Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΠΡΑΝΤΣ
Ο αστυνομικος Σταθμός Σεραγιου αποτελουσε κατά την περίοδο 1955...1960 το ορμητηριο του Ειδικού Κλάδου που υλοποιουσε τη στρατηγική και τις τακτικες αξιοποιησης της Τουρκοκυπριακης μειονοτητας στην αγωνιωδη προσπαθεία των Βρεττανων για καταπνιξη της επανάστασηςτων Ελλήνων της Κύπρου. Επισης εδώ ετοιμαζονταν οργανωτικα πράξεις και σχέδια εκδικησης και στρατογησης κάθως και προστασία συνεργατων. Στον χώρο αυτό ζουσαν για προστασία Ελληνοκυπριοι συνεργατες αστυνομικοι και αλλοι με ακραία ενεργοποιηση εναντίον της ΕΟΚΑ και του Ελληνικου λαού της Κυπρου. Απο εδώ περασαν οι ικανοι επιχειρησιακοι των Βρεττανικων υπηρεσιων στο νησί Κοντεατης και Κοδρος. Ο πρώτος δε θεωρείται ο ευφυεστερος Ελληνοκυπριος συνεργατης από το Κυβερνειο και είχε έντονη επιρροή στον Κυβερνητη Χαρτιγκ. Απο αυτή την πληροφορία εμβαθυναμε προ ετων και καταληξαμε με μοχθο στο συμπερασμα πως στο Αέρα ι εδρευαν αρκετοι σοβαροι και αποδεκτοι συνομιλητες του Κυβερνητη Χαρτιγκ.
Ερευνητικα δεν ερευνηθηκε η δυναμικη αυτου του κλωνου του Ειδικού Κλάδου που ουσιαστικά οργανωνε τη δράση των επικουρικων και των παρακρατικων της ΤΜΤ κάθως και συνεργατιδων και συνεργατων δημοσιογραφων και άλλων στρατολογημενων στις Βρεττανικες υπηρεσιες από τον καιρό της SOE στο Β παγκοσμιο πόλεμο που είχαν ως ορμητηριο το Πελλα πα ι ς.
Στην περίπτωση της σφαγης των Κοντεμενιωτων άμεσα μαρτυρει το ρόλο του σταθμόυ Σεραγιου ως ορμητηριου ο δημοσιογραφος Πετσας στη συνέντευξη του στο Θεοδωρου Κυριακου.Ακολουθει τα δύο μελη του Ειδικού κλαδου από το Σεραι που μεταβενουν με γνώση διαδρομης στο Κιονελι αμέσως μετά τη σφαγη.
Αν δε ερευνουσαμε εγκαιρα με ποιό επικοινωνήσαν ο Γκιλς και ο Ασήμ Ερολ από τη Λευκωσία, από τα Γουσλε ι Μπαράκς όπου μετεφεραν τους Κοντεμενιωτες μετά το Γερόλακκο θα είχαμε πολλές απαντήσεις σε αρκετά σκοτεινά σημεία της οργάνωσης της σφαγης.
Η παρουσία των Κοντεμενιωτων στη Λευκωσία είναι ξεκαθαρισμενη από αξιοπιστο αυτοπτη μαρτυρα και επιζησαντακαθως και από άλλη αξιοπιστη πηγή που τους τοποθετει πάρα τη γέφυρα του Πηθκια ακριβώς περιξ του χωρού των σημερινων δικαστηριων όπου υπήρχαν σίουρα στρατωνεςκαι οργανωμένο κέντρο στρατιωτικων επικοινωνίων με τηλέφωνο και ασυρματους.
Τα ονόματα Βρεττανων πρωταγωνιστων και του πιθανοτερου εντολεα με τον όποιον συνεννοηθηκαν ο Γκιλς και ο Ερολ από τη Λευκωσία για να προχωρησουν στο οργανωμένα σχέδιο εκθεσης των Κοντεμενιωτων σε φονικη ενεδρα πάρα το Κιονελι έχουν κατα καιρους δημοσιευτει.Αυτο που από μένει είναι η σύνδεση τους με το δίκτυο παρακρατικων Τουρκοκυπριων που δρα απο της συλληψεως του Ιακωβου Πατατσου και της κρατησης και του βασανισμου του στα κέντρα βασανισμου του Σεραγιου.Ηδη σε σειρά Τουρκοκυπριακων ντοκυμαντερ μιλούν οι πρωταγωνιστές του δίκτυου αυτου και της παγκυπριας διασπορας των ενεργειων τους.Καποιοι μιλούν απροκαλυπτα και για τη συνεργασια τους με τους Βρεττανους και μετά το 1959 μέχρι το βομβαρδισμο της Τηλλυριας.
Το μεγάλο μυστικο για την οργάνωση της σφαγης βρίσκονταν στον ειδικό κλάδο του Σεραγιου και τα αρχεία του κάθως και στακεντρικα του Σπεσιαλς Μπραντς.Εκει και οι συσκεψεις για την οργάνωση των μαρτυριων στην εξεταστικη επιτροπή.Ουδεις Βρεττανος κατεθετε τότε οπουδήποτε χωρίς οδηγίες του Ειδικού Κλάδου και του κυβερνειου.
Απλώς στην έρευνα για τη σφαγη αργησαμε πολύ.Μετα το εξηντα οι ζωές πηγές είχαν πολλά να μας πουν ενώ η συμβολή του Παναγιωτη Μαχλουζαριδη θα ήταν πολυτιμη αφού εγκαιρα ανακάλυψε από το 1956 από τη δική του Καραολη την ύπαρξη εναργους δίκτυου που οργανωνε επιχειρησεις εμπλοκης Τουρκοκυπριων σε σχέδια αποδομησης του Αγώνα και δημιουργιας ενός πογκρομ βιας κατά των Ελληνοκυπριων.
Πότε δεν είναι αργά αν και η ιστορική έρευνα αδικησε τους μαρτυρες αφού άφησε για δεκαετιες πηγές και μαρτυριες να χαθούν....
Επιπρόσθετα ενεργοι δημοσιογραφος της εποχής που γνωριζαν πολλά έχοντας δικές τους πηγές η αξιοποιωντας τους νέους ανταποκριτες που είχαν ορμητηριο το Λήδρας Παλας και τα ξενοδοχεία κοντά στην Πλατεία Μεταξύ και κέντρα και καταλυματα κοντά στο Σαρά ι.Επιπροσθετα πέντε Έλληνες φωτορεπορτερ και πολλοί ξένοι θα βοηθουσαν στα χρόνια του εξηντα την έρευνα.Αφησαμε επίσης τη Βασίλη φωνή αντίδραση στη σφαγη το Θεμιστοκλη Δερβη χωρίς να καταθεσεις όσα ήξερε και ερευνησε τότε.Η αντίδραση του και η οργη του φιλοξενηθηκε στο περιοδικό Λα ι φ αλλά η ιστοριγραφια μας ασχολείτο με αλλά...πολλα.