Σαφές μήνυμα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού επιβατών DP World Limassol και την εταιρεία παροχής θαλάσσιων υπηρεσιών P&O Maritime Cyprus, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν προς όφελος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού της Λεμεσού με το λιμάνι του Πειραιά.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Μεταφορών, στην παρουσία του Γιάννη Καρούσου, των Υφυπουργών Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη και Τουρισμού Σάββα Περδίου, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που προέκυπταν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη βάση προϋποθέσεων, που έθετε η διαχειρίστρια εταιρεία, ο Νίκος Νικολαϊδης συγκάλεσε το μεσημέρι σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη των δυο εταιρειών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών ομάδων του Δήμου Λεμεσού, ο Νίκος Νικολαΐδης ζήτησε διευκρινήσεις γύρω από τα θέματα που προέκυψαν και κάλεσε όλους να εργαστούν προς ένα κοινό στόχο, να αξιοποιηθεί το λιμάνι και οι υποδομές του για να διευκολυνθεί η επιβατική κίνηση και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού - Πειραιά.
Για τον Δήμαρχο Λεμεσού η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λεμεσού με τον Πειραιά είναι εκ των ων ουκ άνευ, με τον ίδιο να τονίζει πως «δεν μπορεί αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση να μην γίνει με το πιο σημαντικό λιμάνι του τόπου, το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή επιβατών και με χαμηλότερο κόστος λόγω της κοντινότερης απόστασης από τον Πειραιά».
Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε πως λόγος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν «οι προϋποθέσεις ούτως ώστε το λιμάνι της Λεμεσού, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου, όχι μόνο να συνεχίσει να είναι ένα κέντρο εμπορικής δραστηριότητας για το νησί αλλά και να διατηρήσει και να αυξήσει τις προοπτικές του ως ένα κέντρο κρουαζιέρας στην περιοχή».
«Ιδιαίτερα μας αφορά το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού – Πειραιά για την οποία θα γίνει σύντομα ο διαγωνισμός, αλλά και οι προοπτικές που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από πέρσι, να γίνει το λιμάνι της Λεμεσού ένα κέντρο κρουαζιέρας για τη γύρω περιοχή», συμπλήρωσε.
«Τονίσαμε στους διαχειριστές ότι αυτός ο στόχος είναι ένας κοινός στόχος και όλοι θα πρέπει να εργαστούν και οι διαχειρίστριες εταιρείες σε ό,τι αφορά τις υποδομές και διευκολύνσεις, αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, για να διασφαλιστεί ότι το λιμάνι της Λεμεσού θα εξακολουθήσει να είναι και θα αυξήσει το ρόλο του ως μια βάση για κρουαζιέρες στην περιοχή», είπε ο κ. Νικολαϊδης.
Ανέφερε δε πως «ως πόλη, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση που φιλοξενεί το λιμάνι, που δεχθήκαμε να μεταφερθούν σε αυτό οι επίγειες δραστηριότητες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου, θέλουμε το λιμάνι μας να συνεχίσει να αναβαθμίζεται ως το κατεξοχήν λιμάνι εμπορικής και επιβατικής κίνησης, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη γύρω περιοχή».
Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ανησύχησε ώστε να συγκαλέσει τη σύσκεψη, ο κ.Νικολαϊδης απάντησε πως είναι «κάποια θέματα που κατά καιρούς ακούγονται σε ό,τι αφορά τον τρόπο εξυπηρέτησης των κρουαζιέρων, το πώς θα γίνει η πρόσδεση των πλοίων, πώς θα γίνει η αποβίβαση» και σημείωσε ότι ο Δήμος Λεμεσού ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί πλήρη διευκόλυνση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού.
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα ξεπεραστούν τα θέματα που ηγέρθησαν αρχικά από τη διαχειρίστρια εταιρεία, «γιατί καταλαβαίνουν όλοι πως στόχος είναι το λιμάνι της Λεμεσού να παραμείνει το βασικό λιμάνι επιβατικής κίνησης».