الأربعاء, تشرين2 6, 2024

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ

Του Στέλιου Κ. Ιωάννου*

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα… κύκλου. Ενός φαύλου κύκλου. Ο οποίος συντηρείται με νέα έργα με την ψευδαίσθηση ότι έτσι αντιμετωπίζεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ενώ, αυτά διευκολύνουν την ένταξη νέων Ι.Χ. στο σύστημα.

Το καλύτερο παράδειγμα, είναι όσα έγιναν στην είσοδο της Λευκωσίας.

Αυτοκινητόδρομος 4 λωρίδων, μετά έγινε 6 λωρίδων μέχρι την Αλάμπρα. Μετά είπαν ότι είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ο ανισόπεδος κόμβος παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου. Φράκαρε και αυτός.

Τώρα που έκλεισε τόν κύκλο του, θέλουν νέον ανισόρροπο, ανισόπεδο ήθελα να πω, κόμβο πιο κάτω, για να ενωθεί δυτικά με τη Λεωφόρο Σταυρού και ανατολικά με την Οδό Αγ. Γεωργίου. Και με ακόμη έναν νέον αξονικό προς το κέντρο της Λευκωσίας, με την επέκταση τής Λεωφόρου Ακαδημίας μέσα από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, διχοτομώντας την Αγλαντζιά. Με στοιχεία του Τ.Δ.Ε. του 2009, 10 χιλιάδες οχήματα θα διερχόντουσαν από την Ακαδημίας καθημερινώς.
Και αυτά για να επιλυθεί το κυκλοφοριακό. Οποία αφέλεια!

Από τις αρχές του 1990 είδαμε σχεδόν όλους τους υπουργούς Συγκοινωνιών. Τους δώσαμε σχετικό φάκελο για τις επιπτώσεις που αυτά τα έργα θα είχαν στη σωματική και στην ψυχική υγεία των κατοίκων, και ιδίως των παιδιών, παραθέτοντας σχετικές μελέτες.

Κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμβλυνση τού κυκλοφοριακού προβλήματος, και αναφερθήκαμε σε παραδείγματα πετυχημένης διαχείρισης σε ξένες χώρες.

Το 1999 εισηγηθήκαμε γραπτώς να γίνουν σταθμοί μετεπιβίβασης, από τα Ι.Χ. σε λεωφορεία, περιφερειακά της Λευκωσίας. Σε ώτα μη ακουόντων.

Ο νέος υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, πέραν του σπασίματος αυτού του φαύλου κύκλου, έχει να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, τα οποία παγκοσμίως είναι η αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παρούσα περιβαλλοντική κρίση.

Η Ε.Ε. μας έθεσε όριο μείωσης των εκπομπών κατά 30% μέχρι το 2030. Αν δεν το πετύχουμε, θα μας επιβάλουν μνημόνιο και θα ελέγχουν τα οικονομικά μας. Να σημειωθεί ότι περίπου 50% των εκπομπών αποδίδεται στα αυτοκίνητα.

Η κίνηση του Υπουργού, για την εφαρμογή του συστήματος στάθμευσης και μετεπιβίβασης σε λεωφορεία στο Γ.Σ.Π. χωρίς αποκλειστική λωρίδα, αλλά με μερικά λεπτά προτεραιότητας στα φώτα Καλησπέρα, αποδείχθηκε επιτυχής.
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Στο Γ.Σ.Π. σταθμεύουν περίπου 300 Ι.Χ. κάθε μέρα. Με απλούς πολλαπλασιασμούς, θα έχουμε σε ένα χρόνο 90.000. Και αν γίνουν, όπως προγραμματίζεται, και οι άλλοι δύο σταθμοί, ανατολικά στο Γενικό Νοσοκομείο
Λευκωσίας και δυτικά στο Μακάρειο Στάδιο, σε 6 χρόνια θα έχουμε περί το 1 εκ. 600 χιλ. οχήματα εκτός των αστικών περιοχών της Λευκωσίας κατά τις ώρες αιχμής.

Υπόσκαψη αυτής της προσπάθειας, θα είναι η πραγματοποίηση τής εμμονής του Τ.Δ.Ε. και της Πολεοδομίας να κατασκευαστεί ο κόμβος Σταυρού και η επέκταση τής Λεωφόρου Ακαδημίας. Διότι αυτά τα έργα θα κάνουν χώρο για νέα Ι.Χ., τα οποία πιθανότατα θα προκαλέσουν μερική εγκατάλειψη τού συστήματος μετεπιβίβασης, και άρα αύξηση στις εκπομπές καυσαερίων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην πετύχουμε το όριο της μείωσης το 2030, και τότε θα μας φορέσουν «χειροπέδες» που θα τις πληρώσουμε πολύ ακριβά!

* Ενεργός πολίτης

Listen Live