Παρ, Νοε 15, 2024

Ιδιοκτήτης CYPRA: Δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα

Ιδιοκτήτης CYPRA: Δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα

«Δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του σφαγείου CYPRA Γιώργος Γεωργίου, ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, σημειώνοντας πως όλα θα τα δείξει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή θα σεβαστεί. Ο κ. Γεωργίου έδωσε απαντήσεις για την μη παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, για το γεγονός ότι ενώ δήλωνε πως βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις του σφαγείου, για τον εντοπισμό επίσης και άλλων αδήλωτων εργατών καθώς και για τις συνθήκες διαμονής τους.
 
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής έθεσε ερωτήματα στον κ. Γεωργίου αναφορικά με την μη παρουσία του στην Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, γεγονός για το οποίο ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία καθώς η άρνηση ανταπόκρισης στην πρόσκληση αποτελεί ποινικό αδίκημα.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε αρχικά πως σέβεται απόλυτα τον θεσμό των Επιτροπών και της Βουλής και πως ο κ. Περδίκης είχε δίκαιο στο ότι δεν είχε δηλωθεί από κανένα θετικό κρούσμα ως στενή επαφή. Όμως, στις 6 Νοεμβρίου, όπως είπε, του είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα η ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου στο οποίο του ανέφερε πως θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, ότι θα πρέπει να αυτοαπομονωθούν για 14 μέρες από την τελευταία μέρα που είχαν βρεθεί στο σφαγείο.
 
Πρόσθεσε πως η Αστυνομία επικοινώνησε με την ομάδα ιχνηλάτησης, η οποία δήλωσε πως ο ίδιος δεν ήταν δηλωμένος ως στενή επαφή, ωστόσο, εξήγησε, οι οδηγίες που είχαν λάβει από την ομάδα ήταν να αυτοαπομονωθούν. Είπε πως ο λόγος που επισκέφθηκε την επόμενη ημέρα το σφαγείο ήταν για να δει την κατάσταση και να εκτελέσει κάποιες εργασίες.
 
Όπως είπε όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση, ο ίδιος μετέβη μόνος του στο σφαγείο για να δει τα ψυγεία, καθώς υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κρεάτων σε αυτά, τις γεννήτριες που ήταν σε λειτουργία, καθώς και για διεκπεραιώσει κάποιες άλλες εργασίες που εκκρεμούσαν. «Δεν ήρθα σε επαφή με κανένα, δεν σταμάτησα πουθενά, έδωσα ένα γύρο στο σφαγείο, πήγα στο γραφείο, έκανα κάποιες ενέργειες», είπε.
 
Ο κ. Γεωργίου ρωτήθηκε από τον κ. Φακοντή για τις κατηγορίες για 68 αδήλωτους εργάτες, για άλλους 50 αδήλωτους, για απασχόληση μη ειδικευμένων εργαζομένων που εκτελούσαν εργασίες ειδικευμένου προσωπικού, για την χρησιμοποίηση μόνο των τριών αδειών από τις 28 για εξειδικευμένο προσωπικό, για τις συνθήκες παραμονής των εργαζομένων καθώς και για τις κατηγορίες αναφορικά με τους ρύπους του σφαγείου.
 
Όπως είπε κατηγορήθηκε για το υδρόθειο, το οποίο αποσύρθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς περαιτέρω κατηγορίες. Σε σχέση με τις άδειες για ειδικευμένο προσωπικό σε δύο ειδικότητες είπε πως είχαν άδειες και 20 συν 9 εργαζομένους, που τους δόθηκαν μετά από 3 χρόνια προσπάθειας, τον Νοέμβριο του 2019. Πρόσθεσε πως ήταν έτοιμοι να φέρουν στην Κύπρο αυτό το προσωπικό τον Φεβρουάριο του 2020 και λόγω της Πανδημίας όλα σταμάτησαν, σημειώνοντας πως δεν είχαν κανένα λόγο να μην προχωρήσουν.
 
