الخميس, تشرين2 7, 2024

Το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα. Η παγκόσμια προσφορά του. Από τη Χεράτ μέχρι τις επαρχίες της Υεμένης

Το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα. Η παγκόσμια προσφορά του. Από τη Χεράτ μέχρι τις επαρχίες της Υεμένης

Το Παγκοσμιο επισιτιστικο προγραμμα συμφωνα με τον ΟΗΕ ‘’ είναι ο κορυφαίος ανθρωπιστικός οργανισμός που σώζει ζωές και αλλάζει ζωές, παρέχοντας επισιτιστική βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνεργαζόμενος με κοινότητες για τη βελτίωση της διατροφής και τη δημιουργία ανθεκτικότητας.

Καθώς η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να τερματίσει την πείνα, να επιτύχει την επισιτιστική ασφάλεια και να βελτιώσει τη διατροφή έως το 2030, ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει ακόμα αρκετό φαγητό. Η τροφή και η βοήθεια που σχετίζονται με τα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο του αγώνα για να σπάσει ο κύκλος της πείνας και της φτώχειας.

Για τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πείνας, για τη συμβολή της στη βελτίωση των συνθηκών ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και για τη δράση ως κινητήρια δύναμη στις προσπάθειες πρόληψης της χρήσης της πείνας ως όπλου πολέμου και συγκρούσεων, το WFP απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2020.

Το 2020, το WFP βοήθησε 115,5 εκατομμύρια ανθρώπους - ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2012 - σε 84 χώρες.

Κάθε ημέρα, το WFP διαθέτει 5.600 φορτηγά, 30 πλοία και σχεδόν 100 αεροπλάνα σε κίνηση, που παραδίδει τρόφιμα και άλλη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάθε χρόνο, διανέμουμε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια μερίδες με εκτιμώμενο μέσο κόστος ανά μερίδιο 0,61 US $. Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται στις ρίζες της απαράμιλλης φήμης του WFP ως ανταποκριτή έκτακτης ανάγκης, που κάνει τη δουλειά γρήγορα σε κλίμακα στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα.’’

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατά τα τέλη του μηνος Αυγουστου η παρακάτω ενημέρωση από πηγες του προγραμματος περιέγραφε τη δραση του προγραμματος στο φλεγομενο Αφγανιστάν ’’Με γνώμονα τις αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πολίτες του Αφγανιστάν - μια χώρα όπου ένας στους τρεις πεινάει.

Λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της ξηρασίας και της πανδημίας του κορωνοϊού, πέρα ​​από τα χρόνια των συγκρούσεων, 14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επισιτισμένα
ανασφαλείς, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων παιδιών που υποσιτίζονται.

Ο επικείμενος χειμώνας φαίνεται ότι θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους ανθρώπους σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Ο σκληρός χειμώνας του Αφγανιστάν καθιστά αδύνατη την παροχή βοήθειας σε ορεινές περιοχές."

«Ανθρωπιστική καταστροφή περιμένει τους πολίτες του Αφγανιστάν αυτό το χειμώνα, εκτός εάν η παγκόσμια κοινότητα κάνει τη ζωή τους προτεραιότητα», δήλωσε ο
αναπληρωτής διευθυντής του WFP για τηνΑσία και τον Ειρηνικό,  Anthea Webb, σεσυνέντευξη του ΟΗΕ στη Γενεύη. "Συνήθως αυτήν την εποχή του χρόνου, το WFP είναι απασχολημένο με την προ-τοποθέτηση αποθεμάτων τροφίμων σε αποθήκες και σε κοινότητες σε όλο το Αφγανιστάν, για να διανεμηθούν στη συνέχεια σε άπορες οικογένειες του
Αφγανιστάν προτού αποκοπούν από τα άγρια ​​χειμωνιάτικα χιόνια", πρόσθεσε.

