Παρ, Μαρ 29, 2024

ΥΠΑΜ: Υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας «Acquisition and Cross - Servicing Agreement – ACSA»

ΥΠΑΜ: Υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας «Acquisition and Cross - Servicing Agreement – ACSA»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και της Πρέσβεως των ΗΠΑ κας Judith Garber, η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας «Acquisition and Cross - Servicing Agreement – ACSA», η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της ΚΔ και των ΗΠΑ.

Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας έλαβε χώρα στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USNS YUMA (κατηγορίας expeditionary fast transport Τ – EPF 8), το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και οι Αξιωματικοί που συμμετείχαν το 2021 και 2022 σε εκπαιδεύσεις και στρατιωτικές ακαδημίες στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αμερικάνικου προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης (International Military Education
and Training - IMET).

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Άμυνας, όσο και η Πρέσβης των ΗΠΑ, υπογράμμισαν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες προάγουν την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας και αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης, για συνέχιση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ, για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την ΚΔ, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά, τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης της ΚΔ και του Υπουργείου Άμυνας προς την αμερικάνικη πλευρά. Όπως ανέφερε, η εν λόγω βαρυσήμαντη εξέλιξη θα συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Listen Live