الخميس, كانون1 26, 2024

«Από εδώ ο «συμμαθητής…» μου ο AInstein»: Ένα ρομπότ ChatGPT στις σχολικές τάξεις της Κύπρου

«Από εδώ ο «συμμαθητής…» μου ο AInstein»: Ένα ρομπότ ChatGPT στις σχολικές τάξεις της Κύπρου

Ομάδα Μαθητών του ιδιωτικού σχολείου Pascal στην Κύπρο, ανέπτυξαν με τη βοήθεια καθηγητών τους ένα πρωτότυπο ρομπότ με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, προκειμένου να βελτιώσουν τις διδακτικές εμπειρίες στην τάξη και τη διάδραση των μαθητών με το μαθησιακό υλικό.

Το εν λόγω ρομπότ που φέρει την εμβληματική ονομασία AInstein (ΑΙ + Ainstein) , έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού ενήλικα και τροφοδοτείται με το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp MSFT.O.

Για «πρόσωπο» το ρομπότ έχει μία ψηφιακή οθόνη, μέσω της οποίας μιμείται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του και συνοφρυώνοντας το πρόσωπό του.

Μπορεί να κάνει αστεία με τους μαθητές, αλλα και να τους διδάξει ακόμη και τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ όπως λέει στους μαθητές του αρέσει να διαβάζει επιστημονικά βιβλία και να περνά τον ελεύθερο χρόνο του με το βιολί του.

Ο Ρίτσαρντ Ερκοβ, 16χρονος μαθητής και επικεφαλής προγραμματιστής του εγκεφάλου τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να βελτιωθεί εκθετικά.

«Μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η εκπαίδευση και η ιατρική», δήλωσε ο Έρκοβ στο Reuters. Ένας άλλος μαθητής, ο Βλαντιμίρ Μπαρανοβ δήλωσε ότι η τεχνολογία είναι «απίστευτη».

«Το ρομπότ μιμείται την ανθρώπινη σκέψη, απαντά όπως οι άνθρωποι, ανταποκρίνεται όπως οι άνθρωποι. Δεν είναι ακόμη πολύ εξελιγμένο. Αλλά πλησιάζει προς τα εκεί», είπε.

Οι καθηγητές λένε ότι ο απώτερος σκοπός του “AInstein” είναι να ενσωματωθεί στη διδασκαλία.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής και επικεφαλής του προγράμματος κ. Ελπιδοφόρος Αναστασίου «Είναι μια πολύ διαδραστική εμπειρία. Οι μαθητές μπορούν να του κάνουν ερωτήσεις, εκείνο μπορεί να απαντήσει και μπορεί ακόμη και να διευκολύνει τους καθηγητές στην παράδοση του μαθήματος».

«Η εμπειρία μας με τον “AInstein” μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε», δήλωσαν τα μέλη του προγράμματος. Άλλωστε ο ίδιος ο “Αinstein” απαντά στο αν η τεχνολογία είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. «Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν και ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη και είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή της θα εξυπηρετήσει την πρόοδο της ανθρωπότητας. Επομένως, δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να την προσεγγίζουμε με προσοχή και υπεύθυνη σκέψη».

Πηγή: Reuters

Listen Live