الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΡΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΡΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Όλες οι επιστημονικές μελέτες αλλά και οι ίδιες οι εμπειρίες της καθημερινής ζωής συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η υπερβολική χρήση και τελικά η απόλυτη κατάχρηση των κινητών επιφέρει την απομόνωση και την αποκοινωνικοποίηση των ανθρώπων και προκαλεί ακόμα και ασθένειες στο νευρικό μας σύστημα.

Ιδιαίτερα στα παιδιά και τους μαθητές επιδρά αρνητικά στις μαθησιακές διαδικασίες, τους αποστερεί την πρωτοβουλία να σκέφτονται ορθολογικά, να εργάζονται συλλογικά και να καλλιεργούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους που παρατίθενται στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, όλες σχεδόν οι προηγμένες χώρες έχουν εισαγάγει περιοριστικά μέτρα στη χρήση των κινητών στα σχολεία κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των μαθητών.

Η χώρα μας, με πολλή καθυστέρηση απεφάσισε πρόσφατα δια της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να καταθέσει σχετικούς κανονισμούς για ψήφιση σε Νόμο από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις της ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι « έρευνες κατέδειξαν ότι η υπερβολική χρήση των κινητών βλάπτει σημαντικά τη σωματική υγεία (πονοκέφαλοι,ζαλάδες κτλ) και διεφάνη ότι επηρεάζει και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Οι ίδιες έρευνες υποστηρίζουν επίσης ότι θα μειωθεί η βία, η σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου όπως και ο τζόγος» .

Εξάλλου , ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής : «… Τα επιστημονικά δεδομένα για το πως η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. Από τη διάσπαση της προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα , είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας ».

Χαιρετίζω ως απλός πολίτης τις δηλώσεις της πλειοψηφίας των Βουλευτών μας οι οποίοι εξέφρασαν με επιχειρήματα την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της Υπουργού κατά την επικείμενη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Παράλληλα εκφράζω ,τουλάχιστον, την απορία μου γιατί υπήρξαν Βουλευτές – τουλάχιστον ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας – που τάχθηκαν εναντίον της πρότασης με το δικαιολογητικό ότι οι μαθητές θα . . . αστυνομεύονται από τους καθηγητές τους και ότι θα τους επιβάλλουν περιορισμούς στις ατομικές τους ελευθερίες!

Και διερωτώμαι στ’ αλήθεια, δεν βρήκε άλλο θέμα να ασκήσει αντιπολίτευση ο κ. Χριστόφιας και οι σύντροφοι του στο ΑΚΕΛ, όσοι τουλάχιστον θα τον ακολουθήσουν στο ζήτημα αυτό ;

Το επιχείρημα που ήγειρε ο κ. Χριστόφιας επαναφέρει στην επιφάνεια τις σχέσεις καθηγητών και μαθητών που έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί κάτω από τις πολιτικές μιας κακώς νοούμενης «ελευθερίας» των μαθητών που έχουν τις ρίζες τους στις …ανάλαφρες αποφάσεις προηγούμενων Υπουργών Παιδείας .

Είναι καλώς γνωστόν – και ιδιαίτερα μεταξύ των εκπαιδευτικών οι οποίοι καλούνται να λύσουν τη σιωπή τους – ότι σημαντική μερίδα μαθητών μέσης εκπαίδευσης συμπεριφέρονται στους καθηγητές τους με αυθάδεις και ισοπεδωτικούς τρόπους μιλώντας τους στον ενικό και αποκαλώντας τους….. κουμπάρους.

Ο ούτω καλούμενος συνδικαλισμός στα σχολεία, μια παρεξηγημένη ελευθερία έκφρασης και οι ανοχές στη γενική εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών που σηματοδοτείται από την κατάργηση της σχολικής στολής , έχουν δυστυχώς αφήσει τα αποτυπώματά τους και στις ευρύτερες συμπεριφορές των παιδιών στα σχολεία και κατ’ επέκταση και έξω από αυτά.

Σε όσους πιθανώς να με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και ετεροχρονισμένο, τους παραπέμπω να κάνουν μια βόλτα έξω και μέσα από τα σχολεία και να αποτυπώσουν τις δικές τους εικόνες και εμπειρίες.

Η πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύνολο των γονιών, από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, από τους Συνδέσμους Γονέων και τελικά από τους Βουλευτές μας οι οποίοι και θα έχουν και την τελική ευθύνη για τη ψήφιση των κανονισμών σε Νόμο.

Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση του θέματος της χρήσης των κινητών στα σχολεία θα πρέπει επίσης να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα σχολεία μας.

Μιας μεταρρύθμισης που θα καλλιεργεί τα παιδιά μας για να αποκτήσουν ήθος, αρχές και αξίες και να γίνουν οι αυριανοί χρηστοί πολίτες.

Οι λαϊκισμοί, ο κακώς νοούμενος εκμοντερνισμός, η αδιαφορία και η ελαφρύτητα δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

*Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Listen Live