Τρι, Νοε 19, 2024

ΥΠΕΣ: Αναμένεται η θέση του Γεν. Εισαγγελέα για τα δημοψηφίσματα στην ΤΑ

ΥΠΕΣ: Αναμένεται η θέση του Γεν. Εισαγγελέα για τα δημοψηφίσματα στην ΤΑ

Η  μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει άλλο, επομένως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα αναγνωρίζοντας το πιεστικό των χρονοδιαγραμμάτων, διαμήνυσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, προσθέτοντας ότι αναμένεται η θέση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα των δημοψηφισμάτων.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία μεταδιδει το ΓΤΠ, ο κ. Νουρής συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Της σημερινής συνάντησης προηγήθηκε συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Νουρής είπε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας έγινε ενημέρωση από μέρους του για όσα έχουν διαμειφθεί στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βεβαίως για το γεγονός ότι «έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στα τελικά κείμενα, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων».

«Αυτό το οποίο ξεκάθαρα έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας», είπε, «είναι ότι «επιβάλλεται να υπάρξει διασαφήνιση του προβλήματος που ανέκυψε με το θέμα των δημοψηφισμάτων, άρα θα αναμένουμε τις τοποθετήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους».
 
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, έχει εκφραστεί και από την Ένωση Δήμων και από το Υπουργείο Εσωτερικών η βούληση ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει άλλο, επομένως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα αναγνωρίζοντας το πιεστικό των χρονοδιαγραμμάτων».

Ο κ. Νουρής είπε ότι το τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε είναι τα σενάρια που αφορούν στον αριθμό των Δήμων. «Το Υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει για πολλοστή φορά τη δική μας θέση για την αναγκαιότητα να παραμείνουμε στα σενάρια που έχουν προταθεί στη Βουλή, όχι γιατί είναι αυτοσκοπός ο συγκεκριμένος αριθμός που έχει προταθεί, αλλά γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης, που δεν διασφαλίζεται με τα προτεινόμενα σενάρια, όπως έχουμε επεξηγήσει άλλωστε και στη Βουλή», ανέφερε.
 
Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι, όπως έχει γνωστοποιήσει και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, είναι ότι «‘επικρέμαται η παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ήταν μια υποχρέωση πάγια η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Αυτό, διευκρίνισε ο ΥΠΕΣ, «μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ενδεχόμενο στο θέμα της χρηματοδότησης για εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης των 980 εκ ευρώ, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, αύτη την περίοδο τα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».

Σε σχέση με τους προβληματισμούς της Ένωσης Δήμων για το ‘ενιαίο’ της αδειοδότησης, ο κ. Νουρής είπε πως εξήγησε στους εκπροσώπους και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «είναι έτοιμο -άλλωστε το έχω εκφράσει και μέσα από επιστολή μου που έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή- να εμβολιάσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση με εκείνες τις διατάξεις που θα κάνουν τις Τοπικές Αρχές κοινωνό και συμμέτοχο στη διαδικασία αδειοδότησης».

«Ο στόχος είναι να μην υπάρχει έγνοια από μέρους της Ένωσης Δήμων ότι δηλαδή με την απόδοση της αρμοδιότητας της αδειοδότησης στα επαρχιακά Συμβούλια ότι αποξενώνονται οι Δήμοι», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στο θέμα της αδειοδότησης» τόνισε ο κ. Νουρής.
 
Να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, είπε πως «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Και δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ούτε χρόνος υπάρχει για αναβολή. Έγινε μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, η οποία έχει πάνω από τρία χρόνια που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Καταλήξαμε σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει βασικές και διαχρονικές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η μεταρρύθμιση».

Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό για κάποια θέματα που έχουν σταλεί για γνωμάτευση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ μέρος των συζητήσεων είπε ότι ήταν και άλλα ζητήματα όπως ο αριθμός των Δήμων και τα δημοψηφίσματα.

«Τονίσαμε τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων για κάποια από τα θέματα αυτά και από την άλλη εκφράσαμε και κάποιες δικές μας θέσεις και ιδιαίτερα για το θέμα των αδειοδοτήσεων – ελπίζω να μην υπάρξουν κι άλλες σημαντικές αλλαγές στη Βουλή- που είναι ακριβώς το θέμα ποιος θα εγκρίνει τις διάφορες άδειες» είπε.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Βύρας είπε ότι «εκφράσαμε τις έντονες μας επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την αλλαγή αυτή, η οποία διαμορφώθηκε μέσω της συζήτησης στη Βουλή. Και είναι ένα θέμα για το οποίο δεχόμαστε έντονες αντιδράσεις από όλους σχεδόν τους Δήμους».

Ερωτηθείς για τη θέση της Ένωσης Δήμων για τον αριθμό των Δήμων, ο Πρόεδρος είπε ότι ως Ένωση Δήμων δεν είχε απόφαση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των Δήμων. Είναι προσωπικές απόψεις των μελών της Εκτελεστικής, διευκρίνισε.
 
Εξήγησε δε ότι «όταν πήραμε τις αποφάσεις μας, είχαμε μιλήσει για 12 με 14 Δήμους. Δεν είναι το κύριο ο αριθμός των  Δήμων». «Οι συγχωνεύσεις και συνενώνεις είναι ‘αναγκαίο κακό’», όπως το χαρακτήρισε, «προκειμένου να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση». «Και για να έχουμε τις εξουσίες που θέλουμε και για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο που πρέπει να έχουμε, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος», σημείωσε.  

Ερωτηθείς για τη θέση της Ένωσης Δήμων αναφορικά με τα δημοψηφίσματα ο κ. Βύρας μετέφερε τη θέση της Γενικής Συνέλευσης λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημοψηφίσματα. Αυτή είναι η απόφαση ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας απόψεις, κατέληξε.  

Listen Live