Του Φοίβος Γ. Σπάρος * Εκ μέρους του Κυκλαμίνου
Ποιός θα τό ΄λεγε ότι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κι αντιδηλώσεις για τα διαβατήρια του Τατάρ και των συνεργατών του θα παρήγαγαν την πρόταση του Προέδρου για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο του συντάγματος του 1960!
Σε προηγούμενο άρθρο μας (Συνενωτικό Σώμα) 1 επισημαίναμε:
- η εσωτερική πτυχή μπορεί να συζητηθεί από εκπροσώπους των δυό κοινοτήτων (εκλελεγμένων από τους τόπακες)
- η εξωτερική πτυχή, δηλαδή κυρίως η απαλλαγή της στρατιωτικής κατοχής, να λυθεί πρίν την εσωτερική. Διαφορετικά, δέν θα έχει νόημα η συζήτηση για την εσωτερική πτυχή, όπως δηλαδή γίνεται τώρα με τις αλλεπάλληλες συνομιλίες μεταξύ των “δυο πλευρών”, ήτοι μια παρωδία συνομιλιών για την εσωτερική πτυχή. Μόνο που ο αντιπρόσωπος των τ/κ στην ουσία την Τουρκία είναι που αντιπροσωπεύει, έτσι ώστε να παραβλέπεται παντελώς ο ρόλος της τελευταίας ως εισβολέα.
Το “επίμαχο” μέρος Β της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας(ΠτΔ) είναι:
“Β. Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.”
Ο υποναύαρχος ε.α. Κ. Φυτιρής, σε άρθρο του στον Φιλελεύθερο “Βέλτιστη λύση η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τροποποίηση του Συντάγματος!” φαίνεται να επικροτεί την ενέργεια του προέδρου αλλά αναφέρει:
“…Εφόσον η Τ/Κ Διοίκηση αποφασίσει να επιστρέψει κάτω από την ομπρέλλα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ταυτόχρονη απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων και εφαρμογή των νόμων σε όλη την επικράτεια…”
Προσοχή! το πιό πάνω ΔΕΝ το είπε ο ΠτΔ, είναι υπόθεση του κ. Φυτιρή.
Οπότε, θεωρώ πως η πρότασή του είναι μεγάλο ατόπημα. Διότι, ενώ θα παραμένουν τα κατοχικά στρατεύματα, στην ουσία δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία (κι ας λέν στους Τουρκοκύπριους τάχατες) να παραβρίσκεται στες συνομιλίες για ΔΔΟ (αυτό συζητούσαν στο Κραν Μοντανά όταν διέκοψαν) που ζητά ο κ. Αναστασιάδης και στις δυό πλευρές της τράπεζας των διαπραγματεύσεων!!! ως τ/κ κοινότητα και ως μέρος της ΚΔ.
Βέβαια, στην κατακλείδα του άρθρου του εκφράζει έμμεσα τις αμφιβολίες του “... Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος δεν έκανε αυτές τις δηλώσεις μέσα στο πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής και ότι θα θέσει στην νέα προσπάθεια, για επίλυση του Κυπριακού, την επιλογή αυτή ως προτεραιότητα! …”
Εξ όσων έχουμε δεί και ακούσει, στις διάφορες αναφορές, δηλώσεις και κριτικές επί του θέματος, αυτή η “λεπτομέρεια” δέν έχει επισημανθεί· με μιαν εξαίρεση:
το άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στον Φιλελεύθερο «Ενιαίο διζωνικό αποκεντρωμένο και βάλε κράτος» ! όπου αναφέρει:
“Επιβάλλεται μια σοβαρή αντιμετώπιση των εξελίξεων. Δεν είναι μάχη εντυπώσεων που δίνεται αλλά επιβίωσης. Ο Πρόεδρος αναφέρεται στον καθορισμό των περιοχών που θα έχουν ευθύνη, οι κοινότητες, τα «συνιστώντα κράτη» ενώ αφήνει ανοικτά και ασχολίαστα μια σειρά από άλλα ζητήματα. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις …”
Σημειώνουμε ότι ο ΠτΔ φαίνεται να επιμένει σε “λύση” “δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας” (ΔΔΟ). Ήτοι, συνεχίζει να συζητά με “όραμα” τις “ζώνες” που προνοούν οι διάφορες εκδόσεις της ΔΔΟ. Επαναλαμβάνουμε ότι οποιεσδήποτε διακοινοτικές συνομιλίες μπορούν να έχουν νόημα και ουσιαστικό αποτέλεσμα μόνο εφ’ όσον παύσει η κατοχή της Τουρκίας.
Η επιστροφή των τ/κ στις συνθήκες που προνοεί το σύνταγμα είναι επιθυμητή, δεδομένου ότι επανέρχονται με την θέληση επίλυσης της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού αντί να είναι φορείς των επιθυμιών της κατοχικής δύναμης. Γι αυτό είναι απαραίτητη η λύση της εξωτερικής πτυχής πρώτα. Αυτή θα πρέπει να είναι η απαίτησή μας στα διάφορα διεθνή φόρα.
*Φυσικός Μηχανικός