Μετά την Πάφο πάει και Λάρνακα το ΤΕΠΑΚ.
Η είδηση αυτή που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στα ΜΜΕ φαίνεται να προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών αρχών της πόλης της Λεμεσού αλλά και διάφορων άλλων φορέων της πόλης, αφού για ακόμη μια φορά ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ από τον καθημερινό τύπο. Η είδηση αυτή, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πηγές της ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ, φαίνεται να ανάγκασε τον Δήμαρχο Λεμεσού κ.Νικολαϊδη να στείλει εκ νέου επιστολή στον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ κ.Ζαφείρη, αφού μέσα στους τελευταίους 5 μήνες είναι η δεύτερη φορά που το ΤΕΠΑΚ παίρνει αποφάσεις χωρίς να ενημερώσει τους φορείς της πόλης.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα μας ενημέρωσαν πως έχουν σταλεί και προηγουμένως δύο επιστολές από τον Δήμο Λεμεσού προς το ΤΕΠΑΚ στις οποίες ζητείται συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως το ΤΕΠΑΚ δεν μπήκε καν στον κόπον να απαντήσει. Όλα δείχνουν πως το ΤΕΠΑΚ, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την στρατηγική του διαίρει και βασίλευε, μια στρατηγική που φαίνεται να είναι εναντίον της πόλης μας.
Απογοητευμένος αλλά και προβληματισμένος με αυτή την νέα απόφαση του ΤΕΠΑΚ φαίνεται να είναι και ο βουλευτής Λεμεσού κ.Νίκος Σύκας, ο οποίος σε ανάρτηση του με τίτλο «ΤΕΠΑΚ, να ανησυχούμε ;», αναφέρει:
«Ιστορικά υπενθυμίζω ότι η οριοθέτηση του ΤΕΠΑΚ έγινε συνειδητά στο ιστορικό πυρήνα της πόλης μας με βάση πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε πέραν της ακαδημαϊκής του αξίας, να δώσει ζωή στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας που ο μαρασμός ήταν κ είναι ορατός .
Η εκτίμηση των ειδικών προέβλεπε μέχρι το 2014
(10 χρόνια μετά) θα φοιτούσαν πέραν των 6.000 φοιτητών φτάνοντας στις 10.000 ,15 χρόνια μετά.
Η σταδιακή ανάπτυξη των σχολών του πανεπιστημίου προβλέπει επίσης την επέκταση πέραν του ιστορικού πυρήνα, στην υφιστάμενη κεντρική Αστυνομική διεύθυνση και μέρος της Τεχνικής σχολής ( β φάση )
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΧΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ.
Αντί αυτού, είδα να υπογράφεται συμφωνία με τον Δήμο Πάφου, ακούω σήμερα τον πρύτανη να μιλά για επέκταση παραρτημάτων του ΤΕΠΑΚ στην Λάρνακα και δεν γνωρίζω τι ακολουθεί.
Προσωπικά θα επικροτούσα και θα στήριζα την επέκταση του και σε άλλες πόλεις. Όπως και θα αναμένω να μεταφερθούν και παραρτήματα σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό για εξυπηρέτηση των Λεμεσιανών φοιτητών (γίνεται επίκληση για την Λάρνακα).
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ για την Λεμεσό ως έχω αναφερθεί πιο πάνω.
Τίθεται σε κίνδυνο ο όλος αστικός κ πολεοδομικός σχεδιασμός στην πόλη μας, που ίσως αποβεί μοιραίος για την υποδομή που αναπτύχθηκε, αλλά και την βιωσιμότητα του ιστορικού κέντρου.
Θερμή παράκληση προς την Σύγκλητο να παγιοποιήσει τις οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις της, που αφορούν μετακινήσεις σχολών ή δημιουργία νέων παραρτημάτων σε άλλες πόλεις, μέχρις ότου παρουσιάσουν με επιστημονικά και αλλά κριτήρια την αναγκαιότητα τους, αλλά και πώς θα υλοποιήσουν το στρατηγικό πλάνο, τόσο για την αύξηση των φοιτητών όσο και την κτιριακή επάρκεια του.
Θα αποταθώ στον φίλο Παύλο Μυλωνά, πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, να εγγράψουμε το θέμα αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Παιδείας.
Εύχομαι και ελπίζω να είναι απλά ανησυχίες μου. Θα μιλήσω επίσης και με τον νέο πρόεδρο του ΤΕΠΑΚ, τον φίλο τον Χρίστο Χωματά.»
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού κ.Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μας ενημέρωσε πως προσπάθησε αρκετές φορές να εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή σε ότι αφορά τις συμπεριφορές του πρύτανη αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σύγκλητος του ΤΕΠΑΚ, όμως δεν κατέστει δυνατόν.
Ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε τις έντονες αντιδράσεις όλων των βουλευτών, δημάρχων της μείζονος Λεμεσού, ΕΒΕΛ, ΕΤΑΠ και να ενσκήψουν στο θέμα αυτό πριν να έρθουμε αντιμέτωποι με επιπτώσεις που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.