Τετ, Νοε 20, 2024

Αιμιλιανίδου: Οι σημερινές κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Αιμιλιανίδου: Οι σημερινές κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Οι σημερινές κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την ίδρυση ενός Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων - αν όχι χιλιάδων - προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας και χρειάζεται να είμαστε αρωγοί σε όλα τα προβλήματα, τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Στην Επιτροπή συζητήθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας με την μορφή του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με την Υπουργό, στόχος είναι το τμήμα κοινωνικής ευημερίας να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με συντονιστικό ρόλο και οριζόντιες αρμοδιότητες, στο οποίο προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία και τα επιδόματα (ΕΕΕ, χαμηλοσυνταξιούχων, τέκνου, μονογονιού) τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων.
 
Στο σημείο αυτό, η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο 12 που δίδει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο «με την ολοκλήρωση της δομής και την οργάνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, να αποφασίσει την μεταφορά στο Υφυπουργείο της αρμοδιότητας εξέτασης και χορήγησης επιδομάτων που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες περί επιδομάτων, όπως καθορίζονται, και μεταφορά των αντίστοιχων δημόσιων λειτουργών».
 
«Ο στόχος είναι να μην δημιουργήσουμε ένα Υφυπουργείο και από την πρώτη ημέρα που δημιουργείται να μεταφερθούν σε αυτό όλα αυτά τα θέματα, που είναι πάρα πολλά, αλλά να αφήσουμε αυτό το Υφυπουργείο να ολοκληρώσει την δομή και την οργάνωση του, έτσι ώστε μόλις να ολοκληρωθεί αυτό το θέμα να μπορούν να μεταφερθούν και τα επιδόματα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι «ήταν πλήρως συνειδητή η απόφαση να μην μεταφερθούν όλα μαζί» και πρόσθεσε ότι «έχουμε γνώση το τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, αλλά δεν είναι ο στόχος απλώς να ξεφορτωθούμε θέματα και να τα πάρουμε σε ένα Υφυπουργείο και να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα».
 
«Ο στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα θέματα τα οποία πραγματικά αντιμετωπίζει η κοινωνία μας», υπογράμμισε.
 
Η Υπουργός τόνισε πως στόχος είναι το τμήμα κοινωνικής ευημερίας να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργείο με συντονιστικό ρόλο και οριζόντιες αρμοδιότητες, οι οποίες «θα βοηθήσουν στο συντονισμό όλων των αναγκαίων υπηρεσιών που έχουν σχέση με θέματα κοινωνικής πρόνοιας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο τις κοινωνικές υποθέσεις και την μέριμνα».
 
Ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος στόχος είναι όλα τα θέματα που αφορούν τους αναπήρους, κάποια εκ των οποίων είναι αυτή τη στιγμή στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και κάποια στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, να μεταφερθούν όλα στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, στο οποίο υπάρχει τμήμα ειδικά για θέματα αναπηρίας.  
 
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έγινε με την βοήθεια της Επιτρόπου Νομοθεσίας και έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου έκανε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως εξεταστεί τάχιστα το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή υπό την μορφή του κατεπείγοντος, γιατί πιστεύει, όπως σημείωσε, ότι είναι ανάγκη «να δώσουμε την απαιτούμενη αλλαγή σε αυτό το τμήμα κοινωνικής ευημερίας που καθημερινά αντιμετωπίζει ό,τι συμβεί μέσα στην κυπριακή κοινωνία και επιλύει καθημερινά εκατοντάδες προβλήματα των συμπολιτών μας».
 
Σε σχέση με αναφορές για τη μη ύπαρξη κοινωνικού διαλόγου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν αφορά εργασιακά θέματα έτσι ώστε να πρέπει να κάνω κοινωνικό διάλογο με συντεχνίες ή με ΟΕΒ ή με ΚΕΒΕ», ενώ σε σχέση με την αναδιάρθρωση του τμήματος κοινωνικής ευημερίας ανέφερε ότι αυτή ήταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για περίπου δύο χρόνια για να εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους.  
 
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι υποχρέωσή της, την οποία υλοποίησε, ήταν να ενημερώσει για τα νομοσχέδια όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, το νομοσχέδιο για την δημιουργία Υφυπουργείου ήταν «μια τεράστια προσπάθεια γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι τα θέματα κοινωνικής πολιτικής δεν είναι θέματα τα οποία θα χειρίζεται ένα τεράστιο Υπουργείο - όπως το Υπουργείο Εργασίας - το οποίο ασχολείται με θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, εργασιακά και με δεκάδες άλλα θέματα».
 
«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του νομοσχεδίου είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού κεντρικού φορέα με συντονιστικές και οριζόντιες αρμοδιότητες για θέματα προώθησης εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της κοινωνίας, τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζει η κοινωνία και τα οποία μεγεθύνονται και είναι πολύ πιο σύνθετα», τόνισε.  
 
Ανέφερε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας έχει δημιουργηθεί πριν πολλά χρόνια και «οι κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την ίδρυση ενός Υφυπουργείου για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας και χρειάζεται να είμαστε αρωγοί σε αυτά όλα τα προβλήματα».
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι «η κοινωνική πολιτική και πρόνοια αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και το αποδεικνύει με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας», προσθέτοντας ότι «μέσα από τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, στόχος είναι ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του πολίτη με αποτελεσματικό τρόπο».

«Ένας ισχυρός κεντρικός φορέας με οριζόντιες αρμοδιότητες, όπως θα είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, θα πετύχει τον προαναφερόμενο στόχο», πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και πρόσθεσε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας και τα οποία υπερπολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας, καθιστούν επιτακτική ανάγκη τόσο την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας αλλά και την ίδια στιγμή τη δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας».
 
«Είναι σημαντικό από την αρχή της δημιουργίας του Υφυπουργείου να υπάρξει σωστή οργανωτική δομή, αλλά και σωστή στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων που θα βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του Υφυπουργείου», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι «η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να μπορέσει το Υφυπουργείο να αντεπεξέλθει στον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από την ευημερία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, διασφαλίζοντας συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με σκοπό την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους».
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα υποστηρίζει τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουν οι αρμοδιότητες που αφορούν τα θέματα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων από τα θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική».
 
«Θεωρούμε ότι όχι μόνο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής, αν το επέτρεπε το Σύνταγμα θα έπρεπε να δημιουργήσουμε Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισής της, όσο και τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την κρίση του κορωνοϊού, είναι τεράστια, προσθέτοντας ότι «ζούμε σε μια σύγχρονη και περίπλοκη κοινωνία και είναι απόλυτη ανάγκη η εξειδίκευση των κυβερνητικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων».

«Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους περνά μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δομών», είπε ο κ. Περδίκης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η απόφαση για την δημιουργία ειδικού Υφυπουργείου να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
 

Listen Live