الخميس, تشرين2 7, 2024

14η Αυγούστου: Τρία εγκλήματα ... κανείς δεν τιμωρήθηκε!

14η Αυγούστου: Τρία εγκλήματα ... κανείς δεν τιμωρήθηκε!

Τρία εγκλήματα που σημάδεψαν την Κύπρο και κανείς δεν τιμωρήθηκε .... ΑΤΤΙΛΑΣ 2, ΘΥΣΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ «ΗΛΙΟΣ»

Τα τρία δραματικά γεγονότα που βίωσε η Κύπρος τον μήνα Αύγουστο τα τελευταία 47 χρόνια, με αρχή την ολοκλήρωση της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων και αποκορύφωμα την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος».

Η 14η Αυγούστου μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο μαύρη ημέρα για την Κύπρο, αφού περιλαμβάνεται και στις τρεις τραγωδίες που σημάδεψαν τον μήνα των διακοπών. Καθόλου τυχαίο που τον αποκαλούμε ΜΑΥΡΟ ΜΗΝΑ, αφού στη διάρκειά του ο τόπος βίωσε τρία δραματικά γεγονότα: τον Αττίλα 2 στις 14 Αυγούστου 1974, τη θυσία του Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, και την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» στις 14 Αυγούστου 2005. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτές οι τραγωδίες θα παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και θα μας θυμίζουν πως σε αυτό το νησί ποτέ κανείς δεν ήξερε να αναλαμβάνει ευθύνες, κανείς δεν ήξερε να "τιμωρεί". Ένδειξη αδυναμίας όταν όλοι παριστάνουμε πως τίποτα κακό δεν έχει συμβεί.

14 Αυγούστου 1974-Αττίλας 2
Το τουρκικό έγκλημα της 20ης Ιουλίου 1974 έμελλε να έχει συνέχεια και τον Αύγουστο.
Ώρα 3:30 η Τουρκία τερματίζει τις τριμερείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και στις 4:35 π.μ. εξαπολύει μια δεύτερη, ευρεία επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου.
Η εισβολή συνεχίζεται και σε λιγότερο από 60 ώρες οι Αμμόχωστος, Μόρφου και Καρπασία βρίσκονται στα χέρια των Τούρκων οι οποίοι κατάφεραν και να έχουν παράνομα υπό την κατοχή τους το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η «ειρηνική παρέμβαση» της Τουρκίας άφησε πίσω της περίπου 4.000 νεκρούς, 1.619 αγνοούμενους και περίπου 200.000 πρόσφυγες.
Ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι η πληγή αυτή θα έμενε εδώ και δεκαετίες ανοικτή για τον τόπο μας.
47 χρόνια αργότερα το δράμα της εισβολής και της κατοχής συνεχίζεται…
47 χρόνια μετά ακόμη είμαστε απροστάτευτοι και έρμαιο στις ορέξεις και στις απειλές των Τούρκων "αδελφών".
47 χρόνια μετά και αντί το πρώτο μέλημα της Κύπρου να είναι η ενίσχυση της άμυνας της πρώτος μας στόχος είναι να μην κακοφανίσουμε τον εχθρό....

14 Αυγούστου 1996
Όταν οι σφαίρες του Αττίλα δολοφόνησαν τον Σολωμό Σολωμού, τρεις μόλις ημέρες μετά το χαμό του Τάσου Iσαάκ.
Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ.
Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.
Tούρκοι από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές.

14 Αυγούστου 2005
Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη εκείνη Κυριακή, που χαράχτηκε για πάντα στις μνήμες ως η τραγωδία της «Ήλιος». Ήταν 14 Αυγούστου 2005 και η Κύπρος βυθιζόταν σε πένθος, καθώς 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος βρήκαν τραγικό θάνατο στo Boeing 737 της πτήσης HCY 522 των Helios Airways με τελικό προορισμό την Πράγα.

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα στις 09:07 το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005. Με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα θα έφθανε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πράγμα που ενεργοποίησε η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιο για ανάλογες περιπτώσεις. Στις 11:05, μετά από εντολή του τότε Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α., απογειώθηκαν δύο μαχητική F-16 τα οποία στις 11:18 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος και ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του.
Είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες και το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο. Οι πιλότοι τον F-16 είδαν στις 11:41 τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου (είχε πτυχίο πιλότου). Στις 11:50 σταμάτησε ο αριστερός κινητήρας και στις 12:00 ο δεξιός.
Το Boeing 737 της Helios Airways συνετρίβη στις 12:05 στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική. Η τραγωδία έγραφε 14 Αυγούστου 2005 και αφορούσε τον θάνατο 115 επιβατών και 6 μελών του πληρώματος.

Listen Live