الجمعة, تشرين2 15, 2024

Δύο έργα προ των πυλών για τον Δήμο Λεμεσού

Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ και Δημοτικές Πολιτιστικές Υποδομές στο τεμάχιο Επαμεινώνδα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού δημόσια παρουσίαση των δύο έργων που προγραμματίζει ο Δήμος Λεμεσού και βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.  Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ.Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ κ.Περικλής Μάρκαρης, προσωπικότητες του αθλητισμού, αρχιτέκτονες της πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι, λειτουργοί του δήμου και κάτοικοι  της Λεμεσού.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού τόνισε ότι «Πρόκειται για δύο έργα, που τα θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, ως μια ύψιστη υποχρέωση μας ως τοπική αρχή, προς την ιστορία της πόλης μας, και προς τους ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού. Δεν θα μπορούσε μια Λεμεσός, που θεωρείται και είναι η αθλητομάνα του κυπριακού αθλητισμού να μην έχει ένα Μουσείο που να καταγράφει την ένδοξη ιστορία του Αθλητικού της Συλλόγου, του ΓΣΟ. Όπως επίσης και δεν θα μπορούσε η Λεμεσός του Πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας να μην έχει ένα σπίτι του πολιτισμού, ένα σπίτι για τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.»

Όπως ανέφερε, «το Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ θα είναι ένα μουσείο «Ζωντανής Ιστορίας», όπου η φυσική παρουσία ανθρώπων του αθλητισμού στο ίδιο το μουσείο θα λειτουργεί ως «ζωντανή μαρτυρία» όσων θα αναφέρουν μέσα από τα δικά τους βιώματα, μνήμες και αντικείμενα. Για τη υλοποίηση του έργου έχει συμπεριληφθεί κονδύλι στους Προϋπολογισμούς του 2022 και 23 για το ποσό των €700,000. Στόχος είναι να αρχίσει η κατασκευή του Μουσείου το Φθινόπωρο του 2022 και να ανοίξει τις πύλες του το 2024.»

Σχετικά με το δεύτερο έργο ανέφερε ότι «Μέσα από τη δημιουργία των δημοτικών πολιτιστικών υποδομών ο Δήμος μας στοχεύει στη δημιουργία μιας Στέγης Πολιτισμού, ώστε να λύσει ένα τριπλό πρόβλημα: την έλλειψη στέγης για αρκετούς πολιτιστικούς φορείς και ομάδες της πόλης, την έλλειψη χώρων για να εκτεθούν αρχεία και συλλογές Λεμεσιανών που επιθυμούν να τις δωρίσουν στο δήμο, και τη δυσκολία εξεύρεσης εργαστηρίων και ατελιέ για καλλιτέχνες και δημιουργούς της Λεμεσού, ιδιαίτερα νέων καλλιτεχνών.»

Το κόστος του έργου θα ανέλθει γύρω στα €3 εκατομμύρια, και τα σχετικά κονδύλια έχουν μπει στους Προϋπολογισμούς του 2022 και 23.

Η παρουσίαση του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ έγινε από την Αρχιτέκτονα Μαργαρίτα Δανού και των Δημοτικών Πολιτιστικών Υποδομών από την Λειτουργό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου – Αρχιτέκτονα Έβελυν Ευδόρου. Μετά από τις παρουσιάσεις ακολουθήσε συζήτηση και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους πριν την οριστικοποίηση των κατασκευαστικών στοιχείων και την προκήρυξη προσφορών για κατασκευή των δύο αυτών έργων.

Η Αρχιτέκτονας στην παρουσίαση του κτιρίου του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ αναφέρθηκε στην μελέτη σκοπιμότητας η οποία περιλαμβάνει, εκτενή αναφορά στη ιστορία του ΓΣΟ, καθορίζει τη σχέση του Μουσείου με το Στάδιο ΓΣΟ.

Η μουσειολογική πρόταση αναφέρεται στην συγκρότηση του μουσείου σε δύο Τμήματα, στον Κλασσικό Αθλητισμό και  στο ποδόσφαιρο.

Η μελέτη προτείνει ένα Μουσείο που θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό για μια διαδραστικά σχεδιασμένη περιπλάνηση, μέσα από την οποία θα έρχεται σε επαφή με την πορεία του αθλητικού πνεύματος της Λεμεσού και της Κύπρου όπως αυτό εκφράστηκε και υλοποιήθηκε από άτομα και οργανισμούς.
Στο Μουσείο θα εκτίθενται μόνιμες και περιοδικές μουσειακές συλλογές οι οποίες θα εκτίθενται ζωντανά και μέσω του Διαδικτύου. Η εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Αθλητισµού, θα συνοδεύεται από εκδόσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και παράλληλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικό στοιχείο της μόνιμης έκθεσης θα αποτελούν τα πολυμέσα και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Ένας από τους στόχους του μουσείου είναι η δημιουργία μιας καινοτόμας ψηφιακής βιβλιοθήκης που θα τροφοδοτήσει τη μελέτη του κλασσικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.

Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου θα σχεδιαστούν συμπληρωματικοί χώροι άθλησης με βάση τις θεματικές του μουσείου.

Το δεύτερο έργο που παρουσιάστηκε από την Αρχιτέκτονα του Δήμου Λεμεσού είναι η ανέγερση δημοτικών πολιτιστικών υποδομών σε τεμάχιο που επανάκτησε μέσω απαλλοτρίωσης ο Δήμος Λεμεσού του γνωστού τεμαχίου «Επαμεινώνδα», όπου γίνεται κάθε Σάββατο το γνωστό Παζαράκι- Λαϊκή Αγορά, συνολικού εμβαδού περίπου 7,500 τ.μ., με στόχο τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δημοτικών και πολιτιστικών υποδομών.
Μετά από πρώτες διαβουλεύσεις με φορείς, ομάδες και ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε μια προκαταρκτική αρχιτεκτονική πρόταση για την δημιουργία ισόγειου οργανωμένου δημόσιου χώρου στάθμευσης τουλάχιστον 150 θέσεων ενώ ο σχεδιασμός του κτιρίου περιλαμβάνει μεγάλο υπόγειο χώρο για σκοπούς αποθήκευσης αρχειακού υλικού του Δήμου Λεμεσού, ισόγειο χώρο ως συνεδριακό χώρο για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, και τρεις ορόφους με χώρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών
Πολιτιστικών Συλλόγων, Ομίλων και οργανωμένων ομάδων της πόλης μας, χώρους για τη μόνιμη / μακροχρόνια έκθεση ιδιωτικών συλλογών και αρχείων, χώρους για ατελιέ και εργαστήρια, κοινόχρηστους γραφειακούς χώρους, χώρους συνεδριάσεων και άλλους χώρους κοινής χρήσης.

Listen Live