Έκτακτη ανάγκη στο Αφγανιστάν
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
22,8 εκατ οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια
8,7 εκατ oι Αφγανοί αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης
220 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ χρειάζεται για να διατηρηθούν οι λειτουργίες του ΠΕΠ για ένα μήνα
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΤΟΥ ΟΗΕ
Μια ανθρωπιστική κρίση απίστευτων διαστάσεων έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη και σοβαρή από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο. Οι απώλειες θέσεων εργασίας, η έλλειψη μετρητών και οι αυξανόμενες τιμές δημιουργούν μια νέα κατηγορία πεινασμένων στο Αφγανιστάν. 22,8 εκατομμύρια Αφγανοί –ή περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό– δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα.
Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με το τοπικό νόμισμα σε ιστορικό χαμηλό και τις τιμές των τροφίμων σε άνοδο.
Ο οξύς υποσιτισμός είναι πάνω από τα όρια έκτακτης ανάγκης σε 27 από τις 34 επαρχίες και αναμένεται να επιδεινωθεί, με σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών και το ένα τέταρτο των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών να χρειάζονται σωτήρια διατροφική υποστήριξη τους επόμενους 12 μήνες.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η μεταφορά τροφίμων στη χώρα και η τοποθέτηση τους σε στρατηγικές τοποθεσίες είναι πλέον η πιο επείγουσα αποστολή του WFP. Μόλις πέσει το χιόνι, οι δρόμοι θα αποκοπούν και οι κοινότητες θα αποκλειστούν. Αυτή τη λιτή σεζόν, η επισιτιστική βοήθεια του WFP θα είναι η μόνη σωτηρία για πολλές αφγανικές οικογένειες.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Το WFP χρειάζεται επειγόντως 220 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στο Αφγανιστάν.
Τι κάνει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη στο Αφγανιστάν
Βοήθεια σε τρόφιμα και διατροφή
Το WFP παρέχει άνευ όρων, ενισχυμένη και ισορροπημένη διατροφική βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη χώρα. Από τις αρχές του 2021, το WFP έχει παράσχει σε 10,3 εκατομμύρια ανθρώπους υποστήριξη τροφίμων και διατροφής. Το στοχευμένο μας πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφής βοήθησε 400.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και 790.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που πάσχουν ή κινδυνεύουν από υποσιτισμό.
Κοινές υπηρεσίες
Οι ανθρωπιστικές πτήσεις του WFP ξεκίνησαν και πλέον πετούν προς την Καμπούλ και άλλους προορισμούς, εξυπηρετώντας ολόκληρη την ανθρωπιστική κοινότητα. Η εξυπηρέτηση επιβατών του UNHAS απαιτεί 18 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ η αερογέφυρα φορτίου του WFP απαιτεί 12 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτές οι κοινές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπιστική απάντηση στο Αφγανιστάν και πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.
Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021) ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Στην τρέχουσα περίοδο, που αντιστοιχεί στην περίοδο μετά τη συγκομιδή του 2021 στη χώρα, 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι (47% του πληθυσμού) εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στη Φάση 3 του IPC (Κρίση) και στη Φάση 4 (Επείγουσα ανάγκη). Αυτό περιλαμβάνει 6.8 εκατομμύρια (17% του συνολικού πληθυσμού) ταξινομούνται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε εθνικό επίπεδο και 11,9 εκατομμύρια (30%) σε Κρίση. Από τις 45 γεωγραφικές περιοχές αναλύθηκαν (34 αγροτικοί και 11 αστικοί αναλυτικοί τομείς), 16 αγροτικές περιοχές (Badakshan, Badghis, Balkh, Bamyan, Daikundi, Faryab, Ghazni, Ghor, Hirat, Jawzjan, Kabul, Laghman, Nuristan, Samangan, Sar-i-Pul και Uruzgan) και πέντε αστικές περιοχές (Baghlan, Balkh, Faryab, Hirat και Κουντούζ) ταξινομήθηκαν σε έκτακτη ανάγκη (IPC φάση 4), 24 περιοχές σε κρίση (IPC φάση 3) και καμία από τις περιοχές δεν ταξινομήθηκε σε Άγχος (Φάση 2) ή Ελάχιστος (Φάση 1).
