Sat, Nov 16, 2024

Με γλυπτά εμπλουτίζεται το καταδυτικό πάρκο στο «Δασούδι»

Με γλυπτά εμπλουτίζεται το καταδυτικό πάρκο στο «Δασούδι»

Στον περαιτέρω εμπλουτισμό του καταδυτικού πάρκου που δημιουργήθηκε στην θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μπροστά από το «Δασούδι», προχωρεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επισκεπτών αλλά και ντόπιων που ενδιαφέρονται για τις καταδύσεις και την γνωριμία του βυθού της Λεμεσού.

Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, όπως ανέφερε στο Limassol Today η Διευθύντρια της ΕΤΑΛ Μαρία Στυλιανού, θα γίνει η πόντιση μιας σύνθεσης γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν από την Γιώτα Ιωαννίδου, μετά από σχετικό διαγωνισμό. Πρόκειται για δύο γλυπτά 6 επί 2,5 μέτρα το καθένα με θέμα σχετικό με την παράδοση της Λεμεσού τα οποία θα τοποθετηθούν σε σημείο το οποίο έχει υποδειχθεί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

Όπως εξηγεί η κ. Στυλιανού, η πόντιση των γλυπτών εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΑνΔιΚατ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου -Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού» στο οποίο μετέχει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού.

Στα πλαίσια του ίδιου Προγράμματος το οποίο, όπως επισημαίνει η Διευθύντρια της ΕΤΑΛ, γίνεται σε συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα με τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, την Κάλυμνο, την Λέρο, την Πάρο και την Νάξο, έχουν δημιουργηθεί καταδυτικές διαδρομές ανάμεσα στους τεχνητούς υφάλους που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μεταξύ της Γερμασόγειας και της Αμαθούντας.

Να σημειωθεί ότι το καταδυτικό πάρκο στο «Δασούδι», καλύπτει μια επιφάνεια ενάμισι περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου με προέκταση από την ακτή προς την θάλασσα πέραν του ενός χιλιομέτρου και με το βάθος των νερών να φτάνει μέχρι και τα 30 περίπου μέτρα.

Σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή, όπως επισημαίνει η κ. Στυλιανού, έχουν ήδη ποντιστεί σταδιακά διάφορα στοιχεία που ενδιαφέρουν και προσελκύουν τον καταδυτικό τουρισμό και συγκεκριμένα, τα δύο ναυάγια των σκαφών «Lady Thetis» και «Constantis», 11 άλλες κατασκευές που τοποθετήθηκαν από το Τμήμα Αλιείας το οποίο πρόσφατα εγκατέστησε και μια εκπαιδευτική πλατφόρμα ενώ μαθητές του «Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου», σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, βύθισαν αριθμό αμφορέων και άλλων πήλινων αγγείων.

Επιπλέον το Τμήμα Αλιείας έχει δημιουργήσει και τέσσερεις υποβρύχιες διαδρομές τις οποίες, όπως διαπιστώνεται, ακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο δύτες από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό οι οποίο έρχονται ακριβώς στην Κύπρο γι’ αυτό τον σκοπό.

Να σημειωθεί ότι πρώτη υποβρύχια υποδομή στη Λεμεσό, με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια κοντά στο βυθισμένο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, όπου τοποθετήθηκαν ειδικές πέτρινες κατασκευές οι οποίες εξελίχθηκαν σε ένα βιότοπο πλούσιο σε υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών φίλων της κατάδυσης οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν με τις νέες υποβρύχιες υποδομές που προγραμματίζονται.

Πηγή: Limassol Today

 

Listen Live