Δευ, Νοε 18, 2024

Προδρόμου και Κυπριανού συζητήσαν για για καθηγητή τέχνης, χρήση μάσκας και σύσταση Υφ. Πολιτισμού

Προδρόμου και Κυπριανού συζητήσαν για για καθηγητή τέχνης, χρήση μάσκας και σύσταση Υφ. Πολιτισμού

Δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθούμε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και εγώ προσωπικά, ότι θα κρίνουμε τις απόψεις, τις ιδέες ή την πολιτιστική δημιουργία οποιουδήποτε, δήλωσε την Πέμπτη, ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε ότι η έρευνα που διεξάγεται για τον Λυκειάρχη και εικαστικό Γεώργιο Γαβριήλ «είναι υπηρεσιακή και δεν είναι δίωξη».
 
«Η συγκεκριμένη έρευνα που γίνεται, που εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι δίωξη, αλλά είναι μία έρευνα υπηρεσιακή, από τις τέσσερις που διεξάγονται αυτή την εποχή, έχει να κάνει με τους κανονισμούς και τα όσα προβλέπονται στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία στο προκείμενο, για τα καθήκοντα και τον τρόπο που ασκούνται από ένα Διευθυντή σχολείου», είπε ο Υπουργός Παιδείας μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος με επίκεντρο θέματα πολιτισμού.
 
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αν υπάρχουν παραβιάσεις θα υπάρχουν και κυρώσεις και το ερώτημα είναι εάν θέλουμε και εννοούμε ότι θα τηρούνται οι κανονισμοί».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «είναι καταγεγραμμένα αυτά τα πράγματα, τα καθήκοντα δηλαδή και το τι προβλέπεται να κάνει ένας αξιωματούχος στη δημόσια υπηρεσία γιατί μιλάμε για διευθυντές σχολείων και δεν μιλάμε απλώς για εκπαιδευτικούς και ο κάθε ένας έχει τις ευθύνες του ως δημόσιος λειτουργός».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός πρέπει να απομακρυνθεί από την εκπαίδευση, ο κ. Προδρόμου δήλωσε δεν επιθυμεί να κρίνει τον Αρχιεπίσκοπο.
 
 Πρόσθεσε ότι «αυτές ήταν απόψεις του Αρχιεπισκόπου η έρευνα που γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία γίνεται στη βάση κανονισμών που υπάρχουν και δεν γίνεται έρευνα διότι κάποιος έκανε δηλώσεις ή κάλεσε το Υπουργείο να κάνει έρευνες».
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι για τον Λυκειάρχη και εικαστικό «υπήρξαν διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τη συγκεκριμένη περίπτωση και διερευνάται κατά πόσον έχουν παραβιαστεί κάποιοι κανονισμοί και αν εκτελούνται κάποια καθήκοντα».
 
«Είναι τόσο απλό και δεν θέλω να προδικάσω κανένα αποτέλεσμα», σημείωσε ο Υπουργός εξηγώντας ότι «δεν κρίνουν οι λειτουργοί που θα διερευνήσουν το θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία και τα συγκεκριμένα έργα αλλά, εφόσον υπήρξαν καταγγελίες και διαμαρτυρίες, θα αποφανθούν κατά πόσον υπάρχει ή όχι κάποια παραβίαση των κανονισμών και των όσων αναμένεται να κάνουν οι Διευθυντές των σχολείων».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «θα δούμε εάν προκύπτουν κάποια ευρήματα σε αυτές τις διερευνήσεις και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πάλι το Υπουργείο Παιδείας ή ο Υπουργός που θα αποφασίσει αλλά τα όποια ευρήματα διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία και τον  Γενικό Εισαγγελέα».
 
Για τις άλλες τρεις υπό διερεύνηση υποθέσεις ο κ. Προδρόμου είπε ότι η μία αφορά τα περιστατικά στο Λύκειο Παραλιμνίου και οι άλλες δύο αφορούν δύο περιπτώσεις Διευθυντών για τους οποίους υπάρχει ζήτημα είτε τίθεται το ερώτημα κατά πόσον με πράξεις ή παραλείψεις παρεμπόδισαν είτε παρέβλεψαν την προσπάθεια που έγινε για ετοιμασία των σχολείων σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω κορωνοϊού».
 
