Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2030 αποτελεί για τον νέο Δήμο Κουρίου εργαλείο ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος, αποτελεσματικός και με στρατηγική πολιτισμός στην περιοχή.
Η σπουδαία ιστορική και αρχαιολογική παράδοσή της περιοχής θα δημιουργήσει νέα δρώμενα και κυρίως θα ανοίξουν νέους δρόμους για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, στο δημοτικό μέγαρο Ύψωνα, ο Πρόεδρος του Κούριον 2030, Παύλος Παραδεισιώτης ανέφερε πως στόχος δεν είναι απλά η εξασφάλιση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, αλλά «το τι θα πετύχουμε για να γίνει μέχρι το 2030 και μετά, ώστε να λέμε και να περηφανευόμαστε ότι υπάρχει ένας πραγματικά οργανωμένος αποτελεσματικός και με στρατηγική συνέχεια πολιτισμός στην περιοχή μας».
Εκ μέρους του Δήμου Ύψωνα, ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου και συντονιστής του έργου, Νικόλας Βρυώνη, είπε πως η διεκδίκηση του τίτλου «γίνεται στο πλαίσιο της νέας πολιτιστικής στρατηγικής του νέου Δήμου». «Είμαστε συλλογικά μαζί, ο Δήμος Ύψωνα και οι άλλες οκτώ κοινότητες, με επιδίωξη να έχουμε μια κοινή ταυτότητα, μέσω του πολιτισμού, τον οποίον θεωρούμε εργαλείο ανάπτυξης και είναι μπροστάρης στην ενοποίηση που θα γίνει», συμπλήρωσε.
Ο υπεύθυνος του έργου, Μιχάλης Καρακατσάνης, αφού παρουσίασε το σκεπτικό της υποψηφιότητας, ανέφερε πως to πλάνο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο όπου και προγραμματίζεται μια ανοιχτή εκδήλωση για όλες τις κοινότητες, με σκοπό να ενημερωθούν και την ίδια ώρα θα κληθούν οι πολίτες που ενδιαφέρονται, να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια, με ιδέες και προτάσεις.
Ο Δήμος Κουρίου, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και «μέσω μιας ευφάνταστης και ριζοσπαστικής προσέγγισης, στην ανάπτυξη πολιτιστικής στρατηγικής, επενδύσεων και συνεργασιών, θα δείξουμε ότι θέλουμε να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ότι η περιοχή μας το έχει ανάγκη και ότι είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε», σημείωσε ο Μιχάλης Καρακατσάνης.
Στην όλη προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού της πρότασης του Κούριον 2030, έχουν ήδη γίνει συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς, όπως το University Of Limassol - Πανεπιστήμιο Λεμεσού και το Open Lab Athens.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και ο φάκελος της υποψηφιότητας θα κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου, με όλες τις υποψήφιες πόλεις. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2025 θα γίνουν οι παρουσιάσεις για να επιλεγούν οι προτάσεις που θα περάσουν στον 2ο γύρο.
Στην κούρσα για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης συμμετέχουν επίσης η Λάρνακα, η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Αγία Νάπα.