Του Σάββα Καλεντερίδη
Πηγή: pontosnews.gr
Τα γεγονότα της Πύλας, στην Κύπρο, θα πρέπει να τα δούμε και να τα αναλύσουμε στην πραγματική τους διάσταση.
Ας ξεκινήσουμε από την περιγραφή.
Η Πύλα είναι ένα χωριό της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέρος του οποίου βρίσκεται μέσα στη νεκρή γραμμή όπως και άλλα τρία χωρία, τα γειτονικά Τρούλοι και Αθηένου, και η Δένεια, που βρίσκεται δυτικά της Λευκωσίας. Και τα τέσσερα χωριά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την Πύλα να έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι κάτοικοι του χωριού που ζούσαν εκεί πριν από την εισβολή, Έλληνες και Τούρκοι, παρέμειναν και μετά και συνεχίζουν να κατοικούν εκεί. Είναι το μοναδικό μικτό χωριό στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στις 18 Αυγούστου 2023 οι Αρχές τουρκικής κατοχικής δύναμης επιχείρησαν με μηχανήματα οδοποιίας να διανοίξουν μέσα στη νεκρή ζώνη –τον αστυνομικό έλεγχο της οποίας έχει η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ – UNFICYP)– δρόμο που θα ενώνει το χωριό Άρσος, που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απαγόρευσαν τις εργασίες, και οι άοπλοι εγκάθετοι του Αττίλα επιτέθηκαν κατά των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που είναι σοβαρότατο έγκλημα πολέμου.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταδίκασε το συμβάν και ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σημειώθηκε επίθεση «από προσωπικό της τ/κ πλευράς», στη διάρκεια του οποίου προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι «οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος».
Τις ενέργειες του Αττίλα, εκτός από τη Λευκωσία και την Αθήνα, καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωση οι Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ακολούθησε συζήτηση του θέματος και δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καταδικάστηκαν οι Αρχές της κατοχικής δύναμης, μένοντας η Τουρκία στο απυρόβλητο.
Ακολούθησαν σε οργίλο ύφος δηλώσεις του Ερντογάν και των ψευδοαξιωματούχων του ψευδοκράτους, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απεικονίζεται το πραγματικό σχέδιο της Άγκυρας.
Ας δούμε, όμως, την πραγματική διάσταση των γεγονότων της Πύλας:
Πρώτον, η Τουρκία επικαλείται ότι το έργο γίνεται για «ανθρωπιστικούς λόγους», για να επικοινωνούν πιο εύκολα και γρήγορα οι Τούρκοι της Πύλας με τα Κατεχόμενα. Αυτό είναι ένα προφανές ψέμα. Όσο «ειρηνευτική» ήταν η βάρβαρη εισβολή του 1974, που την ονομάζουν μέχρι σήμερα «Επιχείρηση Ειρήνης», άλλο τόσο «ανθρωπιστική» είναι η νέα επιχείρηση εισβολής του Αττίλα, που γίνεται με μπουλντόζες και χωρίς τη χρήση όπλων.
Δεύτερον, η Τουρκία διατείνεται ότι έχει δικαίωμα να κάνει αυτά τα έργα, μη δεχόμενη την ύπαρξη νεκρής ζώνης μεταξύ Πύλας και Κατεχομένων. Μεγάλο ψέμα, πίσω από το οποίο υποκρύπτεται ο πραγματικός σκοπός της Τουρκίας, που είναι η άλωση της Πύλας και η μετατροπή της, σταδιακά, σε τουρκικό χωριό. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Πύλας περνούν από το έδαφος της αγγλικής βάσης της Δεκέλειας, όπου υφίστανται έλεγχο από τις αγγλικές Αρχές, για να μεταβούν στα Κατεχόμενα. Αυτόν τον έλεγχο θέλουν να αποφύγουν, για να ενοποιήσουν την Πύλα με τα Κατεχόμενα και να στέλνουν εκεί ό,τι και όποιον θέλουν.
Τρίτον, η Τουρκία, με την ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ, αμφισβητεί ότι η νεκρή ζώνη είναι ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλοντας να το παρουσιάσει περίπου ως ουδέτερο έδαφος στο οποίο έχει δικαιώματα συγκυριαρχίας!
Ακριβώς εδώ κρύβεται ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, που είναι ο σταδιακός ολοκληρωτικός έλεγχος της επικράτειας της Κοινότητας Πύλας και η έξοδός της στη θάλασσα, στις νότιες ακτές της Κύπρου. Αν το πετύχει αυτό, η Τουρκία θα διεκδικεί πλέον «νομίμως» δικαιώματα στα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου, ενώ ταυτοχρόνως θα έχει πετύχει την αποκοπή των πόλεων και των κοινοτήτων που βρίσκονται ανατολικά της Πύλας, από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο.
Δηλαδή το Παραλίμνι, η Αγία Νάπα, το Ξυλοτύμπου, το Αυγόρου, ο Φρέναρος, η Σωτήρα, η Δερύνεια και οι άλλοι οικισμοί ανατολικά της Πύλας, θα καταστούν αιχμάλωτοι του Αττίλα.
Η πρόκληση της Τουρκίας είναι μείζονος σημασίας και μάλλον μικραίνει πολύ το «παράθυρο ευκαιρίας» που διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, το οποίο παράθυρο μάλλον μετατρέπεται σε… φεγγίτη.