Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μαρίνα Λεμεσού η τελετή έναρξης της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Λεμεσού.
Η τελετή έγινε με την παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, του Δημάρχου Λεμεσού κ.Νίκου Νικολαϊδη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λεμεσού, Θεόδωρου Παναγιώτου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Βουλευτής Νίκος Σύκας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
"Μετά από 33 χρόνια λειτουργίας, το Cyprus International Institute of Management, η πρώτη αναγνωρισμένη μεταπτυχιακή Σχολή Επιχειρήσεων στην Κύπρο, μετεξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL), ένα πρωτοπόρο πανεπιστήμιο που προωθεί τις δίδυμες επαναστάσεις της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας", ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.
"Ο σκοπός του UoL είναι να ωθήσει τα όρια της γνώσης μέσω έρευνας αιχμής και εκπαίδευσης που εμπνέει, σε ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης που παρακινεί τους φοιτητές να εξερευνήσουν, να προκαλέσουν, να δημιουργήσουν και να ηγηθούν", πρόσθεσε.
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού ξεκινά τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2023 προσφέροντας προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ακαδημαϊκά προγράμματα σε τρεις σχολές (CIIM Business School, Technology & Innovation School και Economics & Finance School), ενώ σχεδιάζεται ίδρυση Σχολών Νομικής, Ιατρικής, και Κοινωνικών Επιστημών σε κατοπινό στάδιο.
Φέτος, πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού αναμένεται να φοιτήσουν γύρω στους 700 φοιτητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
"Φιλοδοξία μας είναι το Πανεπιστήμιο Λεμεσού να καταστεί το κατεξοχήν ερευνητικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, και για τον σκοπό αυτό θα επενδύσουν σε καθηγητές του εξωτερικού, που έχουν σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της έρευνας" είπε ο κ.Παναγιώτου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λεμεσού έχει στα σκαριά να δημιουργήσει νέες υποδομές με φοιτητικές εστίες και πολλές άλλες χρήσεις, στο δρόμο Λεμεσού – Πατρών, απέναντι από το ιδιωτικό σχολείο Heritage, και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2026.
Όσον αφορά στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη Λεμεσό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λεμεσού ανέφερε ότι προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στέγη στους φοιτητές τους, μέχρι την ολοκλήρωση των δικών τους φοιτητικών εστιών.
Παρόλα αυτά όμως, μέχρι να ετοιμαστεί η Πανεπιστημιούπολη στην Παλώδια, η διεύθυνση του Πανεπιστημίου Λεμεσού βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να της παραχωρηθούν φοιτητικές εστίες σε άλλες εγκαταστάσεις της Λεμεσού.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Λεμεσού. "Η εγκαθίδρυση ενός πανεπιστημίου σε μια πόλη είναι ένα κορυφαίας σημασίας γεγονός για την παιδεία και την ανάπτυξη της, και μια εξέλιξη με σημαντικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το παρόν και το μέλλον της", ανάφερε και συνέχισε πως ως Δήμος Λεμεσού, "προσβλέπουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού, με κοινούς στόχους και όραμα για την πρόοδο της πόλης μας αλλά και την πρόοδο του τόπου μας γενικότερα".
Η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου μιλώντας εκ μέρους του ΠτΔ ανάφερε πως η πολιτεία στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσής και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το επίτευγμα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια ερμηνευμένα από τέσσερις Κύπριους τενόρους του σήμερα.