Όσον αφορά τα 7 άτομα που εντοπίστηκαν παράνομα να εργάζονται στις 18 Νοεμβρίου, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου είπε πως από αυτά, 2 είναι Τουρκοκύπριοι και 2 Ρουμάνοι για τους οποίους κατέθεσαν η ώρα 8.30 το πρωί της ίδιας μέρας το τρίπτυχο στο Υπουργείο Εργασίας, και όταν το Υπουργείο επισκέφθηκε το χώρο «δεν ήθελε να ακούσει τίποτα και μας κατήγγειλαν», όπως είπε. Τα άλλα τρία άτομα, ανέφερε, ήταν αιτητές πολιτικού ασύλου για τους οποίους το σφαγείο είχε κάνει εγγραφή ηλεκτρονικά. Τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, θα τα δείξει η έρευνα.
 
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στη συνέχεια για τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για 90 παράνομους εργάτες, λέγοντας πως όλοι ξέρουν τόσα χρόνια από το 1995, τι έχει κάνει για την κτηνοτροφία και την χοιροτροφία.
 
«Κάποιοι λένε καταδικάστηκα, κάποιοι λένε παρανόμησα. Όλα αυτά θα τα δείξει η έρευνα που ξεκίνησε η Αστυνομία και οι υπόλοιποι. Δεν καταδικάστηκα, δεν παρανόμησα εγώ. Για να στηρίξω την κτηνοτροφία, για να στηρίξω τον τόπο και την οικονομία θεωρούσα ό,τι έκανα πως είναι το σωστό. Αν έκανα οτιδήποτε παράνομο να υποστώ τις συνέπειες», είπε.
 
Ο ιδιοκτήτης ήταν ιδιαίτερα έντονος στις κατηγορίες για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, καλώντας αρχικά τους παρευρισκόμενους να μεταβούν επί τόπου και να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και τους χώρους.
 
«Ελάτε όποτε θέλετε, όποτε θέλετε, τώρα, κλείστε τη συνεδρία να πάμε πάνω να δείτε πού μένουν και συγκρίνετε πού διαμένουν σε εμένα και πού διαμένουν μέσα στη Λευκωσία και πώς κατοικούν αυτοί οι άνθρωποι. Να ρωτήσετε όλους τους εργαζομένους αν έχει έστω και ένας παράπονο, έστω και ένας, είτε για τις συνθήκες εργασίες, είτε για τις συνθήκες διαβίωσης, ή την τροφή τους ή για το μισθό τους, και αν βρείτε ένα τότε καταδικάστε με. Όχι να με καταδικάσετε έτσι», είπε.
 
Σε παρέμβαση του κ. Φακοντής είπε πως ήδη έχουν εντοπιστεί παράνομοι και αδήλωτοι εργαζόμενοι και πως ήδη έχει καταβάλει ένα σημαντικό ποσό για το εξώδικο πρόστιμο, ο κ. Γεωργίου επανέλαβε: «Να αναμένουμε την έρευνα και ό,τι δείξει».
 
Στη συνέχεια απαντώντας για τα άτομα που εργοδοτήθηκαν στη νέα γραμμή σφαγής, ο κ. Γεωργίου είπε πως πριν ξεκινήσουν τη γραμμή, απέστειλαν κατάλογο στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με όλα τα ονόματα που θα εργάζονταν εκεί, τους εκπαίδευσαν το Σαββατοκύριακο με ειδικότητα ο καθένας στο σημείο που θα βρισκόταν, έβγαλαν πιστοποιητικά υγείας και έκαναν όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένου και του τεστ για Covid-19.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως η εταιρεία λάμβανε περισσότερα μέτρα από εκείνα που προνοούσαν τα Πρωτόκολλα και όταν δείτε, όπως είπε, τα μέτρα που θα λαμβάνουμε από σήμερα μετά την εμπειρία με τα κρούσματα στο σφαγείο, δεν θα τα πιστεύετε, όπως είπε. Κάθε πρωί δεν περνά κανένας μέσα στο σφαγείο αν δεν υποβληθεί σε rapid test, ενώ έχουν εξειδικεύσει άτομο, για αυτό. Όπως ανέφερε, έχει αγοράσει 2 χιλιάδες rapid test. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, είπε, «η έρευνα θα δείξει και η αλήθεια θα λάμψει σύντομα», κατέληξε.
 
Ο κ. Φακοντής είπε πως όντως κάποια πράγματα θα τα δείξει η έρευνα, ωστόσο, πρόσθεσε, για κάποια πράγματα δεν χρειάζεται έρευνα. «Αν απασχολούσατε χωρίς να πληρώνετε κοινωνικές ασφαλίσεις 60 και πλέον άτομα, αυτό έχει καταδειχθεί», είπε.
 

Listen Live