Με την εισαγωγή της νέας τοπικής μεταρρύθμισης, ένας από τους τομείς που έχει απασχολήσει τα δημοτικά συμβούλια είναι το μέλλον των θεσμών όπως τα Ανοικτά Σχολεία και οι δημοτικές φιλαρμονικές. Το ζήτημα της ενδεχόμενης σύμπτυξης αυτών των δομών έχει ανακύψει σε πολλές περιοχές, με τον Δήμο Λεμεσού να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το θέμα της σύμπτυξης των Ανοικτών Σχολείων. Οι απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο διχάστηκαν ανάμεσα σε δύο προτάσεις: η πρώτη πρότεινε να διατηρηθεί το όνομα "Ανοικτό Σχολείο Διαμέρισμα Μέσα Γειτονιάς, Δήμου Λεμεσού", ενώ η δεύτερη πρόταση που τελικά επικράτησε, επέλεξε το "Ανοικτό Σχολείο Διαμερισμάτων Μέσα Γειτονιάς, Λεμεσού και Τσερκέζ Τσιφλίκ". Αυτό που γεννά προβληματισμό είναι η απόφαση να προτιμηθεί η δεύτερη ονομασία, αφήνοντας στην άκρη το όνομα του Ανοικτού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς, το οποίο θεωρείται το δεύτερο πιο επιτυχημένο της Λεμεσού μετά από εκείνο του Αγίου Αθανασίου. Να αναφέρουμε πως υπήρξε και 3η πρόταση από τον Αντιδήμαρχο Δήμο Κάτση "Ανοικτό Σχολείο Λεμεσού",η οποία στην συνέχεια αποσύρθηκε.
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη: Γιατί να μην διατηρηθεί η ονομασία ενός τόσο επιτυχημένου θεσμού; Η λογική επιβάλλει ότι η διατήρηση της ταυτότητας ενός φορέα που έχει καθιερωθεί και κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας είναι το προφανές βήμα. Ωστόσο, φαίνεται πως η επιθυμία αναβάθμισης και ενσωμάτωσης διαφορετικών περιοχών, αντί να ενδυναμώσει τον θεσμό, ίσως τελικά να τον αποδυναμώνει.
Η προσπάθεια να αναβαθμιστεί ένας θεσμός με την αλλαγή της ονομασίας του, ειδικά όταν αυτή συνδέεται με μια τόσο επιτυχημένη πορεία, προκαλεί ανησυχίες και ερωτήματα. Μήπως η αλλαγή αυτή οδηγεί σε απώλεια ταυτότητας; Μήπως, αντί να αναδεικνύουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα, τα υποβαθμίζουμε για να τα κάνουμε πιο “συμβατά” με νέες διοικητικές δομές; Αξίζει, άραγε, να υποβαθμιστεί το όνομα ενός από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της περιοχής για χάρη μιας γενικότερης πολιτικής ενοποίησης;
Ο καιρός θα δείξει αν αυτή η απόφαση θα αποδειχθεί σοφή ή αν, αντίθετα, θα στερήσει από την πόλη έναν ζωντανό θεσμό που αποτέλεσε πρότυπο για την τοπική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις τεχνικές πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά και τη σημασία που έχει η διατήρηση των παραδόσεων και της ταυτότητας για την ευημερία και την ανάπτυξη της πόλης.