Της Κατερίνας Σιδέρη
Αναφερόμενη στα δύο σημαντικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την 21η Μαρτίου, την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και την επιτυχημένη (τρίτη κατά σειρά) πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα 3.200 ατόμων με αρχηγό τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έλαβε χώρα από τη Σέλμα στον Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, έκρινα σκόπιμο να μοιραστώ μαζί σας, κάποια αποφθέγματα του Αμερικανού ειρηνιστή Μάρτιν Λούθερ
Κινγκ που έμειναν στην ιστορία και σηματοδοτούν ακόμη και σήμερα, τον χαρακτήρα και την την ηθικά πλημμυρισμένη αύρα του.
Δανείζομαι από παλαιότερο άρθρο μου μια μικρή εισαγωγή για τη βιογραφία του εν λόγω προς μίμηση ιδεαλιστή και κατόπιν, θα αναφερθώ σε όλα εκείνα που με σθένος, δύναμη ψυχής και όραμα, έγραψαν τη δική τους ιστορία και χάραξαν τη δική τους πορεία στο ταξίδι των ανθρώπων μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν.
Γεννήθηκε το 1929 στις 15 Ιανουαρίου στην Ατλάντα και μεγάλωσε μέσα σε μια άκρως θρησκευόμενη οικογένεια. Ήταν ταλαντούχος μαθητής, φοίτησε στο κολέγιο της Ατλάντα χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του και έγινε κληρικός. Το 1955, εξελέγη πρόεδρος του κινήματος των μαύρων συντοπιτών του «Ένωση για την πρόοδο» και στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, η δημοτικότητα του εκτοξεύεται στα ύψη. Τη χρονιά του 1964, μετά από πολλούς αγώνες, θα ψηφιστεί ο νόμος των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων, και συνάμα ο ίδιος θα επιλεχθεί να βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τη δράση του.
Καταλυτική ημέρα για τη ζωή του θα σταθεί η 4η Απριλίου του 1968, όπου σε ηλικία 39 ετών, ένας ελεύθερος σκοπευτής θα ευστοχήσει και θα γράψει με κόκκινα γράμματα του τίτλους τέλους για τον υπέρμαχο και οραματιστή Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.
Με κόπο και κατόπιν ωρίμου σκέψεως, επέλεξα μέσα σε πληθώρα αποφθεγμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και στα βιβλία που έχουν καταγράψει το έργο του, τα παρακάτω και ελπίζω να αποτελέσουν εφαλτήριο και όξυνση της κριτικής μας σκέψης, σε μια κοινωνία που πραγματικά μας έχει όλους ανάγκη!
Κάτω από κάθε απόφθεγμα, δίνω τη δική μου οπτική και ελπίζω να κάνετε και εσείς κάτι ανάλογο...
Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.
Ας αναζητήσουμε τα ιδανικά που θα δώσουν νόημα στην ύπαρξή μας.
Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.
Να θέτουμε στόχους και να επιδιώκουμε μικρά και συνετά βήματα, για την επίτευξή τους.
Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος.
Ορθώνουμε το ανάστημά μας και με σθένος υποστηρίζουμε την άποψη και τη θέση μας.
Περιμένω την μέρα που οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις.
Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;»
Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα του συνόλου, μας αφορά όλους!
Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα.
Άμεση απαίτηση είναι να δεχτούμε ότι είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλοεπηρεαζόμαστε από τις πράξεις και τα αποτελέσματα, τόσο τα προσωπικά όσο και των συνανθρώπων γύρω μας.
Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.
Διέγραψε από το λεξιλόγιο και τη συμπεριφορά σου την αναβλητικότητα και την αναστολή, εξοπλίσου με θάρρος και άδραξε την ευκαιρία για δράση!
Ποιο τραγικό από την καταπίεση και σκληρότητα κακών ανθρώπων είναι η αδιαμαρτύρητη σιωπή των καλών ανθρώπων για το κακό που γίνεται.
Όλοι μας αποτελούμε κομμάτι του ίδιου παζλ και άμεση ανάγκη είναι να πάψουμε να εθελοτυφλούμε, απέναντι σε πράγματα που θεωρούμε (λανθασμένα ή μη) ότι δεν μας αγγίζουν, δε μας επηρεάζουν, δε μας αφορούν, λαμβάνοντας δράση!
Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς.
Ο δρόμος της αγάπης, της αρετής και της αλληλεγγύης, που οδηγεί αβίαστα στην ευτυχία και την πνευματική μας πληρότητα, δε συνάδει και δεν συναντά στο διάβα του, το δρόμο που μίσους, της διχόνοιας, της εχθροπραξίας ή εκείνο του φθόνου.
Πηγή: Έχω ένα όνειρο... Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. — Kalithea Press