλήματα από μια περιοχή σε άλλη ή από μια υπηρεσία σε άλλη, αφήνοντας τους πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά στους δρόμους της πόλης μας. Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι στην αλλαγή κουλτούρας τόσο ως προς τη χρήση ΜΜΜ, όσο και ως προς την οδική
συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην αύξηση των δυστυχημάτων, πόσο μάλλον των θανατηφόρων δυστυχημάτων, όπου τα περισσότερα από αυτά αφορούν νέους ανθρώπους.
Για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών εισηγούμαστε:
1. Ενημέρωση και καθιέρωση κουλτούρας για τη χρήση ΜΜΜ αξιοποιώντας την εκπαίδευσ και τους γονείς.
2. Να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας πο εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες για την πόλη μας.
3. Να προωθηθεί άμεσα ολοκληρωμένο και καινοτόμο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
4. Να προωθηθούν ενέργειες για μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου.
5. Να δημιουργηθούν περισσότερα «Park and Ride» περιμετρικά του κέντρου της πόλης που θα εξυπηρετούν ουσιαστικά φοιτητές, διαμένοντες, εργαζόμενους και επισκέπτες του κέντρου πόλης.
6. Αύξηση της συχνότητας των διαδρομών των λεωφορείων.
7. Να γίνουν ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορούν τα λεωφορεία να διακινούνται πιο γρήγορα εντός της πόλης.
8. Επέκταση των δρομολογίων τόσο τις βραδινές ώρες, όσο και το Σαββατοκύριακο.
9. Να προωθηθεί η πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης.
10. Να αναπτυχθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να καταλήγει στο κέντρο της πόλης.
11. Να δοθούν κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτων εντός της πόλης.
12. Ενίσχυση δρομολογίων που αφορούν βασικές δομές του κράτους πχ Νοσοκομείο,Αθλητικές Εγκαταστάσεις και τις κύριες οδικές αρτηρίες.
13. Ενίσχυση δρομολογίων της υπαίθρου με την πόλη.
14. Δημιουργία σύγχρονων στάσεων ΜΜΜ, που να ανταποκρίνονται και στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας, φιλικές προς τους συμπολίτες μας που είναι Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ).
15. Επαναφορά των δωρεάν κόμιστρων στα ΜΜΜ για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους,μαθητές, φοιτητές.
16. Έκδοση μηνιαίας κάρτας για συνολική χρήση των ΜΜΜ.
17. Να τερματιστεί η παράνομη αδειοδότηση υποστατικών που δεν προνοούνται στα σχέδια ανάπτυξης από τις τοπικές και κεντρικές αρχές.
18. Να γίνει σαφής διαχωρισμός εμπορικών δρόμων και δρόμων πρωταρχικής σημασίας. Σε κάθε δρόμο να αποδοθεί ο συγκεκριμένος ρόλος που πρέπει να υπηρετεί και να σχεδιαστεί κατάλληλα.
19. Να ολοκληρωθούν με ταχύτητα μελέτες ή έργα που είναι προγραμματισμένα στο οδικό δίκτυο και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για περιμετρικούς δρόμους, παρόδιους χώρους στάθμευσης, ανισόπεδους κόμβους και διαπλάτυνση δρόμων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η Αγία Φύλα, η Ομόνοια, το Ζακάκι.