Φέτος, ωστόσο, τα αυστηρά επίπεδα χρηματοδότησης και οι κλιμακούμενες ανάγκες σημαίνουν ότι το WFP θα εξαντληθεί από την κύρια προσφορά του -αλεύρι σίτου - από τον Οκτώβριο. "Έχουμε λίγες μόνο εβδομάδες για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση από τους χορηγούς και να βρούμε τρόφιμα πριν μπλοκάρουν τα ορεινά
περάσματα από το χιόνι" δήλωσε ο Γουέμπ στην ενημέρωση.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, το WFP παρείχε βοήθεια σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Αφγανιστάν.
Το WFP χρειάζεται επειγόντως 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να παράσχει βοήθεια για τη σωτηρία πριν είναι πολύ αργά.

Παρά τις προκλήσεις ασφάλειας και εφοδιαστικής, το WFP διατηρεί πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που αντιμετωπίζουν εμπολεμη πραγματικότητα.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, το WFP παρείχε βοήθεια τροφίμων και διατροφής σε 5,5 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν πρόσφατα από τις μάχες.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, το WFP διατηρεί την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, παράλληλα με τους
ανθρωπιστικούς εταίρους μας, και να βοηθήσουμε τις αφγανικές οικογένειες σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.’’

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΥΕΜΕΝΗ
Σύμφωνα με εγκυρες πηγες του Προγραμματος η δραση των ανθρωπων του στην εσταυρωμενη Υεμένη ευρισκετραι στα παρακατω πλαισια δυσκολιών’’Ακόμη και πριν ξεσπάσουν οι μάχες στις αρχές του 2015, η Υεμένη ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες στον αραβικό κόσμο. Με μέσο προσδόκιμο ζωής κάτω από 64, το έθνος κατατάσσεται στην 179η θέση από 189 στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2020.

Πάνω από πέντε χρόνια συγκρούσεων έχουν αφήσει χιλιάδες άμαχους, νεκρούς και 4 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους.
Ο αντίκτυπός του πολεμου στις υποδομές της χώρας ήταν καταστροφικός, με μεγάλες χερσαίες υποδομες και αεροδρόμια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική βοήθεια, 16,2 εκατομμύρια Υεμενίτες είναι καθημερινα στα ορια της πεινας.  Η συντονισμένη απάντηση της ανθρωπιστικής κοινότητας απέτρεψε την καταστροφή στην Υεμένη. Αν όμως αυτές οι παρεμβάσεις σταματήσουν ή παρεμποδιστούν σοβαρά, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί γρήγορα.

Τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ γυναικών και παιδιών στην Υεμένη παραμένουν από τα υψηλότερα στον κόσμο, με 1,2 εκατομμύρια γυναίκες και 2,3 εκατομμύρια παιδιά να χρειάζονται θεραπεία για τον οξύ υποσιτισμό. Από αυτά τα παιδιά, 400.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν χωρίς βοηθεια . Οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή πρόκληση για το WFP σε διάφορους τομείς, ειδικά εκεί όπου οι πολεμικές συγκρούσεις είναι έντονες. Παρά τις προκλήσεις πρόσβασης και ασφάλειας, το WFP και οι συνεργάτες του καταφέρνουν να παρέχουν βοήθεια στη συντριπτική πλειοψηφία των ευάλωτων προσωπων στη χώρα.

Το WFP παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε όσους χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη σε μια από τις χειρότερες κρίσεις πείνας στον κόσμο. Η πανδημία COVID-19 αποτελεί τώρα μια νέα απειλή για τον λαό της Υεμένης. Ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 σε χώρες όπως η Υεμένη-που παλεύουν με τη φτώχεια και έχουν καταστραφεί από συγκρούσεις-μπορεί να είναι πιο καταστροφικός από την ίδια την ασθένεια.’’

