Με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της όψης της πόλης, ο Δήμος Λεμεσού, με τη συμβολή της κρατικής μηχανής και των ευρωπαϊκών ταμείων, προχωρούν στην υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών έργων, πολλών εκατομμυρίων, με απώτερο στόχο να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, αλλά και για να καλυφθούν νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Μέσα στο 2020, αρκετά από αυτά τα αναπτυξιακά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν και άλλα να ξεκινήσουν.
Η Λεμεσός, αναμένει την ολοκλήρωση της πλατείας παρά τον κόμβο Μισιαούλη και Καβάζογλου (Αναγέννησης), αλλά και την ανάπλαση όψεων, ένα έργο δύο φάσεων, με την πρώτη φάση να αφορά στις οικοδομές που βρίσκονται στα όρια του έργου ‘Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία’ και σε παραπλήσιες οδούς. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει οικοδομές βόρεια της οδού Γιλτίζ και βορειοανατολικά της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Να σημειωθεί πως όλα τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη’ στον άξονα προτεραιότητας ‘Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη’.
Το έργο "Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία" επιθεώρησε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, διαπιστώνοντας την εξέλιξή τους και το άρτιο των εργασιών, συνοδευόμενος από τον εργολάβο του έργου, εταιρεία AN. CHRISTOU PROPERTIES & CONSTRUCTIONS LIMITED , λειτουργούς του δήμου, τον αντιδήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, είδε από κοντά την πρόοδο του έργου.
Ο «Πράσινος Περίπατος» ο οποίος θα συμβάλει στην οργανική σύνδεση των δυτικών συνοικιών με το κέντρο πόλης, στη βελτίωση της επισκεψιμότητα και ελκυστικότητας της περιοχής, στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Το έργο αυτό συνδέει την περιοχή του Κέντρου Πόλης, το
Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, τη Μαρίνα Λεμεσού και το παλιό λιμάνι, δίνοντας νέα πνοή σε μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και κοινωνικά απομονωμένη, η οποία όμως διαθέτει ένα απαράμιλλο πλούτο αρχιτεκτονικών, ιστορικών αλλά και θρησκευτικών μνημείων.
Συγκεκριμένα, η αναπτυξιακή παρέμβαση στις δυτικές συνοικίες του αστικού κέντρου έχει στόχο να αναδείξει την πολυπολιτισμική σημασία της περιοχής, να οικοδομήσει συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και να υποστηρίξει την υλοποίηση του οράματος «Λεμεσός 2020», για μια πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Μέσω του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται εντός του έτους, συνδέονται θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία του κέντρου της πόλης με θεματικές σηματοδοτημένες διαδρομές. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί λογισμικό, ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να «κατεβάσει» στην «έξυπνη» συσκευή του όλες τις σχετικές αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, τουριστικές πληροφορίες του περιπάτου και της περιοχής γενικότερα. Επίσης, δημιουργείται πεζόδρομος και ποδηλατοδρόμος ο οποίος θα
δεντροφυτευτεί, ενώ θα φωτιστεί με νέας τεχνολογίας φωτισμό που θα αναδεικνύει, τις βραδινές ώρες, τον πλούτο της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα αυξημένη ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι την μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού και η συνολική αξία της σύμβασης φτάνει τα €2,4 εκατ.