Εγκρίθηκε και επίσημα η στρατηγική και οι προτάσεις του Δήμου μας για μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030
Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, η εκδήλωση ενημέρωσης και εορτασμού για την απονομή της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Λεμεσού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, κας Ειρήνης Πική.
Ο δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης μίλησε για ιστορική μέρα, καθώς η Λεμεσός πήρε το σήμα αποστολής της Ε.Ε. μαζί με άλλες 22 πόλεις της Ευρώπης.
Η Λεμεσός με την απονομή της τιμητικής διάκρισης “Mission Label”, ανήκει επίσημα στις πιστοποιημένες πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Η τελετή έλαβε χώρα στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας για το 2024”.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ε.Ε., το σήμα αποστολής της απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της Ε.Ε. για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες 10 πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023.
Οι 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα, είναι: Λεμεσός (Κύπρος), Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Pecs
(Ουγγαρία), Malmö (Σουηδία), Guimaraes, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία) και Izmir (Τουρκία).
Το σήμα αποστολής της Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων πόλης για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις δημιουργούν από κοινού τις συμβάσεις πόλης για το κλίμα με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης σημείωσε: “Με την απονομή αυτή εγκρίθηκε και επίσημα η στρατηγική και οι προτάσεις μας για μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030, εξέλιξη που ανοίγει τις πόρτες για σημαντικές χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για έργα που θα αναβαθμίσουν ριζικά την πόλη μας και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Είναι μία ημέρα δικαίωσης για τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, δήμος, φορείς και κάτοικοι της πόλης.
Η συμπερίληψη της Λεμεσού στις 100 πόλεις της Αποστολής μας θέτει μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και μια τεράστια πρόκληση. Μας δίνεται όμως μια ιστορική ευκαιρία για μια μεταμόρφωση, ένα ολιστικό μετασχηματισμό της πόλης και της τοπικής κοινωνίας προς όφελος των πολιτών.
Για την προώθηση των δράσεων του κλιματικού συμβολαίου, απαιτείται η κινητοποίησή όλου του τοπικού οικοσυστήματος: κυβερνητικά τμήματα, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, φορείς, εταιρείες και επενδυτικούς οργανισμούς.
Παράλληλα, με έμφαση στη συμμετοχική προσέγγιση, οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για να οδηγήσουν τη μετάβαση της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα ως οι τελικοί διαμορφωτές και δικαιούχοι.
Είμαστε πολύ περήφανοι για την πόλη μας και για την εξέλιξη αυτή. Ας σηκώσουμε όλοι τα μανίκια μας για να κάνουμε τη Λεμεσό μας μια σύγχρονη, πρωτοπόρα πόλη που να την χαίρονται οι κάτοικοι της και οι επισκέπτες της.»
Η επιτυχία της Αποστολής των Πόλεων, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων της κάθε χώρας αλλά και μεταξύ πόλεων από άλλες χώρες της ΕΕ και ευρύτερα.
Τον Νοέμβρη του 2023 ο Δήμος Λεμεσού υπέβαλε την σύμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξετάστηκε με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC). Μετά από θετική αξιολόγηση, απονεμήθηκε στις 21 Μαρτίου 2024 στον Δήμο Λεμεσού το «EU Mission Label»: αναγνώριση της δουλειάς που έγινε, ενθάρρυνση συνέχισης, διευκόλυνση χρηματοδότησης και πρόκληση υλοποίησης. Αναδρομή των τελευταίων δύο χρόνων έκανε η κα Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα , Αρχιτέκτονας και Γενική Συντονίστρια για την
Ευρωπαϊκή Αποστολή: Κλιματικά Ουδέτερη Λεμεσός μέχρι το 2030.
Ακολούθησε η παρουσίαση με θέμα «Η σημασία του ‘EU Mission Label’ για τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων και τα επόμενα βήματα» από τον κ. Χρύση Νικολαΐδη, Μέλος του Συμβουλίου της Αποστολής των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος της Ομάδας ‘Climate City Contracts and Mission Labels’
Στην συνέχεια διεξήχθηκε συζήτηση από τους Δρ. Κωνσταντίνο Κλεοβούλου, Βοηθό Αντιπρόεδρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Κύπρου, κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Συνέταιρο, Χρηματοοικονομικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Deloitte και κα Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, Αρχιτέκτονας και Γενική Συντονίστρια για την Ευρωπαϊκή Αποστολή: Κλιματικά Ουδέτερη Λεμεσός μέχρι το 2030, Δήμος Λεμεσού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των συντονιστών ομάδων εργασίας της «Σύμβασης Λεμεσού για το Κλίμα».