Στη βελτίωση της διαχείριση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, με μείωση του χρόνου απόκρισης, στοχεύει το Ευφυές Σύστημα διαχείρισης πόρων και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΕΣΥΛΑ), που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΑΙΓΙΣ, με τη συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ και της Πολιτικής Άμυνας.
Το ΕΣΥΛΑ, που παρουσιάστηκε το πρωί στο πλαίσιο διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, είναι ένα εργαλείο του ευρωπαϊκού έργου ΑΙΓΙΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», με τη διακρατική συνεργασία των δύο χωρών και έχει ως κύριο δικαιούχο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και εταίρους το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΠΑΚ και την Δύναμη Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου.
Όπως ανέφερε εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ η Δρ. Μάρλεν Βάσκες, το ΕΣΥΛΑ είναι ένα πληροφοριακό διαδικτυακό σύστημα για τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ώστε να συντονίσουν καλύτερα τις επίγειες δυνάμεις, να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό και να χειριστούν καλύτερα μια καταστροφή, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ανθρωπογενείς κρίσεις, πανδημίες.
Από πλευράς του το ΤΕΠΑΚ, συνέχισε η Δρ. Βάσκες, συνέβαλε με την αποτύπωση των αναγκών, τη χαρτογράφηση, εκτίμηση και διαχείριση της επικινδυνότητας και τη δημοσιότητα και πληροφόρηση, ενώ πρόσθεσε πως, για τη σωστή λειτουργία του συστήματος έπρεπε να καταγραφούν τα εγκατεστημένα όργανα και πόροι, οι τεχνολογίες και τα συστήματα διεθνώς και να εμπλακούν άτομα κλειδιά, μέσω ερωτηματολογίων, για να διαφανούν καλύτερα οι ανάγκες.
Μελλοντικοί στόχοι μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, συμπλήρωσε, είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος με εμπλουτισμό με δεδομένα, η αποτίμηση της επιρροής του έργου και η δημιουργία περαιτέρω συνεργειών στις οποίες η τεχνογνωσία του ΤΕΠΑΚ θα ήταν χρήσιμη.
Υπέδειξε δε ότι, στα πλαίσια του ΑΙΓΙΣ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ασκήσεις επί χάρτου σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ απομένουν δύο ασκήσεις επί του πεδίου και στις δύο χώρες με στόχο την καλύτερη διακρατική συνεργασία σε έκτακτες ανάγκες.
Τη θέση πως η Κύπρος έχει ακόμη δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση ενός τέτοιου συστήματος εξέφρασε ο Διευθυντής Διοίκησης της Πολιτικής Άμυνας Δρ. Νικόλας Πάρης, ο οποίος είπε πως χρειάζεται ψηφιακή αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών και συντονισμός της πληροφόρησης σε κεντρικό επίπεδο.
«Πρέπει το σύστημα να γίνει εθνικό και να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα, πρώτα περιφερειακά – ευρωπαϊκά και σε δεύτερη φάση παγκόσμια συστήματα, ώστε η πληροφόρηση να είναι συνολική, ενιαία και ομοιόμορφη», συμπλήρωσε.
Λέγοντας ότι ο συντονισμός πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει από το κράτος, ο Δρ. Πάρης ανέφερε πως «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έδωσε κάποια αποτελέσματα, όμως δεν υιοθετήθηκε επίσημα από το κυπριακό κράτος και χρειάζεται δουλειά ακόμα».
Υπογράμμισε δε την ανάγκη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πληθυσμού μέσω κινητών τηλεφώνων, «κάτι που έκαναν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».
Τονίζοντας ότι αυτό επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο Διευθυντής Διοίκησης της Πολιτικής Άμυνας είπε πως, την ώρα που η Ελλάδα το υιοθέτησε λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, «εμείς δεν αρχίσαμε ακόμα τις διαδικασίες και δεν λήφθηκε η πολιτική απόφαση, με την Πολιτική Άμυνα να παλεύει μόνη της».
Στην ομιλία του ο Δρ. Παρής αναφέρθηκε και σε ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από μελέτες για την κοινωνική αντίληψη ενός κινδύνου, που φέρουν τους Κύπριους να νιώθουν ανασφάλεια σε μεγάλο βαθμό για το πώς η πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί μια καταστροφή.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ εμπειρογνώμονες καταγράφουν ως μεσαίου κινδύνου καταστροφές στην Κύπρο, όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρες, οι Κύπριοι πολίτες κατατάσσουν σχεδόν όλες τις καταστροφές στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Επίσης, οι Κύπριοι πολίτες φέρεται να φοβούνται περισσότερο από κατοίκους άλλων χωρών για καταστροφές (κοινωνική αντίληψη κινδύνων), σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 57,1% και άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά. Την ίδια ώρα, μόλις 40,2% των Κυπρίων θεωρούν πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους κίνδυνους (αντίληψη ανθεκτικότητας), καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από σύνολο 18 χωρών.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτριος Μαλλιαρός, λέγοντας πως το ΕΣΥΛΑ και το έργο ΑΙΓΙΣ ήρθε σαν «μάννα εξ ουρανού» στην Ελλάδα, αφού πλέον φαίνεται ότι με τις νέες νομοθεσίες υπάρχει μια τάση αποκέντρωσης των διαδικασιών και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, αύριο οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τη Γενική Διοίκηση της Πολιτικής Άμυνας στη Λευκωσία και την ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.
ΚΥΠΕ