Τετ, Ιουν 19, 2024

Αβέρωφ: Δεν ζω στο κόσμο μου-Δεν κέρδισα τη συμπάθεια, oύτε τη δημοφιλία

Αβέρωφ: Δεν ζω στο κόσμο μου-Δεν κέρδισα τη συμπάθεια, oύτε τη δημοφιλία

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις οι προσέλευση του κόσμου στη συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη Λεμεσό.

Ο χώρος στάθμευσης ξεχείλισε στον διαμορφωμένο χώρο του Ποταμού της Γερμασόγειας από τις 6,000 χιλιάδες και πλέον φίλους και υποστηρικτές του Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Η ανατροπή και η νίκη ξεκινά από τη Λεμεσό,αυτή τη λαμπρή πόλη!», δήλωσε ο κ.Νεοφύτου ιδιαίτερα συγκινημένος και συνέχισε  «Δεν ζω στο κόσμο μου. Ξέρω τους προβληματισμούς σας. Ακούω τα παράπονα σας. Καταλαβαίνω την απογοήτευση που νιώσατε πολλές φορές. Από όλους μας. Το πολιτικό σύστημα. Από εμένα προσωπικά. Απολογούμαι αν σας πίκρανα. Αν σας στενοχώρησα. Αν κάποια φορά δεν σας έσφιξα το χέρι. Αν δε σας απάντησα στο τηλέφωνο. Το ξέρω. Δεν κέρδισα τη συμπάθεια. Ούτε τη δημοφιλία. Ναι, δεν προστάτευσα το πολιτικό μου κεφάλαιο. Αλλά προσπαθούσα και προσπαθώ να προστατέψω την οικονομία μας».

«Λένε ότι, όπου σηκώσεις πέτρα, είμαι από κάτω. Για μένα, όχι μόνο πέτρες σηκώθηκαν. Αλλά και ογκόλιθοι. Πουθενά δεν με βρήκαν», συμπλήρωσε.

Αυτούσια η ομιλία του

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Ευχαριστώ τους Λεμεσιανούς φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητας μου. Η σημερινή εκδήλωση είναι απίστευτη!

Η ανατροπή και η νίκη ξεκινά από τη Λεμεσό,
αυτή τη λαμπρή πόλη!

Φίλες και φίλοι,

Λίγες παραλιακές πόλεις στη Μεσόγειο, έχουν τη λάμψη της Λεμεσού. Λάμψη που αντανακλάται στις ματιές των ανθρώπων της. Σε εσάς. Που, με τη αγάπη σας. Τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία σας, την κάνατε πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων.

Από κάθε πλευρά της γης. Μια αληθινή κοσμοπολίτικη πόλη. Έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι για τη Λεμεσό σας, την πόλη μας. Έχετε κάθε λόγο να θέλετε να προστατεύσετε την πορεία της.

Εξάλλου το κάνατε ξανά πριν δέκα χρόνια! Με την ψήφο σας στον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Νίκο Αναστασιάδη! Τότε που η χώρα και οι πόλεις μας βίωναν την κατήφεια.

Την οικονομική κρίση. Την απομόνωση. Με τα κοινωνικά παντοπωλεία. Την ανεργία. Το αδιέξοδο. Η επιλογή σας ήταν η σωστή. Και δικαιώθηκε. Σήμερα, η χώρα τρέχει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Που δοκιμάστηκε και πέτυχε, στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του 20ου αιώνα. Αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τον κατώτατο μισθό. Τη μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς.

Σήμερα η Λεμεσός πρωταγωνιστεί: Με πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες. Με ναυτιλιακή βιομηχανία που ακμάζει. Με τεχνολογίες αιχμής. Με τουρισμό, βιομηχανία, παραγωγή φαρμάκων. Με τη μεταποίηση, τα γεωργικά προϊόντα, τα περίφημα κρασιά μας!

Φίλες και φίλοι,

Η οικονομία μας είναι δυνατή. Ανθεκτική. Δεν είναι όμως δεδομένη. Γύρω μας διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια μεγάλη καταιγίδα. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πέσει σε μακρά ύφεση. Με αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η παραφροσύνη του πολέμου απειλεί να ανατρέψει όσα πέτυχαν με κόπο οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κοινωνική ευημερία. Απειλεί, όμως, να πετάξει στα σκουπίδια και τους δικούς σας κόπους. Γιατί η κρίση που πολιορκεί την Ευρώπη δεν έχει σύνορα. Χτυπάει και την πόρτα μας.