Μια ξηρασία La Niña το 2021 επηρέασε την παραγωγή τροφίμων. Είκοσι πέντε επαρχίες από τις 34 επηρεάστηκαν από το γεωργικό άγχος που σχετίζεται με η ξηρασία το 2021. Σωρευτική βροχόπτωση κάτω του μέσου όρου κατά την υγρή περίοδο (Οκτώβριος 2020 – Μάιος 2021) και άνω του μέσου όρου οι θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένες χιονοπτώσεις και μειωμένο λιώσιμο χιονιού (ζωτική σημασία για την άρδευση σε πολλές περιοχές) και μειωμένη επιφάνεια κάτω από καλλιέργεια. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η συγκομιδή σιτηρών το 2021 είναι 20% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2020 και 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Το 2021
Η Εποχιακή Αξιολόγηση Επισιτιστικής Ασφάλειας (SFSA), που πραγματοποιήθηκε από το Σμήνος Επισιτιστικής Ασφάλειας και Γεωργίας (FSAC), αποκάλυψε ότι η ξηρασία αντιπροσώπευε σημαντικό σοκ για το 37% περίπου των αγροτικών νοικοκυριών. Εκτός από την ξηρασία, ανέφεραν αγροτικά νοικοκυριά με πρόσβαση στη γη παράσιτα και ασθένειες των καλλιεργειών και η αδυναμία λήψης λιπάσματος και σπόρων.
Ανεπαρκώς συντηρημένα και/ή κατεστραμμένα από συγκρούσεις συστήματα άρδευσης ήταν άλλο ένα εμπόδιο στην παραγωγή τροφίμων. Οι περιστασιακές ευκαιρίες αγροτικής εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία μειώθηκαν .
Το SFSA μετά τη συγκομιδή δείχνει ότι τα αποθέματα τροφίμων των νοικοκυριών μειώθηκαν δραματικά το 2021. Σε σύγκριση με πέρυσι, ο αριθμός των
Τα νοικοκυριά που ανέφεραν αποθέματα δημητριακών κάτω των τριών μηνών διπλασιάστηκαν από 28% σε 57%, και εκείνα που ανέφεραν αποθέματα δημητριακών κάτωαπό ένα ς μήνας αυξήθηκε από 7% πέρυσι σε 19%, σχεδόν τριπλάσια αύξηση. Εκτός από τον αντίκτυπο της ξηρασίας, χαμηλή πρόσβαση σε γεωργικά.
Οι ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ (ιδιαίτερα οι σπόροι και τα λιπάσματα) δημιούργησαν σημαντικούς περιορισμούς για τους γεωργούς. Μόνο το 24% των αγροτών είχε πρόσβαση σε επαρκείς μη πιστοποιημένους σπόρους κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο σιταριού και μόνο το 8% πιστοποιημένους σπόρους. Για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο σιταριού,
Μόνο το 31% και το 8%, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι είχαν πρόσβαση στον ίδιο τύπο σπόρων.
Η τιμή του λιπάσματος αυξήθηκε κατά 25 -30% σε σύγκριση την ίδια περίοδο πέρυσι. Η κτηνοτροφία, σημαντική πηγή τροφής και εισοδήματος για τις αγροτικές κοινότητες, έχει πληγεί. Σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου του Προέδρου τον Ιούνιο του 2021, σχεδόν 3 εκατομμύρια ζώα κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την SFSA, το 41,6% όσων κατέχουν ζώα ανέφεραν ότι ο αριθμός των ζώων τους μειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι. Το εξήντα τέσσερα τοις εκατό των ιδιοκτητών ζώων ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με την εκτροφή ζώων τους τελευταίους έξι μήνες, εκ των οποίων το 20% ανέφερε έλλειψη νερού και το 43% ανέφερε την έλλειψη βοσκοτόπων ως το πρώτο μεγάλο σοκ. Λαμβάνοντας υπόψη την κακή συγκομιδή και την πρώιμη χειμερινή άπαχη περίοδο, τα οικιακά τρόφιμα η ασφάλεια είναι τρομερή.
Ο εκτοπισμός συνεχίζει να οδηγεί την επισιτιστική ανασφάλεια. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, περίπου 664.200 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω εντεινόμενες συγκρούσεις και παράγοντες που σχετίζονται με τα προς το ζην. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε επαρχιακά αστικά κέντρα, περιφερειακές πρωτεύουσες και Καμπούλ, η οποία έχει επιδεινώσει την ήδη υπερκορεσμένη αγορά εργασίας και έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση σε περιορισμένες εγκαταστάσεις σε αυτές τις περιοχές.
Εκτακτη κατασταση στο Αφγανισταν μια τραγική πραγματικότητα για τους απλους φτωχους ανθρώπους της χώρας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