Τετ, Ιαν 15, 2025

Συμμετοχή μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Alexandrou Art Association – Λεμεσός στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+KA1

Συμμετοχή μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Alexandrou Art Association – Λεμεσός στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+KA1

*Της Αγγέλας Χρ. Φιλίππου- Συντονίστριας Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1

Το Σωματείο "Alexandrou Art Association", που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στον τομέα των παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο), ολοκληρώνει φέτος τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020. Το Σωματείο συμμετέχει στη Βασική Δράση 1, στόχος της οποίας είναι η προαγωγή της μαθησιακής κινητικότητας ατόμων και η παροχή ατομικών ευκαιριών εκπαίδευσης, κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής πείρας και εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό.

Με τίτλο του σχεδίου «Καλλιτεχνικά Ταξίδια Έμπνευσης και Δημιουργίας με τα Φτερά της Διά Βίου Μάθηση: Ενήλικες, Άμεση Επιβίβαση» το Σωματείο στόχευσε στην αποκόμιση πολλαπλών ωφελειών, τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για όλους τους εκπαιδευόμενους, βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με την εμπλοκή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ευελπιστούμε μεταξύ άλλων στη(ν):
* βελτίωση της ποιότητας κι αποτελεσματικότητας της κατάρτισης του διδακτικού προσωπικού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές,
* ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των διδασκόντων και την εξοικείωσή τους σε διαπολιτισμικές συνεργασίες,
* βελτίωση της ικανότητας όλων για ενεργητική συμμετοχή σε ξενόγλωσσα προγράμματα επιμόρφωσης και ομάδες εργασίας που δραστηριοποιούνται στις διάφορες μορφές τέχνης,
* καλλιέργεια ευρωπαϊκής κουλτούρας και γνώσης του πολιτιστικού πλούτου των ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες θα συνεργαστούμε,
* εξοικείωση με καινοτόμα μουσικά/θεατρικά/χορευτικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προγράμματος, οι διδάσκοντες του Σωματείου, πραγματοποίησαν δραστηριότητες σκιώδους εργασίας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια:

Η κ. Γαλάτεια Χριστοδούλου και η κ. Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από το θέατρο με θέματα: «Drama and Theatre techniques for Adult Classes» και «Drama Techniques, Developing Self-Expression, Communication and Social Skills for All Students and Adults» αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Τα σεμινάρια προσφέρθηκαν από τον οργανισμό Europass Teacher Academy που εδρεύει στη Φλωρεντία της Ιταλίας, από τις 20 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2021. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Εσθονία, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, αλλά και την Αμερική.

Μεταξύ άλλων, στους στόχους του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με διάφορες τεχνικές δράματος, ως ειδικού μέσου επικοινωνίας και συνεργασίας, ειδικά για άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές και ενήλικες, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η παρακίνηση των μαθητευομένων. Επιπλέον, σκοπός του ήταν η κατανόηση των διαφορετικών πτυχών της γλώσσας του σώματος, η προώθηση της ένταξης όλων των μελών μιας κοινότητας με εποικοδομητικό, δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο, σεβόμενης των ατομικών διαφορών, η ενσυναίσθηση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας κ.ά.

Το 3ο εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας από την κ. Νεφέλη Αλεξάνδρου. Η συμμετέχουσα παρακολούθησε το σεμινάριο με τίτλο: «Discovering Renaissance Art in Florence», από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023. Το σεμινάριο προσφέρθηκε επίσης από τον οργανισμό Europass Teacher Academy. Σκοπός του ήταν να γνωρίσει στους συμμετέχοντες την πόλη της Φλωρεντίας – την συχνά αποκαλούμενη “The Cradle of the Renaissance” – καθώς και τα μεγαλύτερα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής του δυτικού πολιτισμού που φιλοξενεί. Μέσα από τις επιμορφωτικές συναντήσεις, οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες των τεχνών ταξίδεψαν μέσα στους αιώνες για να ανακαλύψουν αριστουργήματα από βραβευμένους ζωγράφους, γλύπτες, εφευρέτες και θεωρητικούς της Φλωρεντίας – από τον Τζιότο μέχρι τον Μιχαήλ Άγγελο.

