الثلاثاء, كانون1 24, 2024

Τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε το κήρυγμα σε Γερμανική εκκλησία

Τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε το κήρυγμα σε Γερμανική εκκλησία

Σε μια γιγάντια οθόνη που στήθηκε στην κατάμεστη εκκλησία του Αγίου Παύλου στη βαυαρική πόλη του Φιρτ, το chatbot ζήτησε από τους πιστούς να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να υμνήσουν τον Κύριο. Όπως αναφέρει το Associated Press, το πείραμα έγινε χθες το πρωί της Κυριακής, όπου ένα άβαταρ με τη μορφή γενειοφόρου μαύρου άνδρα διάβασε το κήρυγμα για τους 300 πιστούς που συνέρρευσαν για τη λειτουργία. «Αγαπητοί φίλοι, είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ για το κήρυγμα ως η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη στη φετινή σύνοδο των Προτεσταντών της Γερμανίας» είπε ανέκφραστα το άβαταρ.

Η λειτουργία των 40 λεπτών, συμπεριλαμβανομένου του κηρύγματος, των προσευχών και της μουσικής, δημιουργήθηκε στο ChatGPT από τον Γιόνας Σίμερλαϊν, φιλόσοφο και θεολόγο του Πανεπιστημίου της Βιέννης. «Θα έλεγα ότι το 98% ήρθε από τη μηχανή» είπε ο 29χρονος στο Associated Press.

Η λειτουργία AI ήταν μια από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις στη σύνοδο της Ευαγγελικής Εκκλησίας που πραγματοποιείται φέτος στη Νυρεμβέργη και στο γειτονικό Φιρτ. Ουρές πιστών σχηματίστηκαν έξω από την νεογοτθική εκκλησία του 19ου αιώνα για το κήρυγμα υψηλής τεχνολογίας. «Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη ‘Βρισκόμαστε στη σύνοδο της εκκλησίας, εσύ διαβάζεις το κήρυγμα.. πώς θα έμοιαζε η λειτουργία» λέει ο Σίμερλαϊν για τον σχεδιασμό της λειτουργίας. Ζήτησε επίσης από το ChatGPT να προσθέσει προσευχές και μια ευλογία για το τέλος.

Οι πιστοί άκουσαν προσεκτικά το άβαταρ να τους καλεί να αφήσουν πίσω το παρελθόν, να εστιάσουν στις προκλήσεις του παρόντος, να ξεπεράσουν το φόβο του θανάτου και να κρατήσουν ζωντανή την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Δεν έλειψαν όμως και τα γέλια όταν με κάποιες κοινότοπες συμβουλές του άβαταρ, όπως ότι «για να κρατήσουμε την πίστη μας, πρέπει να προσευχόμαστε και να πηγαίνουμε στην εκκλησία τακτικά».

Οι περισσότεροι πάντως απογοητεύτηκαν από την έλλειψη αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη μηχανή του Θεού και το εκκλησίασμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση της Χάιντεροουζ Σμιντ, μιας 54χρονης που εργάζεται ως τεχνικός υπολογιστών, η οποία όπως είπε, αρχικά ήταν ενθουσιασμένη και περίεργη, αργότερα όμως βρήκε τη λειτουργία απωθητική.

Όπως εξήγησε «Δεν υπήρχε καρδιά και ψυχή» είπε. «Το άβαταρ δεν έδειχναν κανένα συναίσθημα και καμίά γλώσσα του σώματος και μιλούσε τόσο γρήγορα και μονότονα ώστε δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ σε αυτά που έλεγε».

Πηγή: Digitallife.cy

Listen Live