Ο"ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ" ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΕΜΕΝΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ
Κατά την πολυετή μας έρευνα για την παρουσία της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο μας προβλημάτιζε και μας εντυπωσίαζε η σπουδή των Βρεττανών να προβάλλουν διεθνώς κάθως και στη Βρεττανική κοινή γνώμη τον θάνατο του ΜΑΡΚΟΥ ΔΡΑΚΟΥ.
Χαρισματικός ηγέτης με τεράστιες αντοχές και υπομονή και απαράμιλλη ψυχραιμία . Εξήλθε αλώβητος με τους άντρες του από δεκάδες κλοιούς στους χειμώνες της Επανάστασης. Αν αναλύσει κάποιος τις διαφυγές και τα ορεινά του δρομολόγια κυριολεκτικά μένει άφωνος για τις αντοχές και το τακτικό και στρατηγικό μυαλό του.
Μια άλλη αρετή του που προκύπτει από την έρευνα είναι η ευθυκρισία του και η δυνατότητα του να ΄΄διαβάζει΄τους ανθρώπους και να αντιλαμβάνεται τον τρόπο σκέψης του αντιπάλου και τις πλεκτάνες του .
Δεν ήταν απλά πολεμιστής. Άνδρας βαθιάς μελέτης και με έντονη πνευματική καλλιέργεια έζησε κατά Θεόν ενσυνειδήτως και μαρτυρείται πλειστάκις το φωτεινό του πρόσωπο και το καθάριο του βλέμμα. Μέτοχος της Παραδόσεως μας και εραστής της ελευθερίας του προσώπου πρόλαβε να λαμπρύνει το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου και τις νεανικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο λαός μας τον τραγούδησε και στηρίχτηκε στις ανδραγαθίες του ανδρείου και ταπεινού Λυκούργου.τον θεωρούσαν οι Βρεττανοί έναν εκ των τριών κορυφαίων επιχειρησιακών της ΕΟΚΑ.
Στις 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ του1957 το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ με τίτλος ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ υμνεί τον μαχητή Μάρκο Δράκο γράφοντας ανάμεσα σε αλλά τα παρακάτω "Επειδή είχε επανειλημμένα στήσει ενέδρα στα βρετανικά στρατεύματα στα βουνά, επειδή είχε ηγηθεί επιδρομής στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα στη Λευκωσία, επειδή είχε σχεδιάσει τρεις φορές μια δολοφονία (ανεπιτυχώς) του Κυβερνήτη Sir John Harding και επειδή ήταν κορυφαίος ο υπαρχηγός, αν όχι ο εν ενεργεία αρχηγός, της τρομοκρατικής ομάδας ΕΟΚΑ, η βρετανική αρχή στην Κύπρο έβαλε τίμημα 14.000 δολαρίων στο κεφάλι του Μάρκου Κυριάκου Δράκου, 24 ετών.
Την περασμένη εβδομάδα, μια αστραπιαία νύχτα στα βουνά του Τροόδους, η ανταμοιβή έλαβε χώρα όταν σκοπευτές του συντάγματος Suffolk πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό τρομοκράτη με όπλα Sten."
Αναφορες στο Μάρκο Δράκο συναντήσαμε στο περιοδικό London Illustrates news,στο περιοδικό Soldier του Βρεττανικού στρατού, σε έντυπα του Suffolk Regiment που τον καταδίωξε κατά καιρούς και σε πλήθος ξενόγλωσσων εφημερίδων
Η χρήση του όρου ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ από τους ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ υπηρεσιακούς επιβολής στερεότυπων στην κοινή γνώμη ήτο μια πάγια Βρεττανική τακτική που αμφισβητήθηκε έντονα διεθνώς. Η ανιερή συκοφάντηση της θυσίας Ελλήνων της Κύπρου για την ελευθερία συγκίνησε τη ΔΙΕΘΝΗ κοινή γνώμη και δημιουργήσε προβλήματα στους ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ και την κυβέρνηση τους .
Ας δούμε όμως ποιον άνθρωπο ονόμαζαν "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ" οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ των αιμοβόρων ανακριτών της Ομορφίτας και των Πλατρών.
Ο Μάρκος Δράκος υπήρξε άνθρωπος ευλογημένος. Με χαρακτήρα σταθερό και κατ εξοχήν αγαπητικό. Εχει πλέον καταδειχθει ερευνητικά με σειρά συνεντευξεων του Κλείτου Ιωαννίδη με τους αντάρτες της ΄΄Βασιλικής ΄΄ και τους κατοπινους της ανταρτικής ομάδας του το γεγονος οτι υπήρξε κατ εξοχην ανθρωπος προσευχής.
Ο Μάρκος Δράκος δεν ητο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ. Ητο ο ορισμός του φωτεινού αντάρτη. Ο έρως ΠΑΤΡΙΔΟΣ εν τω πρόσωπω ενός νέου που ακολούθησεν αληθινά τον Χριστόν και το ήθος θυσίας.