Για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παρακολουθήσεις σκιώδους εργασίας. Ο διδάσκοντας κ. Χρίστος Αλεξάνδρου ταξίδεψε στην Αθήνα της Ελλάδας για να παρακολουθήσει τον τρόπο διδασκαλίας της μουσικής σε ενήλικες στη μουσική σχολή, Τονικό Ωδείο. Κατά την πενθήμερη παραμονή του, από τις 23 μέχρι τις 30 Μαΐου 2022, παρακολούθησε τον τρόπο διδασκαλίας ατομικών μαθημάτων μουσικής σε ενήλικες και την προετοιμασία του Χορωδιακού Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής. Επιπλέον, παρακολούθησε την υλοποίηση παραστάσεων του χορωδιακού φεστιβάλ από την σκοπιά του υπεύθυνου σκηνής, των τεχνικών του ήχου και του φωτισμού, παρακολούθηση μαθημάτων ομαδικής διδασκαλίας ντουέτου σε ενήλικες κ.ά.

Στην πρωτεύουσα των Αθηνών για να παρακολουθήσει μαθήματα σκιώδους εργασίας για το θέατρο και την υποκριτική τέχνη ταξίδεψε ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, από τις 23 μέχρι τις 30 Μαΐου 2022 . Το μέλος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα, ασκήσεις, θεατρικές πρόβες διαφόρων τάξεων, αλλά και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας REPLICA. Μέσα στις έξι εργάσιμες ημέρες, ο συμμετέχοντας είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από διαφορετικά είδη θεάτρου, αφού μπόρεσε να παρακολουθήσει μαθήματα σε διάφορες τάξεις, οι οποίες προετοιμάζονταν σε διαφορετικά θεατρικά είδη όπως: κωμωδία, δράμα, αρχαία τραγωδία και μιούζικαλ. Το μέλος του Σωματείου μας, συμμετείχε και ο ίδιος με ένα μικρό ρόλο (βιντεοσκοπημένο) σε μιούζικαλ, το οποίο θα ανεβεί σύντομα από την θεατρική ομάδα REPLICA.

Η τρίτη κινητικότητα παρακολούθησης σκιώδους εργασίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της δασκάλας χορού και χορογράφου Κωνσταντίνας Σκαλιώντα, η οποία ταξίδεψε στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 01 μέχρι τις 07 Μαΐου 2022. Η εκπαιδεύτρια επισκέφτηκε για μία βδομάδα τη σχολή χορού της Simona De Tullio, Breathing Art Company, με σκοπό να παρακολουθήσει τον τρόπο διδασκαλίας του χορού σε ενήλικες, όπως και τον τρόπο που «στήνεται» από τον οργανισμό μια χορευτική παράσταση.

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας παρακολούθησε μαθήματα σκιώδους εργασίας η διδάσκουσα μουσικής κ. Παναγιώτα Κοντοβούρκη, από τις 6 μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πρωτεύουσα, η συμμετέχουσα παρακολούθησε μαθήματα εισαγωγής στη φιλοσοφία, τους στόχους και τη μεθοδολογία της Orquestra Geração.

Επιπρόσθετα, παρακολούθησε μαθήματα μουσικής εκπαίδευσης και οργάνων, τμημάτων μικρών συνόλων (έγχορδα ή/και πνευστά) και ορχήστρας πνευστών.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν, εκτός από τα παραπάνω, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παρουσιάσεις του τρόπου δουλειάς των σχολών στο κοινό. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις παραμονές τους βλέποντας εκ των έσσω, το πώς οργανώνεται, πώς στήνεται και πώς πραγματοποιείται μια παράσταση.

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια έκλεισαν με τις καλύτερες αναμνήσεις κι εντυπώσεις από τις ευρωπαϊκές πόλεις, την ζεστασιά των ανθρώπων τους και τις νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία για συνεργασίες και νέα ξεκινήματα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Σωματείου.

Listen Live