الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Ο θεσμός του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων πρέπει να παραμείνει και να αναβαθμιστεί

Ο θεσμός του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων πρέπει να παραμείνει και να αναβαθμιστεί

Απαιτείται να συνεχιστεί η Ολοκληρωµένη Ανάπτυξη στις Ορεινές Περιοχές

Ποιοι αποφασίζουν τελικά για το μέλλον αυτού του τόπου και με ποια κριτήρια; Ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να μηδενίσουν τα όσα έγιναν στις ορεινές περιοχές μας;

Για χρόνια οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών βρίσκονταν στο περιθώριο και κανείς δεν νοιαζόταν για το μέλλον τους. Μια κτηματική επιδότηση, μια αποζημίωση λόγω χαλαζόπτωσης ή ένα επίδομα θέρμανσης πίστευαν όλοι ότι ήταν αρκετά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη για 2η θητεία στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στάλθηκε το μήνυμα πως ήρθε η ώρα το κράτος να ασχοληθεί και με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ήταν τελικά οι ψηφοφόροι που θυμόμασταν κάθε πενταετία. Τον Νοέμβριο του 2018 διορίστηκε για πρώτη φορά Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους ο κ. Γιαννάκης Παπαδούρης. Μετά από την παραίτηση του κ. Παπαδούρη, ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης, τον Δεκέμβριο του 2019.

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση υιοθέτησε, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, και οι κοινότητες την χαιρέτησαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου δραστηριοποιήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των τοπικών παραγωγικών, αναπτυξιακών, επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και γενικότερα όλων των αρμόδιων φορέων και Υπουργείων, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα. Ένα κοινό όραμα για όλες τις κοινότητες άρχισε να υλοποιείται, δίνοντας ζωή και κίνητρα στον κόσμο της υπαίθρου για να κρατηθεί στη γη που γεννήθηκε.

Ο Επίτροπος Ορεινών και το Γραφείο του έγιναν το αποκούμπι για τις κοινότητές μας και ο συνδετικός κρίκος με την Κυβέρνηση. Έργα που εκκρεμούσαν για χρόνια, ιδέες που έμεναν στα συρτάρια γιατί φάνταζαν ακατόρθωτες να υλοποιηθούν άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Σχεδόν όλες οι κοινότητες άρχισαν να αναπτύσσονται και το ένα έργο ακολουθούσε το άλλο, βρεφοκομικοί σταθμοί, κέντρα υγείας, αναβάθμιση αστυνομικών και πυροσβεστικών σταθμών, βελτίωση του οδικού δικτύου, μουσεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, κλάδοι τεχνικών σχολών, ενημερωτικά σεμινάρια για μαθητές, στεγαστικά σχέδια ήταν μερικά από αυτά. Όλοι μαζί μια γροθιά για την ανάπτυξη και το μέλλον των κοινοτήτων.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δεν έχει επιστροφή. Το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) Τροόδους, δεν πρέπει μόνο να συνεχιστεί αλλά και να αναβαθμιστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στις ορεινές κοινότητες Λεμεσού και Λευκωσίας, τροχοδρομήθηκε και ετοιμάστηκε ήδη, από ομάδα εμπειρογνωμόνων, η επέκταση της ΕΣΑΟΚ για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην ορεινή περιοχή της Πάφου και της Λάρνακας.

Ο θεσμός και ο ρόλος του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων πρέπει να καθιερωθεί και να διαδραματίσει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη των ορεινών μας κοινοτήτων και αυτό το λένε και το απαιτούν όλοι οι κοινοτάρχες, όλοι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια ότι ο Θεσμός αυτός πρέπει να καταργηθεί;

Οι κακές γλώσσες ας ασχοληθούν με άλλα πιο σοβαρά και ας αφήσουν τους ανθρώπους των ορεινών να ασχοληθούν με τα δικά τους, κάτι μάλιστα που απέδειξαν πως μπορούν να το κάνουν και πολύ καλά όταν υπάρχουν οι σωστές υπηρεσίες στο πλευρό τους.

Ο μηδενισμός δεν επιβραβεύεται για αυτό ας δώσουμε πίστη στον θεσμό αυτόν για το καλό της υπαίθρου.

Listen Live