الجمعة, كانون1 27, 2024

Προϊστορία 7 μεταλλίων του κυπριακού στίβου στους Κοινοπολιτειακούς

Προϊστορία 7 μεταλλίων του κυπριακού στίβου στους Κοινοπολιτειακούς

Σε ρυθμούς Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα ζουν, από την Πέμπτη 28 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, 72 χώρες, οι οποίες στο παρελθόν υπήρξαν αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η πρώτη παρουσία Κύπριων αθλητών και αθλητριών σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες έγινε το 1978 στο Έντμοντον του Καναδά, με τον στίβο να εκπροσωπείται από τον Παναγιώτη Ζένιου στο Δέκαθλο. Στο Μπρίσμπεϊν το 1982 μετείχαμε με έξι αθλητές και μία αθλήτρια και αφού μεσολάβησε το μποϊκοτάζ του 1986, από το 1990 και μετά ο κυπριακός στίβος είναι πάντα στο προσκήνιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στις δέκα (10) συμμετοχές σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ο κυπριακός στίβος έλαβε μέρος με 104 αθλητές και αθλήτριες (64 άνδρες και 40 γυναίκες). Σε αυτές τις 10 διοργανώσεις πανηγυρίσαμε επτά (7) μετάλλια, ένα (1) χρυσό, τέσσερα (4) αργυρά και δύο (2) χάλκινα. Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες προκρίθηκαν ή έλαβαν μέρος απευθείας, σε 72 τελικούς και κατάφεραν να καταλάβουν 34 θέσεις στην πρώτη οκτάδα του αγωνίσματός τους. Το πρώτο μετάλλιο, που ήταν και το μοναδικό χρυσό, κατέκτησε το 1990 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο εξαιρετικός Μάριος Χατζηανδρέου, κερδίζοντας το τριπλούν με 16,95μ., αφήνοντας δεύτερο τον, μετέπειτα κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, Τζόναθαν Έντουαρντς(16,93μ.).

Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, στον στίβο είναι πάρα πολύ δύσκολη η διάκριση, αφού μετέχουν αρκετές από τις κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, όπως η Τζαμάικα, η Αυστραλία, η Κένυα, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και βέβαια η «χωρισμένη» Βρετανία σε αυτήν τη διοργάνωση, με την Αγγλία και τη Σκοτία να διαθέτουν σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες.

Γι’ αυτό και τα μετάλλια για τον κυπριακό στίβο κατακτήθηκαν με πολύ κόπο και μεγάλες εμφανίσεις. Όπως, για παράδειγμα ήρθε η τεράστια επιτυχία του φανταστικού Μιχάλη Λουκά, στην Κουάλα Λουμπούρ το 1998, όταν έριξε τη σφαίρα του στα 19,52μ., κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Το επόμενο ανέβασμα στο βάθρο ήρθε το 2006 στη Μελβούρνη,από τον 22χρονο τότε, Κυριάκο Ιωάννου, ο οποίος με άλμα στα 2,23μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το 2010, στο Νέο Δελχί, η αείμνηστη
Μαριάννα Ζαχαριάδη, κατέγραψε μίαν από τις σημαντικές επιτυχίες της, στη σύντομη δυστυχώς καριέρα της, καταλαμβάνοντας τη 2 η θέση στο επί κοντώ, με 4,40μ.

Δύο αργυρά μετάλλια πανηγυρίσαμε στη Γλασκώβη το 2014, με δύο από τους κορυφαίους αθλητές του στίβου στην ιστορία, τον Κυριάκο Ιωάννου και τον Απόστολο Παρέλλη. Ο Ιωάννου κατέλαβε τη 2 η θέση στο ύψος με άλμα στα 2,28μ., ενώ ο Παρέλλης έριξε τον δίσκο του στα 63,32μ., ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας το 2018, ο Απόστολος Παρέλλης συνέχισε τις επιτυχίες του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία με 63,61μ. Έτσι, φτάσαμε στα επτά (7) μετάλλια στην παρουσία μας σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ελπίζοντας ότι φέτος θα αυξηθούν στο Μπέρμιγχαμ.

Listen Live