Επανέλαβε ότι «από τη σκοπιά του Υπουργού το ερώτημα είναι κατά πόσον θα πρέπει ή όχι να τηρούνται οι κανονισμοί και βεβαίως πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί και αυτό το έχουμε δει με ένα κραυγαλέο και αποτρόπαιο τρόπο στο τι συνέβη στο Λύκειο Παραλιμνίου».
 
«Αρα λοιπόν σε όλο το φάσμα θα πρέπει ο κάθε ένας να κάνει σωστά τη δουλειά του και βεβαίως μπορώ να πω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των Διευθυντών των σχολείων μας κάνουν εξαιρετική δουλειά», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Κατέστησε σαφές ότι «δεν γίνεται σε καμία περίπτωση από το Υπουργείο Παιδείας κρίση των απόψεων και της ελευθερίας του καθενός, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρούνται οι κανονισμοί και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όταν είδαμε σχολεία για τα οποία επικρίθηκε το Υπουργείο διότι η προετοιμασία δεν ήταν κατάλληλη και ο λόγος ήταν ότι ένας Διευθυντής σχολείου έπραξε κατά βούληση, θα πρέπει να υπάρξει ο ενδεδειγμένος έλεγχος με βάση τους κανονισμούς».
 
«Η δημόσια συζήτηση γίνεται για την τέχνη, δεν πρόκειται όμως περί αυτού, πρόκειται για ένα δημόσιο υπάλληλο με αξίωμα Διευθυντή σχολείου», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Επί του ιδίου θέματος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Υπουργό «του είχα επισημάνει την 1η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ η οποία ήταν ξεκάθαρη ότι η έρευνα διεξαγόταν για τις ζωγραφιές και η πρόθεση κατά την άποψή μου ήταν σαφέστατη».
 
 «Από εκεί και πέρα θα δούμε ποιο θα είναι το πόρισμα και έχω ξεκαθαρίσει στον Υπουργό ότι εάν χρειαστεί εμείς θα είμαστε πολύ έντονοι πάντα στα δημοκρατικά πλαίσια της λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Πρόσθεσε ότι «ως ΑΚΕΛ, η θέση μας όπως τη διατυπώσαμε από την αρχή είναι ξεκάθαρη και ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να κρίνει και να επικρίνει τα έργα τα οποία ετοιμάζει ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης, να πει ότι του αρέσουν, να πει ότι διαφωνεί με αυτά, ή ακόμα να εκφραστεί πολύ πιο έντονα στα έργα τέχνης, τα οποία παρουσιάζονται».
 
«Θεωρούμε όμως ότι κανένας δεν μπορεί να διώκεται έστω πειθαρχικά για αυτά τα ζητήματα και πρέπει να υπάρχει κατοχυρωμένη η ελευθερία έκφρασης σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας» ότι θα του στείλω και σχετική επιστολή με το αίτημα να ανασταλεί η ποινική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου καλλιτέχνη και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».
 
 
Χρήση μάσκας στα σχολεία και αντιδράσεις γονέων
Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις γονέων για τη χρήση μάσκας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «παραμένει ο κανόνας για όλους και βεβαίως μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τους οποίους μέχρι τώρα ακολουθήσαμε και ευτυχώς η χώρα μας ανταποκρίνεται σχετικά καλά, η επιδημία είναι ωστόσο στην κοινότητα, το βλέπουμε κάθε μέρα και ως εκ τούτου χρειάζεται εγρήγορση».
 
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες, δεν αποφασίζουμε κατά βούληση για τους κανόνες αν και είναι κοινή η συνείδηση ότι είναι δύσκολη η χρήση της μάσκας και ακόμα πιο δύσκολη για αρκετή ώρα μέσα στις σχολικές τάξεις, είναι όμως αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε και ατομικά την υγεία μας ο κάθε ένας αλλά και συλλογικά τη δημόσια υγεία», υπέδειξε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού
Τη συνάντηση Υπουργού Παιδείας και ΓΓ του ΑΚΕΛ απασχόλησε και το θέμα της σύστασης και λειτουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού μετά από απόφαση της κυβέρνησης.
 
Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας έχω ενημερώσει μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ποιοι είναι οι σχεδιασμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίοι μετουσιώνονται σε ένα προσχέδιο Νομοσχεδίου».
 
Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο, «θεσμικά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε και που θα είναι μια καινούργια αρχή για τα πολιτιστικά θέματα και για τις δυνατότητες της εκάστοτε κυβέρνησης να ασκήσει μια συγκροτημένη, συνεκτική και με μεγαλύτερο όραμα πολιτική για τον πολιτισμό».
 
Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε ευαρέσκεια «που όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά ιδιαίτερα σήμερα διαπιστώνω με το ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο γνώριζα, ότι δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και συγκλίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα».
 
Είπε ότι «βεβαίως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και πράγματι συμφωνήσαμε και θα γίνει μία συνάντηση συνεργασίας του ειδικού επιτελείου του ΑΚΕΛ με τους ανθρώπους που έχουμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ούτως ώστε να δεχθούμε εισηγήσεις και παρατηρήσεις γιατί είναι πραγματικά ο στόχος να καταλήξουμε σε μια νομοθετική πρόταση με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
 
Ανέφερε ότι «ο διάλογος θα γίνει και ευρύτερα με τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους διάφορους οργανωμένους φορείς όσους πρέπει να ακούσουμε για να εμπλουτίσουμε ακόμα παραπάνω αυτή την προεργασία και τελικά την έγκριση και θέσπιση ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού.
 
Με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συνέχισε,  «θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος κι ένα επιτελείο που θα νοιάζεται, θα φροντίζει και θα ασκεί την πολιτική για τον πολιτισμό, θα δοθούν πολλές δυνατότητες θα ανοίξουν πολλές δυνατότητες που μέχρι τώρα ίσως ήταν πιο δύσκολο να δημιουργηθούν».
 
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η  δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για αυτό το συντομότερο δυνατό, αφού γίνει σωστά η προεργασία και ο διάλογος, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απόφαση για τη δημιουργία του Υφυπουργείου η οποία βέβαια εναπόκειται στη Βουλή».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια σύγχρονη κοινωνία και μπορεί εάν λειτουργήσει σωστά να την οδηγήσει μπροστά με γρήγορους ρυθμούς όμως και η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη σημασία στα ζητήματα του πολιτισμού».
 
Ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια υποστηρίζαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει είτε μια Αρχή είτε ένας φορέας ή έστω ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα συντονίζει την όλη πολιτιστική δράση και το πιο σημαντικό θα δουλέψει ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο πολιτισμός στην κυπριακή κοινωνία καθώς και ο ρόλος του σε αυτήν».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε, ωστόσο, «ότι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οτιδήποτε έρθει και μας ενδιαφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού που θα δημιουργηθεί να έχει τον σωστό προϋπολογισμό, τη σωστή οργανωτική δομή και να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία θεωρούνται ως πολύ σημαντικά για την πολιτιστική δράση και δραστηριότητα στον τόπο μας».
 
«Εχουμε ακούσει με πολλή προσοχή τα όσα μας είπε ο κ. Υπουργός, έχουμε ζητήσει να γίνει μια συνάντηση εργασίας του Πολιτιστικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ, που επεξεργάζονται τα ζητήματα του Νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας ολοκληρωμένα», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι ως ΑΚΕΛ θεωρούμε «πως θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, δηλαδή ενιαία Νομοθεσία, που θα διέπει τα ζητήματα του πολιτισμού γιατί σήμερα είναι διάσπαρτες οι Νομοθεσίες σε διάφορα Υπουργεία και Νομοθεσίες κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη λειτουργία των ζητημάτων του πολιτισμού».
 
Επίσης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει από την αρχή μια σωστή οργανωτική δομή και να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του οργανογράμματος έτσι ώστε σε κάποια χρονική στιγμή να μπορέσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές του συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας».
 
«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει το συντομότερο και θα αποδώσει καρπούς», δήλωσε κλείνοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ

Listen Live