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΧΕΡΑΤ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο υπευθυνος του επισιτιστικου προγραμματος στη Χερατ μαρτυρει στις 6 Σεπτεμβριου πως αποφασισαν να παραμεινουν στις επαλξεις του προγραμματος εστω και εν μεσω πολέμου ‘’Από τις αρχές Ιουλίου, οι μάχες άρχισαν να επιταχύνονται με απρόβλεπτο ρυθμό και η πρώτη γραμμή πλησίασε όλο και πιο κοντά μας. Στις αρχές Αυγούστου, είχε
περικυκλώθει η πόλη. Όλοι οι δρόμοι αποκλειστηκαν και οι περισσότερες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Καθώς οι μάχες μαίνονταν έξω από τα παράθυρά μας, άκουγα τους ήχους πολυβόλων, μερικές φορές και πυροβολικού. Η αλλαγή ήταν τόσο γρήγορη και τόσο δραματική που μας συγκλόνισε όλους. Φίλοι και συγγενείς προσπαθούσαν να φύγουν. Τα παιδιά μου έρχονταν τρομοκρατημένα, λέγοντάς μου: «Η Αγιέσα και η οικογένειά της μόλις έφυγαν, Μπάμπα». Λίγα λεπτά αργότερα, «η Ράσα και η οικογένειά της έφυγαν, Μπάμπα». Το μόνο που μπορούσα να τους πω ήταν ότι θα είμαστε εντάξει.
Το 2021 είχε ήδη ξεκινήσει ως μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ηδη ο μισός πληθυσμός χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια. Και τα χειρότερα μας ανέμεναν.

Ακόμα και με έναν πόλεμο στο κατώφλι μας, οι ρουτίνες μας παρέμειναν οι ίδιες. Ένας συνάδελφος αστειεύτηκε κάποτε ότι «Αυτό που λέμε επιχείρηση ως συνήθως είναι πραγματικά απίστευτο για τους περισσότερους ανθρώπους». Είχε δίκιο.
Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τη δουλειά μας σε αυτό που είναι ίσως ένα από τα πιο απαιτητικά πλαίσια στον κόσμο. Πόλεμος,ξηρασία, πλημμύρες και, πιο πρόσφατα, η πανδημία COVID-19-αυτα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Κατά μήκος δύσβατων ορεινών εδαφών, οι συνοδεία μας για την παράδοση τροφίμων είναι πάντα σε κίνηση, βροχή ή καταιγιδα .

Η απόφαση να μείνουμε όταν ξέσπασαν μάχες στην πόλη ήταν δύσκολη. Αλλά για μένα και μια ομάδα συναδέλφων ήταν απόλυτα λογική. Για εμάς, η μεγαλύτερη μάχη στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι αυτή κατά της πείνας. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα τρόφιμα του WFP για να επιβιώσουν, αυτή είναι η ώρα που μας χρειάζονται περισσότερο. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο χειμώνας θα φτάσει και μέχρι τότε, τα αποθέματα τροφίμων του WFP θα εξαντληθούν. Η κατάσταση θα είναι καταστροφική αν δεν μπορέσουμε να
φέρουμε τρόφιμα στη χώρα και να τα παραδώσουμε στις κοινότητες προτού οι δρόμοι αποκοπούν από το χιόνι.

Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες η κατάσταση εδώ φαίνεται κάπως πιο ήρεμη και επιστρέφουμε στη συνηθισμένη μας ρουτίνα. Επιστροφή στις επιχειρήσεις ως συνήθως. Αλλά άλλες φορές, αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει άλλη καταιγίδα.
Η Χεράτ προσθέτει για άλλη μια φορά ένα άλλο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της. Το μονοπάτι παραμένει άγνωστο και αβέβαιο.
Αλλά ακριβώς όπως η Ακρόπολη της Χεράτ, το WFP παραμένει όρθιο - ένα φρούριο κατά της πείνας. Θα σταθούμε στο πλευρό του Αφγανικού λαού, για όσο καιρό θα μας
χρειαστούν.’’

Αυτος εινα ο ο μεγάλος φωτεινος αγώνας του Παγκοσμιου επισιτιστικου προγράμματος και των θαρραλεων ανθρωπων του σε ολη την υφηλιο.

Listen Live