Μια λάθος κίνηση, μια στραβοτιμονιά μπορεί να μας ρίξει ξανά στο γκρεμό. Η Κύπρος δεν είναι μόνη σε αυτήν την αναταραχή. Είναι όμως η μόνη που είναι μοιρασμένη εδώ και 48 χρόνια. Από μια κατοχική δύναμη που εκβιάζει, απειλεί, στήνει νέες παγίδες. Επιθετική και ανεξέλεγκτη.

Φίλες και φίλοι,

Εσείς, η μεσαία τάξη της πατρίδας μας, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Γνωρίζετε καλά πως οι εκλογές αυτές δεν είναι συνηθισμένες. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι επιλογές σας καθορίζουν το αύριο της χώρας. Την οικονομική σας κατάσταση.

Το μέλλον των νέων και των παιδιών μας. Κρίνουν αν η Κύπρος θα καταφέρει να διαχειριστεί τη νέα, μεγάλη απειλή που έρχεται. Αν θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Ή αν θα γυρίσει πίσω, στα χρόνια των κοινωνικών παντοπωλείων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν ζω στο κόσμο μου. Ξέρω τους προβληματισμούς σας. Ακούω τα παράπονα σας. Καταλαβαίνω την απογοήτευση που νιώσατε πολλές φορές. Από όλους μας. Το πολιτικό σύστημα. Από εμένα προσωπικά. Απολογούμαι αν σας πίκρανα. Αν σας στενοχώρησα.

Αν κάποια φορά δεν σας έσφιξα το χέρι. Αν δε σας απάντησα στο τηλέφωνο. Το ξέρω. Δεν κέρδισα τη συμπάθεια. Ούτε τη δημοφιλία. Ναι, δεν προστάτευσα το πολιτικό μου κεφάλαιο. Αλλά προσπαθούσα και προσπαθώ να προστατέψω την οικονομία μας.

Εργάζομαι, μια ζωή, για τρία πράγματα: Για μια οικονομία δυνατή. Για πολίτες με αξιοπρέπεια. Και για την επανένωση του τόπου μας. Είμαι δεκαετίες στην πολιτική. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν απέφυγα τη μάχη.

Ποτέ δεν πολιτεύθηκα με μισόλογα. Πέρασα δια πυρός και σιδήρου. Πάντα στο φως της μέρας. Πάντα μέσα από την κρίση των ψηφοφόρων. Λένε ότι, όπου σηκώσεις πέτρα, είμαι από κάτω. Για μένα, όχι μόνο πέτρες σηκώθηκαν. Αλλά και ογκόλιθοι.

Πουθενά δεν με βρήκαν. Αυτό να ξέρετε: Αν με κρατούσαν, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ να διεκδικώ τη ψήφο σας. Κόντρα σε συμφέροντα που με ήθελαν υπάκουο. Επιμένω στην ταυτότητά μου. Ούτε ανεξάρτητος, ούτε εξαρτημένος. Ναι έχω ταυτότητα. Έχω θέσεις.

Έχω όμως και φίλους σαν και εσάς που στέκεστε δυνατά δίπλα μου και σας ευχαριστώ από καρδιάς. Προσωπικά, θα εξακολουθώ να κάνω αυτό που ξέρω καλά: Να γυρίζω τις πέτρες που βρίσκω στο δρόμο μου ανάποδα. Να ανοίγω δρόμους. Για να λύνω προβλήματα και να ενώσω τον τόπο μου. Και μπορώ να τα καταφέρω. Γιατί, σε αντίθεση με άλλους, δεν φοβάμαι να τσαλακωθώ. Να ματώσω. Δεν αποφεύγω τα εμπόδια.

Για μένα η πολιτική δεν είναι το κυνήγι της δημοφιλίας.

Είναι η μάχη να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο στους επόμενους, καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

Φίλες και φίλοι

Σε καμία περίπτωση δεν αγνοώ την αγωνία των συμπολιτών μου για ανανέωση και αλλαγές. Δεν παίζω όμως με τα συναισθήματά τους. Γιατί είναι κοροϊδία να μιλούν για ανανέωση, όσοι αντιγράφουν οράματα και προγράμματα.

Είναι κοροϊδία να μιλούν για αξιοπιστία όσοι συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση, και τώρα συντάσσονται με αυτούς που την ύβριζαν.

