Της Κατερίνας Σιδέρη
Η σημερινή ημέρα, 14 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, από τον Ερυθρό Σταυρό, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, μιας και σαν σήμερα γεννήθηκε ο αυστριακός στην καταγωγή γιατρός που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930, για αυτές του τις ανακαλύψεις.
Σκοπός της ημέρας αλλά και του άρθρου είναι να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης την αναγκαιότητα του εθελοντισμού, τη σημαντικότητα της αιμοδοσίας αλλά και να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες ανά την υφήλιο ενόσω αρκετές φορές μέσα στο έτος, επιδιώκουν να προσφέρουν χωρίς ανταμοιβή δύο από τα πολύτιμα αγαθά τους, τον χρόνο και το αίμα τους για να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, στον συνάνθρωπο που έχει άμεση ανάγκη για μετάγγιση και στον ίδιο τους τον εαυτό, την ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.
…δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου!
Πολλοί από εμάς, φέρουν βαρίδια που μας κρατούν δέσμιους και αποστασιοποιημένους από τον εθελοντισμό της αιμοδοσίας. Ο φόβος για την όλη διαδικασία, η αποστροφή στη θέα του αίματος, η προκατάληψη και οι πεποιθήσεις παρωχημένων θρησκευτικών διδαχών, η ευχέρεια και η ευκολία της αιμοδοσίας, άλλα και η άγνοια για την πολύτιμη συνεισφορά είναι μερικά παραδείγματα που μας στερούν τη δυνατότητα να δούμε καθαρά πέρα από τα στενά όριά μας, να κρίνουμε ορθά και να εντάξουμε όσοι δεν διαθέτουμε προβλήματα υγείας, την εθελοντική αιμοδοσία σε ετήσια τουλάχιστον βάση.
Οι απαιτήσεις της είναι ελάχιστες στις οποίες καλούνται και μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήθος κόσμου. Αν είσαι άνδρας ή γυναίκα από 18 έως 65 ετών, αν δεν διαθέτεις κάποιο χρόνιο νόσημα και αν δεν χορηγείς στον οργανισμό σου φαρμακευτικά ή χημικά προϊόντα, είσαι σε θέση να γίνεις μέλος της εθελοντικής ομάδας αιμοδοτών και με τη σειρά σου να νιώσεις τη χαρά και την ευχαρίστηση να προσφέρεις σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν άμεση ανάγκη για αίμα, μιας και πρόκειται για κάτι το οποίο δεν αγοράζεται και δεν κατασκευάζεται γιατί είναι ένας ζωντανός ιστός τον οποίο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσουν φαρμακευτικές ουσίες και σκευάσματα.
Στατιστικά να αναφέρω ότι η κάθε χώρα χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος σε αναλογία με 1.000.000 κατοίκους και ειδικά στην Ελλάδα για την απαίτηση των 600.000 φιαλών, η εθελοντική ελληνική ομάδα αιμοδοτών, είναι σε θέση να καλύψει μονάχα το 40% αυτής της ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια από τους κόλπους των φοιτητών αλλά και γενικά των νέων ανθρώπων έχει ξεκινήσει μια καμπάνια συμφιλίωσης των ανθρώπων με την εθελοντική αιμοδοσία, προσεγγίζοντας μέσα από εύστοχα σλόγκαν, ημερίδες και σχετικές με το θέμα εκδηλώσεις, που απώτερο σκοπό τους έχουν την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της νεολαίας, όλο και περισσότερο κόσμο.
…δίνοντας αίμα, σώζεις μια ζωή που αύριο είναι η δική σου!
Κάθε αιμοδότης είναι ένας σιωπηλός και αφανής ήρωας που με τη συμμετοχή του και το αίμα που αλτρουιστικά προσφέρει, συμβάλει στη δημιουργία επάρκειας αποθεμάτων και στην έγκαιρη μετάγγιση αίματος στους ασθενείς εκείνους που η υγεία τους απαιτεί ταχεία αντίδραση.
Γι’ αυτό λοιπόν δείξτε την ανάλογη ευαισθησία, δραστηριοποιηθείτε, ενημερωθείτε και γίνετε εθελοντές αιμοδότες, αναπληρώνοντας το αίμα που προσφέρετε σε μόλις 10 λεπτά, χωρίς περαιτέρω δυσλειτουργίες και παρενέργειες.
…ότι τύπος κι αν είσαι, δώσε αίμα και χάρισε ζωή!