Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου του 2021 το διορισμό του Σουηδού Χανς Γκράντμπεργκ ως Ειδικού Απεσταλμένου
του στην Υεμένη. Ο κ. Grundberg διαδέχεται τον Martin Griffiths από το Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος έχει διοριστεί ως Υφυπουργός για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης ανάγκης, Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και στον οποίο ο Γραμματέας εξεφρασε την ευγνώμοσυνη του για την ευσυνειδητη υπηρεσία του.
Υπηρετώντας από το 2019 ως Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υεμένη, ο κ. Grundberg φέρνει πάνω από εικοσι χρόνια εμπειρίας στις διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από δεκαπεντε ετη στην επίλυση συγκρούσεωνστις διαπραγματεύσεις και τη διαμεσολάβηση, με έμφαση στη Μέση Ανατολή. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης του Κόλπου στο σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια που η Σουηδία φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών που κατέληξαν στη Συμφωνία της Στοκχόλμης το 2018.
Ο κ. Γκρούντμπεργκ είναι διπλωμάτης καριέρας, έχοντας υπηρετήσει τόσο σε σουηδικές όσο και σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό, με αποσπάσεις στο Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, καθώς και στις Βρυξέλλες, όπου προήδρευσε της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μέσης Ανατολής/Κόλπου κατά τη σουηδική προεδρία του 2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 6 Σεπτεμβριου ο Σουηδος διπλωματης προεβει στην παρακαλω δηλωση μηνυμα στο λαο της Υεμενης ΄΄ Σήμερα αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου ως Ειδικός Απεσταλμένος
των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη. Με τιμά αυτό το σημαντικό έργο. Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχω αγαπήσει και σεβαστεί την όμορφη χώρα σας. …
Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πλήρη κατανόηση του μεγέθους του έργου, της πολυπλοκότητας της κατάστασης και των προκλήσεων που αναμένονται.
Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό, τι περνά από το χέρι μου για να συμβάλω στην επίτευξη μόνιμης και δίκαιης ειρήνης στην Υεμένη. Το γραφείο μου και εγώ θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να ακούσουμε τις προτεραιότητές σας και να καθοδηγηθούμε από τις φιλοδοξίες σας. Θα είμαστε αμείλικτοι στην αναζήτηση της ειρήνης. Θα υπενθυμίσουμε επίσης σε όλους τους εμπλεκόμενους την κοινή τους ευθύνη για το μέλλον της Υεμένης.
Ως Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, προσβλέπω σε άμεσες, χωρίς αποκλεισμούς και - κυρίως - σοβαρές αλληλεπιδράσεις με Υεμενίτες, περιφερειακούς και διεθνείς συνομιλητές. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την Υεμένη να αλλάξει πορεία προς μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.΄΄
Η ΥΕΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ο Οργανισμός Ηνωμενων Εθνων αγωνίζεται τα τελευταία έτη για τη στηριξη του λαου της Υεμένης.Συμφωνα με πηγες του Οργανισμου η κατασταση εχει ως εξης ’’ Η Υεμενη βρίσκεται εν μέσω μιας παρατεταμένης πολιτικής, ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής κρίσης. Με 24,1 εκατομμύρια ανθρώπους - το 80 % του πληθυσμού, να χρειάζονται ανθρωπιστική
βοήθεια και προστασία. Είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΧΩΡΑ με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από το 2015.
Η κατάρρευση των δημόσιων ιδρυμάτων που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη νερό, αποχέτευση και εκπαίδευση έχει επιδεινώσει μια ήδη τρομερή κατάσταση.
Πριν από την πρόσφατη σύγκρουση, η Υεμένη ήταν ήδη η πιο φτωχή στην αραβική περιοχή που έπασχε από χαμηλα αποτελέσματα ανθρώπινης ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλή αύξηση του πληθυσμού, επαναλαμβανόμενες τοπικές συγκρούσεις, χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια και αβέβαιη πολιτική κατασταση.
Η οικονομία της Υεμένης αντιμετωπίζει επίσης εξαιρετικές δημοσιονομικές προκλήσεις. Η Υεμένη έχει χάσει 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή και περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Το 58 % του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να παρέχουν ουσιαστική ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη εκπροσωπούνται από 21 μόνιμους και μη μόνιμους οργανισμούς στη χωρα.’’
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ
Κατα τον περασμενο Μαρτιο τα ειδησεογραφικα πρακτορεια μετεδιδαν τα παρακατω τραγικα ’’Ο πολεμος έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι
έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια εκτοπιστεί, έχουν ξεσπάσει επιδημικές κρίσεις, η επισιτιστική κρίση είναι ευρείας κλίμακας, ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα του ΟΗΕ περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Υεμενίτες θα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό φέτος και σχεδόν 50.000 εξ αυτών ήδη ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν στον λιμό. Περίπου τα δύο τρίτα των 29 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης εξαρτώνται από κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιζήσουν.
Οι δεσμεύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το 2021 θεωρείται ότι δεν αρκούν για να καλύψουν τη βοήθεια που χρειάζεται η Υεμένη, με τον ΟΗΕ να έχει συγκεντρώσει το 1,7 δισεκ. δολάρια από τα 3,85 δισεκ. που είχε ζητήσει.’’
Η κατασταση σημερα στην Υεμενη δεν εχει βελτιωθει ενώ η κατασταση στο Αφγανισταν μπορει να της στερησει πορους.
Τα τελευταια επτα χρονια η Υεμενη αποτελεί μια πληγη για την ανθρωπότητα .Οι υπερδυναμεις οφειλουν να στηριξουν αυτό τον εσταυρωμενο πολυετως λαό.