Είναι κοροϊδία να μιλούν για διαφάνεια, όσοι κρύβουν πίσω από την πλάτη τους μια κοινοπραξία συμφερόντων και φιλοδοξιών, την οποία οι πολίτες έχουν, επανειλημμένα, απορρίψει. Οι άνθρωποι δεν μιλούν καν μεταξύ τους, και θα συνεννοηθούν πώς θα κυβερνήσουν;

Φίλες και φίλοι,

Οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τις παλιές νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν. Θα έρθουν από την εξέλιξη του σημαντικού, σημερινού κυβερνητικού έργου, και την προσαρμογή του στις σύγχρονες συνθήκες.

Χτίζουμε στο έργο και προχωράμε μπροστά. Είναι εύκολη λύση οι λαϊκίστικες υποσχέσεις σε κάθε αίτημα. Αυτό έκαναν κάποιοι στο παρελθόν. Μοίραζαν αλόγιστα στο όνομα των φτωχών και των εργατών. Στο τέλος οι εργάτες ήταν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο.

Εγώ είμαι άλλης σχολής. Θέλω πρώτα να διασφαλίσω ότι η χώρα θα διατηρήσει,
και μέσα στην καταιγίδα, τη δυνατή της οικονομία. Για να μπορέσω να βοηθήσω αυτούς που έχουν ανάγκη. Με βάση ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο πολιτικό πρόγραμμα.

Που αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κληροδότημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού για την Κύπρο του Αύριο. Που προωθεί το επόμενο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης: βιώσιμης, διαφανούς και πράσινης. Που κάνει πράξη τη ψηφιακή μετάβαση.

Που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. Που εκσυγχρονίζει θεσμούς. Και εισάγει τολμηρές αλλά εφαρμόσιμες προτάσεις. Την ίδια στιγμή, έχουμε υπολογίσει το ποσό που χρειάζεται για να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε περαιτέρω την κοινωνία: Την οικογένεια, την εργαζόμενη γυναίκα, τα νέα παιδιά, τις ευάλωτες ομάδες και τους πρόσφυγες.

Το μεγάλο κοινωνικό αίτημα των νέων σήμερα είναι: προσιτό ενοίκιο και προσιτή στέγη. Μαζί με την κυβέρνηση μπορούμε να ανταποκριθούμε. Με λύσεις που συντονίζουν την πολιτεία, τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα.

Ήμουν χτες εδώ στη Λεμεσό, με πρόταση για προσιτή φοιτητική στέγη. Θα στηρίξουμε τους νέους και τις νέες μας που αναζητούν ένα ξεκίνημα στη ζωή τους. Θα τους στηρίξουμε γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε ισχυρή οικονομία.

Μπορούμε να κρατηθούμε και θα κρατηθούμε δυνατοί και μέσα από τη νέα καταιγίδα. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Εκατομμύρια απελπισμένοι γίνονται εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας. Από τον Έβρο και το Αιγαίο ως τη γραμμή αντιπαράταξης, ένα απέραντο δουλεμπόριο. Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες φιλοξενίας μας. Και στη Λεμεσό. Και σε όλη τη χώρα.

Οι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια στις γειτονιές τους, στα σπίτια τους, στη χώρα τους. Η επιβάρυνση του δημόσιου χώρου είναι τεράστια, ενώ οι οικονομικές μας δυνατότητες περιορισμένες.

Και είμαι ο Αβέρωφ!
Δεν μένω στις περιγραφές!
Προτείνω λύσεις:

Αυστηρός έλεγχος της γραμμής αντιπαράταξης και των συνόρων μας. Διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών. Να μην τα περιμένουμε όλα από την Ευρώπη. Και προγράμματα ενσωμάτωσης για όσους δικαιούνται άσυλο. Πήγα ο ίδιος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τη νούμερο 2 χώρα προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Για να προετοιμάσω μια τέτοια συμφωνία. Με τη δική σας βούληση, έως το 2025, οι παράτυποι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους! Το άλλο θέμα είναι η αναδιοργάνωση των θεσμών. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους.

Ζούμε στο 2022. Και όμως βιώνουμε τις δυσλειτουργίες ενός κρατικού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το ΄60. Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με όλους τους τρόπους. Η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα επιβάλλονται με μεταρρυθμίσεις. Όχι με διαπιστώσεις και καλές προθέσεις.

