"Για 71 ολόκληρα χρόνια το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, υπήρξε αναπόσπαστο και υποδειγματικό στοιχείο της ύπαρξης και της δράσης του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο. Είναι για αυτούς τους λόγους που για το Δήμο Λεμεσού και εμένα προσωπικά, ήταν μια απόφαση τιμής της ιστορίας της πόλης μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία του ΣΤΛ μέσα από την ανάληψη της διαχείρισης του Μουσείου αυτού" ανάφερε σε ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαϊδης, κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης του Μουσείου Ιστορίας και Ιστορικού Αρχείου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού στον Δήμο Λεμεσού.
Σε μια μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, στο χώρο του Μουσείου που βρίσκεται στη Γωνία Γλάδστωνος και Αντώνη Λουκαϊδη πίσω από την Ελληνική Τράπεζα, ο κ.Νικολαϊδης εξήρε την προσφορά του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου για την πόλη της Λεμεσού.
"Το Ταμιευτήριο "έκτισε" κυριολεκτικά τη Λεμεσό" είπε ο κ.Νικολαϊδης, "βοήθησε τους Λεμεσιανούς και τους στήριξε είτε στη δημιουργία επιχειρήσεων, είτε στην απόκτηση δικής τους στέγης, είτε στις σπουδές των παιδιών τους" είπε.
"Διακρίθηκε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του για την κοινωνική του προσφορά. Στήριξε και χρηματοδότησε φορείς, θεσμούς, σωματεία και εκδηλώσεις, τον Δήμο Λεμεσού και τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού και υπήρξε ο κύριος χορηγός των μεγάλων παραδοσιακών γιορτών της πόλης, που οργανώνει ο Δήμος Λεμεσού: του Καρναβαλιού και της Γιορτής του Κρασιού, καθώς και της αθλητικής γιορτής των Λεμεσίων" συνέχισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ.Νικολαϊδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για τη παραχώρηση των 17
καταστημάτων , αλλά και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του ΣΤΛ στο Δήμο Λεμεσού. Ευχαριστίες απυήυθυνε επίσης στον Πρόεδρο της ΚΕΔΙΠΕΣ κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο, στον ΓΔ της ΣΕΔΙΠΕΣ κ. Σταύρο Ιακώβου και στους υπόλοιπους λειτουργούς και συνεργάτες της ΚΕΔΙΠΕΣ που συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια. Από πλευράς του Δήμου μας, ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Γραμματέα, τη Νομικό Λειτουργό του Δήμου και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου-Κέντρου Μελετών Λεμεσού.
Στην συνέχεια , ο Δήμος Λεμεσού απένειμε ειδικές πλακέτες στις οικογένειες των δύο δημιουργών του ΣΤΛ, Αντώνη Λουκαΐδη και Παναγιώτη Σύκα, και στην οικογένεια της μοναδικής επιζούσας στην Κύπρο, και μοναδικής γυναίκας από τα 27 ιδρυτικά μέλη του ΣΤΛ, Ελευθερίας Γεωργιάδου.
Με την απόκτηση του Μουσείου και του Ιστορικού Αρχείου του ΣΤΛ από το Δήμο Λεμεσού, η Λεμεσός εμπλουτίζεται με ακόμα ένα μουσείο-στολίδι το οποίο αναφέρεται σε ένα κίνημα με το οποίο ταυτίστηκε τόσο στενά. Παράλληλα το Μουσείο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεύρυνση του σε ένα Μουσείο της ιστορίας του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο.