Δεν «εξαφανίσαμε» τους άστεγους... Ο Δήμος Λεμεσού απαντά με το έργο του
Είναι η αλήθεια ότι πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Δήμου εξαιτίας της παρουσίας άστεγων αιτητών ασύλου σε χωράφι στο κέντρο της πόλης μας.
Μας είπαν απαράδεκτους, μας είπαν ότι κάναμε «έφοδο» χωρίς να ενημερώσουμε προηγουμένως τους ανθρώπους, μας είπαν ότι μπήκαμε με μπουλντόζες, μας είπαν ότι το πρόβλημα ήταν δικό μας. Και μας είπαν περίπου άκαρδους. Κάποιοι, μας είπαν και μπράβο.
Και παρόλο που ουδείς ρώτησε, εμείς θα απαντήσουμε. Όχι, δεν «εξαφανίσαμε» τους άστεγους.
Προεργασία δύο μηνών για την καθαριότητα του τεμαχίου
Από τις 09 Αυγούστου μέχρι και την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου, δόθηκαν συνολικά 5 προειδοποιήσεις πως το τεμάχιο θα καθαριστεί. Μάλιστα η μια ειδοποίηση στάλθηκε με μηνύματα στα κινητά των ανθρώπων που καταγράφηκαν ότι διαμένουν στα σημεία. Σε όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι έλαβαν κατευθύνσεις και ενημερωτικά έντυπα για πιθανές λύσεις που μπορούν να ακολουθήσουν.
Μαζί μας στις παρεμβάσεις ήταν μέλη της Αστυνομίας, λειτουργοί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Υπηρεσίας Ασύλου, με σκοπό να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση αλλά και να δοθούν οι ορθότερες κατευθύνσεις.
«Σταθμός» μεταξύ πόλεων και σημείο κατατεθέν για αδήλωτη εργασία
Μετά από επανειλημμένες επιτόπιες παρεμβάσεις διαπιστώθηκε πως το σημείο δεν αποτελούσε τη σταθερή διαμονή για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών, αλλά αποτέλεσε πέρασμα. Πολύ μικρός αριθμός των ανθρώπων αυτών εντοπίστηκε να διαμένει στο ίδιο σημείο επανειλημμένα.
Μάλιστα ορισμένοι ανέφεραν πως πολλά από τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο τεμάχιο τα βρήκαν εκεί όταν πήγαν και προφανώς ανήκαν σε άτομα που βρέθηκαν εκεί το προηγούμενο διάστημα. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν τρίγωνο μεταξύ άλλων πόλεων.
Αλλού εργάζονται, αλλού λαμβάνουν το επίδομα διαβίωσης και αλλού διαμένουν ώστε να εξασφαλίσουν εισόδημα και διαμονή στο βαθμό που μπορούν. Η μεγάλη προσφορά εργασίας στη Λεμεσό με ένα φθηνότερο ενοίκιο σε άλλη επαρχία, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμονή σε εξωτερικούς χώρους ορισμένες φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφεύγουν καθημερινές
μετακινήσεις. Επιπλέον, το συγκεκριμένο χωράφι είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε σημείο κατατεθέν για υποψήφιους εργοδότες που αναζητούν εργατικό δυναμικό για περιστασιακή και αδήλωτη εργασία.
Όποιος παρευρέθηκε στο σημείο, γνωρίζει
Είναι δύσκολο για κάποιον που μένει αμέτοχος να διαπιστώσει την έκταση της κατάστασης και να έχει πραγματική εικόνα. Για όσους δεν βρέθηκαν στο σημείο και δεν διερεύνησαν τη συνθήκη, μπορούν να παραμείνουν στο συμπέρασμα μιας μακρινής φωτογραφίας από το απέναντι κτήριο.
Βρέθηκα στο σημείο και έχω συνομιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους και έχω δει από κοντά τις απαράδεκτές συνθήκες διαβίωσης και τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία και η ασφάλειά τους.
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μπει σε 2η μοίρα.
Στήριγμα ο δήμος Λεμεσού
Δεν έχει θεσμική εξουσία ο δήμος ώστε να εξασφαλίσει τα εφόδια εκείνα που θα βοηθήσουν σε μια αποτελεσματική και οριστική λύση του φαινομένου. Δε μπορεί ο δήμος να απαντήσει στο ερώτημα που θα διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι, όταν ιδιοκτήτες υποστατικών για τους δικούς τους λόγους αρνούνται να τους διαθέσουν υποστατικό προς ενοικίαση. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα το οποίο έχει κατακλύσει όλες τις χώρες υποδοχής της Ευρώπης και θα πρέπει να ληφθούν
πολιτικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δήμος Λεμεσού έχει καταρτίσει ένα πλάνο κοινωνικής πολιτικής μέσα από το οποίο προσφέρονται υπηρεσίες και δομές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, στο βαθμό των δυνατοτήτων του. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει υπερβεί τις δυνατότητές του.
Μόνο το 2021 έλαβαν βοήθεια από τα κοινωνικά προγράμματα του δήμου Λεμεσού ή συμμετείχαν σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης 1256 δημότες:
• ΣΧΕΔίΑ – 330 άστεγοι ή εν δυνάμει άστεγοι έλαβαν υπηρεσίες στήριξης
• Κοινωνικό Παντοπωλείο – 566 δημότες λάμβαναν πακέτο τροφίμων
• Δράσεις Ένταξης ΥΤΧ «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος» - 280 μετανάστες έλαβαν υπηρεσίες στήριξης και κατάρτισης
• Προγράμματα παιδικής απασχόλησης – 80 παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα παιδικής προστασίας
• Στήριξη σε άλλες 11 ΜΚΟ και άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης με την παραχώρηση οικημάτων, χορηγιών και άλλης βοήθειας
Το πρώτο και μοναδικό κέντρο στήριξης αστέγων της Κύπρου λειτουργεί από το δήμο Λεμεσού
Ο δήμος Λεμεσού είναι ο πρώτος και μοναδικός δήμος της Κύπρου που έχει λειτουργήσει από το 2019 το πρώτο κέντρο στήριξης αστέγων στην Κύπρο, το «ΣΧΕΔίΑ». Η εμπειρία του κέντρου τα τελευταία 3 χρόνια έχει αναδείξει και έχει καταγράψει σημαντικές πτυχές της αστεγίας τις οποίες έχει προωθήσει και προς το κεντρικό κράτος.
Στους δρόμους, μέρα και νύχτα κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του δήμου
Δεκάδες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στο κέντρο της πόλης με σκοπό να προσεγγιστούν άστεγοι. Καθημερινές και εκτός καθιερωμένου ωραρίου η ομάδα κοινωνικής παρέμβασης του ΣΧΕΔίΑ πραγματοποιεί παρεμβάσεις προκειμένου να εντοπίσει άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού. Η ομάδα παρέμβασης απαρτίζεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς σύμβουλους με σκοπό να εντοπίσει άστεγους ή και ευάλωτους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν που να αποταθούν για να λάβουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων γίνεται εκτίμηση ψυχοκοινωνικών αναγκών ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι παραπέμπονται σε υπηρεσίες υγείας ή μεταφέρονται σε δομές φροντίδας. Σε όλες τις παρεμβάσεις γίνεται προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι να διασυνδεθούν με τις κατάλληλες υπηρεσίες.
Ανοικτό καθημερινά το ΣΧΕΔίΑ για υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας αστέγων
Ανοικτό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι για τους άστεγους το κέντρο ημερήσιας φροντίδας αστέγων, όπου με σειρά προτεραιότητας μπορούν να αποτείνονται ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μπάνια, τους χώρους ξεκούρασης και φαγητό. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο θα λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για την εξασφάλιση κρατικών βοηθημάτων. Θα ενημερωθούν επίσης για ευκαιρίας εργασίας, κατάρτισης
καθώς και για στεγαστικές επιλογές.
24ώρες το 24ώρο σε επαφή με τους δημότες στο 25347878
Συνεχής και 24ώρη είναι η γραμμή αναφορών αστέγων όπου δημότες καλούν και αναφέρουν περιστατικά αστέγων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες είναι έντονες οι αντιδράσεις και δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο δήμος Λεμεσού με παράπονα για την υγειονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της πόλης. Ο δήμος Λεμεσού έχει την ευθύνη να φροντίσει για τη διερεύνηση των υγειονομικών συνθηκών, πέραν των κοινωνικών παρεμβάσεων.
Η δημόσια υγεία σε προτεραιότητα
Όχι, δεν «εξαφανίσαμε» τους άστεγους. Φροντίσαμε για την καθαριότητα της περιοχής, της πόλης αλλά και την ατομική υγιεινή των ιδίων των αστέγων. Το σημείο διαπιστωμένα έχει καταστεί ως εστία μόλυνσης εφόσον εντός του τεμαχίου είχαν διαμορφωθεί αυτοσχέδιες τουαλέτες και ντους.
Σε συγκεκριμένα σημεία είχαν δημιουργηθεί στάσιμα μολυσμένα νερά. Η δυσοσμία ήταν έντονη και η μετάδοση μικροβίων πιο επίφοβη λόγω και των εντόμων.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ με όλες τις δυνάμεις μας
Ο δήμος Λεμεσού θα συνεχίσει να πραγματοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις και να προσφέρει προγράμματα κοινωνικής στήριξης προς τους δημότες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένας συνεργάτης του κεντρικού κράτους.
Παρά την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης για κοινωνικές αρμοδιότητες στους δήμους, παρά την έλλειψη σταθερού και μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ο δήμος Λεμεσού θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτει ώστε να προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης προς τους δημότες και να συμβάλει στην ανακούφιση των κοινωνικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύει νέες κοινωνικές ανάγκες με σκοπό να επισημάνει την αναγκαιότητα για κατάλληλους χειρισμούς.