Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.
Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Η 15η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Στόχος της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια, αλλά και η έκφραση συμπαράστασης προς τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. Με αφορμή αυτή την Ημέρα, η Διεθνής Οργάνωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI) οραματίζεται τη μέρα που δεν θα υπάρχουν σύνορα για κανένα παιδί με καρκίνο στον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, θεραπείας και αποκατάστασης.
Ο παιδικός καρκίνος είναι μεν σπάνιος, αλλά σημειώνει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. Κάθε μέρα περισσότερα από 1.000 παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαγιγνώσκονται με καρκίνο. 80% των περιστατικών αφορούν παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και δυστυχώς έχουν μόνο 10-30% πιθανότητα θεραπείας. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε πέραν του 80%, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιβιώνουν και να ζουν μια πλήρη και υγιή ζωή.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή την τεράστια ανισότητα μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλομεσαίου εισοδήματος: αργοπορημένη ή καθόλου διάγνωση, απουσία διαγνωστικών εγκαταστάσεων, έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού για να διαχειριστεί τέτοιες περίπλοκες ασθένειες και ψηλά ποσοστά άρνησης ή εγκατάλειψης θεραπείας.
Ένα εμπόδιο που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να υπερπηδηθεί είναι η μη πρόσβαση σε αξιόπιστη και σταθερή προμήθεια των φαρμάκων για τις θεραπείες σε προσιτή τιμή. Οι χώρες με περιορισμένους πόρους βασίζονται στις εισαγωγές. Συνήθως, το κόστος αναλαμβάνουν οι Κυβερνήσεις, ενώ σε κάποιες χώρες το επωμίζονται οι οικογένειες των ασθενών. Ως αποτέλεσμα, ευτυχώς η άρνηση/εγκατάλειψη θεραπείας σε αναπτυσσόμενες χώρες ανέρχεται σε λιγότερο του 5%. Όταν, όμως, τα έξοδα πρέπει να τα επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι οικογένειες, το ποσοστό άρνησης/εγκατάλειψης ανεβαίνει σε πέραν του 50%.
Ο στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Παιδικό Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι να εξαλείψει τον πόνο και την ταλαιπωρία των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Επίσης, μέχρι το 2030, επιδιώκεται η αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού επιβίωσης των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε τουλάχιστον 60%. Ο ΠΟΥ συστήνει έναν καθολικό χειρισμό της κατάστασης, ούτως ώστε να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα πάσχοντα παιδιά η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να επιβιώσουν από τη νόσο. Εάν ενεργήσουμε τώρα, είναι εφικτό να σωθούν ένα εκατομμύριο ζωές την επόμενη δεκαετία.
Εξίσου σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.
Με γνώμονα τα πιο πάνω, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ασχολούνται με το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου στον τόπο μας, διεξάγουν σπουδαίο έργο. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο εθελοντισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή του, κυρίως μέσα από την ψυχολογική ή άλλη στήριξη που οι εθελοντές παρέχουν στα παιδιά και στους οικείους τους. Εξίσου σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωσή του, αποτελεί η αρωγή του Κράτους. Η Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, από την ίδρυσή της το 1989 μέχρι σήμερα, προσφέρει υψηλού επιπέδου θεραπείας και περίθαλψης σε πάσχοντα παιδιά και εφήβους. Ο κοινός αγώνας κατά του καρκίνου και ειδικά του παιδικού πρέπει να συνεχιστεί, για ένα μέλλον με ελπίδα και υψηλά ποσοστά επιβίωσης.