Αναφορικά με το σημερινό ατυχές συμβάν πτώσης μπαλκονιών στην ιδιόκτητη οικοδομή DIAMOND COURT 2 που βρίσκεται στη γωνία Ναυπλίου με Εθνικής Αντιστάσεως και για το οποίο ο Δήμος έτυχε ενημέρωσης τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρονται τα εξής.
Ευθύς μετά την ενημέρωση, ο Δήμος, κινητοποιήθηκε άμεσα και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τους ένοικους όσον και για τους διερχόμενους πολίτες. Σε επιτόπια αυτοψία, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διερεύνησε τα αίτια πτώσης των μπαλκονιών και ως πιθανή αιτία κρίθηκε κυρίως η ύπαρξη οξειδωμένων οπλισμών στην κατασκευή των μπαλκονιών.
Να σημειωθεί ότι από πληροφορίες που λήφθηκαν, η εν λόγω οικοδομή έτυχε επιδιόρθωσης και συντήρησης πριν από περίπου τέσσερα (4) χρόνια από τους ιδιοκτήτες της, η οποία εκ του σημερινού συμβάντος κρίνεται, εκ πρώτης όψεως, αναποτελεσματική. Η «συντήρηση» που έγινε δημιούργησε μια παραπλανητική εικόνα ως προς την επικινδυνότητα της οικοδομής και εγείρονται σοβαρά θέματα ως προς τις ευθύνες των εμπλακέντων στις διαδικασίες συντήρησης και
επιδιόρθωσης της. Ταυτόχρονα το συμβάν επαναφέρει με το πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θάματος της έκδοσης περιοδικού Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτηρίων.
Με αφορμή τα πιο πάνω, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με βάση το Άρθρο 15 του Περί οδών και Οικοδομών Νόμου, ο Δήμος Λεμεσού επιθεώρησε τα τελευταία 10 χρόνια πέραν των 500 οικοδομών. Από αυτές, αποστάλθηκε προειδοποιητική επιστολή για διορισμό Πολιτικού Μηχανικού, εγγεγραμμένου στο ΕΤΕΚ με σκοπό την διενέργεια μελέτης, σε ιδιοκτήτες 400
οικοδομών. Με βάση το Άρθρο 15Β του Νόμου, 100 περίπου οικοδομές κηρύχτηκαν επικίνδυνες, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες καλέστηκαν γραπτώς για λήψη άμεσων μέτρων άρσης επικινδυνότητάς υπό την καθοδήγηση Πολιτικού Μηχανικού. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση των ιδιοκτήτων, ο Δήμος παρενέβει για άρση του όποιου κίνδυνου υφίστατο. Συνολικά, ο Δήμος τα τελευταία 10 χρόνια, προχώρησε σε επεμβάσεις άρσης επικίνδυνων οικοδομών με κόστος
δαπάνης πέρα του €1.000.000,00.
Ο Δήμος Λεμεσού επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά, ότι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση των δύο πιο κάτω βασικών μέτρων:
1. Εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων
2. Καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τις αναλογούν.
Η λήψη δραστικών αποφάσεων στα θέματα των Επικίνδυνων Οικοδομών κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή μοιραίων περιστατικών.