Έτσι, θα ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση όλων των επαφών του πολίτη με το κράτος το αργότερο σε τρία χρόνια. Όλες οι υπηρεσίες στην οθόνη του κινητού μας.

Για να δώσουμε τέλος στις καθυστερήσεις.

Φίλες και φίλοι

Το σύγχρονο κράτος που σχεδιάζουμε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία λειτουργούμε, δεν έχουν χώρο για τις παθογένειές μας: Ούτε για ισοβιότητες. Ούτε για την απουσία λογοδοσίας. Ανοίξαμε λοιπόν τη συζήτηση. Χωρίς να επηρεάζει την δικοινοτικότητα και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.
Με ευρεία συναίνεση. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο στόχο, να μπούμε στον διάλογο. Από εμένα δεν υπάρχει κανένας όρος. Καμία προϋπόθεση.

Να συζητήσουμε την ουσία.

Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κράτος.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Να γίνει η συζήτηση για το μέλλον του τόπου. Το ίδιο και στο Κυπριακό.

Ποιος πραγματικά πιστεύει το μύθο, ότι θα το λύσουμε ασκώντας πίεση στην Τουρκία; Προσωπικά προτείνω έναν άλλο δρόμο. Που αξιοποιεί τη συγκυρία. Ξεκλειδώνει τις διαπραγματεύσεις συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια. Τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα. Πρότεινα η πτυχή της ασφάλειας να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ.

Και να απελευθερώσουμε το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής, χαρίζοντας στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας έναν εναλλακτικό διάδρομο.

Φίλες και φίλοι,

Την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πυξίδα. Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή. Για να μη διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε ως τώρα. Η οδός της συνέπειας και της αξιοπιστίας δικαιώνεται. Με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο.
Έχω πει πολλές φορές: Η Ευρώπη και η Δύση ορίζουν τον βασικό πολιτικό προσανατολισμό της Κύπρου. Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Και γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Ειδικά σήμερα, που ο καθένας μετρά φίλους και συμμάχους, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.

Να μην πατάμε σε δύο βάρκες.

Και είναι αυτή η αξιοπιστία μας στην Ευρώπη που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους δυνατούς οικονομικούς δεσμούς με τους σωστούς επενδυτές, όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής τους.

Φίλες και φίλοι,

Διεκδικώ την προεδρία της δημοκρατίας έτοιμος. Με συγκεκριμένες αρχές, θέσεις και πολιτικές. Απέναντι στην οικονομική καταιγίδα που έρχεται προτάσσουμε την αποτελεσματικότητά μας.

Την πίστη μας να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε μεγάλες ευκαιρίες για τον τόπο μας, Απέναντι από την αστάθεια προτάσσουμε την ασπίδα της σταθερότητας της χώρας. Μακριά από νέες περιπέτειες. Απέναντι από τα προβλήματα στην κυπριακή οικογένεια και τους πιο αδύνατους, προτάσσουμε τη δυνατή οικονομία ως ομπρέλα προστασίας.

Μπαίνω μπροστά μη λογαριάζοντας το πολιτικό μου κεφάλαιο για να προστατεύσω τις δουλειές και τις επιχειρήσεις. Μπροστά για να αναδείξω ακόμη περισσότερο τη χώρα και να διεκδικήσω γι’ αυτήν.

Να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες.

Πρωτίστως να χτίσουμε όλοι μαζί ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Μια νέα περίοδο που εγγυάται τη συνέχιση της ανάπτυξης για την Κύπρο μας. Μαζί μας σήμερα είναι φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά και φίλοι από άλλους χώρους. Με τους οποίους έχουμε δώσει κοινές μάχες.

Για την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη το 1993. Για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη το 2013.

Μαζί μας σήμερα, έχουμε και πολίτες που δεν ταυτίζονται με κανέναν.

Αλλά αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των εκλογών. Και που είναι έτοιμοι να δώσουν μαζί μας μάχη για την Κύπρο του Αύριο. Το 2023 όλες και όλοι μαζί, παίρνουμε τη σκυτάλη.

Οδηγούμε ξανά μαζί τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά!
Μαζί μπορούμε.
Να φέρουμε τη νέα ελπίδα και τη νέα προοπτική.
Και θα φέρουμε την ελπίδα.
Να ενώσουμε την πατρίδα μας.
Να κερδίσουμε το αύριο.
Και θα κερδίσουμε.
Είμαι σίγουρος.
Είμαι πεπεισμένος.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Listen Live