Πεμ, Μάι 2, 2024

Ημερίδα Διαφοροποίησης: «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα»

Ημερίδα Διαφοροποίησης: «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα»

Της Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου - Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 και ΚΑ2

Βίντεο: Maria Eleftheriou - Εκπαιδευτικός
Δείτε βίντεο εδώ

Συνδιδασκαλία από εκπαιδευτικούς Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου και Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών

Μια όμορφη εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Ε’2 και της Στ’2 του Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, όταν κάθισαν στα ίδια θρανία με τα παιδιά των Ε’ τάξεων του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών. Η ιδέα για συνεργασία με συνδιδασκαλία γεννήθηκε με αφορμή ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 1, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, τον Δεκέμβριο του 2023, με θέμα τη Διαφοροποίηση, το οποίο παρακολούθησαν η διευθύντρια Ιλιάδα Τοφαρίδου και η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χρ. Φιλίππου.
Με βασικό θέμα τη Διαφοροποίηση, αλλά και τη Διαφορετικότητα, οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Παναγιώτου, Μαρία Ελευθερίου και Αγγέλα Χρ. Φιλίππου ένωσαν δυνάμεις, με τη συμβολή και υποστήριξη της διευθύντριας Ιλιάδας Τοφαρίδου, και οργάνωσαν ένα διαθεματικό μάθημα, βασισμένο στο βιβλίο του Νικόλα Ανδρικόπουλου με τίτλο: «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους».

Το πρώτο ογδοντάλεπτο της ημερίδας αναλώθηκε σε διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες γύρω από το περιεχόμενο και την κατανόηση του λογοτεχνικού βιβλίου. Σκοπός ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να εργαστούν, να συνεργαστούν και να δραστηριοποιηθούν μέσα στις μικτού τύπου ομάδες τους, ανάλογα με τον βαθμό και τον τρόπο πρόσληψης της γνώσης από τον καθένα/καθεμιά ξεχωριστά. Έγινε προσπάθεια διαβάθμισης των εργασιών, εντός αλλά και εκτός των ομάδων, στο σύνολο της τάξης.

Σκοπός των εκπαιδευτικών ήταν να βοηθηθεί ο/η προικισμένος/η μαθητής/τρια να προχωρήσει βαθύτερα, ο/η «αδύνατος/η» μαθητής/τρια να «στηριχθεί» και να αρχίσει ανοδική πορεία, όπως και σε κάθε άλλο μαθητή/τρια να βελτιωθεί.
Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τη στρατηγική διαφοροποίησης: εναλλακτικούς τρόπους Εργασίας/Οργάνωσης, καθώς και μέσω της αξιοποίησης των κέντρων μάθησης/ ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί-στάδια μάθησης. Κάθε παιδί, μέσα στην ομάδα του, δραστηριοποιήθηκε δημιουργικά και συνεργατικά περνώντας από όλους τους σταθμούς, οι οποίοι ακολουθούσαν την κυκλική μορφή.

Πιο αναλυτικά:
Σταθμός 1 - Κινητικά Παιχνίδια Συνεργασίας
Στον πρώτο σταθμό, τα παιδιά των τεσσάρων τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικά, κινητικά παιχνίδια. Εκεί κλήθηκαν να συνεργαστούν σε διάφορες, όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Σταθμός 2 - Ανθρώπινη βιβλιοθήκη
Στον δεύτερο σταθμό, έγινε αξιοποίηση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, στην οποία οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, η οποία μοιράστηκε εμπειρίες από τη συμμετοχή της σε αποστολή στην Αφρική. Τους έδειξε σχετικό φωτογραφικό, καθώς και άλλο υλικό που μάζεψε από τη μαύρη ήπειρο. Ακολούθως, η εκπαιδευτικός απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών, τις οποίες ετοίμασαν είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Σταθμός 3 - Θεατρικό παιχνίδι
Στον τρίτο σταθμό, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν άλλοτε ατομικά κι άλλοτε σε δυάδες ή σε μεγαλύτερες ομάδες, δραματοποιώντας σκηνή/ές από το παραμύθι της επιλογής τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της παγωμένης εικόνας, όλα τα παιδιά εκτέλεσαν άψογα τον ρόλο τους και δημιούργησαν ένα όμορφο αποτέλεσμα, που άλλοτε τα έκαναν να συγκινηθούν, να στενοχωρηθούν, να κλάψουν κι άλλοτε να χαρούν και να σκάσουν στα γέλια.

Σταθμός 4 - Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών
Ο τέταρτος σταθμός ήταν ένα Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών εικαστικών συνθέσεων, στον οποίο τα παιδιά κλήθηκαν, εμπνευσμένα από τους ήρωες της ιστορίας, «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους», να κατασκευάσουν διαφορετικούς, χρωματιστούς ανθρώπους με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά.

Η όλη προσπάθεια έγινε με πολλή όρεξη και αγάπη από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και το αποτέλεσμα φαίνεται να ευχαρίστησε, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην Ημερίδα. Η ξεχωριστή, προσωπική πινελιά όλων όσοι έλαβαν μέρος, από τους μικρούς μαθητές/τριες μέχρι τους μεγαλύτερους, τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, και το ιδιαίτερο χρώμα καθενός, γέμισαν με χρώματα την ημέρα όλων, όπως και την κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση, δεξιότητα και εμπειρία που αποκόμισαν.

Η ημέρα, με τον τρόπο και τον ρυθμό που κύλησε, έβγαλε όλους έξω από τη ρουτίνα και τα συνηθισμένα και έφερε πολλά χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης στα πρόσωπα. Γέμισε με χρώματα και αρώματα κάθε στιγμή της μοιράζοντας αισιόδοξα για τη συνέχεια, μηνύματα, αφού στην τελική «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα».

Ευχαριστίες: Στις διευθύντριες των δύο σχολείων, Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου και Βασούλα Κούλα και στους/στις εκπαιδευτικούς Μαρίνο Καραγιώργη (ΒΔ), Αλεξία Μανδριώτου, Σωτήρη Νικολάου, Έφη Χατζηκωνσταντή, Βασίλη Βασιλείου και Στέλλα Κλεοβούλου για την πολύτιμη βοήθειά και την όρεξή τους που οδήγησε στο όμορφο, χρωματιστό αποτέλεσμα.

Listen Live