Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με την κ. Μαρίνα Κούβα, είναι σημαντικό να δώσουμε ένα σύντομο πρόλογο που να παρουσιάζει το πλαίσιο και την αξία του FemFest.
Το FemFest είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της ηγεσίας των γυναικών και της συμπερίληψης, ενθαρρύνοντας τη διάδραση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στηρίζεται σε μια σειρά από δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Μέσα από ομιλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εργαστήρια, το FemFest στοχεύει να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, προσφέροντας ταυτόχρονα πρακτικές λύσεις και ευκαιρίες για δικτύωση.
Το FemFest 2024 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26/10 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης από τις 9π.μ μέχρι τις 9μ.μ.
Η συνέντευξη με την κ. Κούβα, η οποία είναι βασική συντονίστρια του φεστιβάλ, θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το όραμα και τις προκλήσεις πίσω από την οργάνωση αυτού του σπουδαίου γεγονότος.
1. Πώς προέκυψε η ιδέα για το FemFest και ποιο είναι το όραμά σας για το φεστιβάλ αυτό;
Το Fefmest προέκυψε μέσα από ένα Ευρωπαικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή δήμων από άλλες Ευρωπαικες πόλεις. Σε δήμους της Ιταλίας και της Πορτογαλίας η διοργάνωση μιας γιορτής για την ισότητα των φύλων και τη διαφοερετικότητα είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια.
2. Τι διαφορές έχει το φετινό πρόγραμμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές; Υπάρχει κάποια καινοτομία που θα εντυπωσιάσει τους συμμετέχοντες;
Eίναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται αυτή η εκδήλωση στη Λεμεσό, μέσα στα πλαίσια αυτου του προγράμματος που συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού.
3. Οι ομιλίες και τα workshops επικεντρώνονται σε θέματα ηγεσίας, ψυχικής υγείας και ισότητας. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τις γυναίκες σήμερα;
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σήμερα και το πρόγραμμα φτιάχτηκε για να μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων τα οποία αλληλοεπικαλύπτονται. Πιστεύω ότι με αυτές τις τρεις θεματικές υγεία, ηγεσία και διαφορετικότητα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα ευρύ κοινό. Αυτό που θεωρώ ότι χρειάζεται γενικά η κοινωνία σήμερα είναι να ακοούσει και να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα, αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα.
4. Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλετε να περάσουν μέσα από τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις του φεστιβάλ;
H έκθεση έργων από μαθητές ηλικίας 12 -18 ετών με θέμα την ισότητα, τη δημοκρατία και τη συμπερίληψη είναι το highlight (ας μου επιτραπεί η λέξη) των εκδηλώσεων, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη χορωδία του ανοικτού σχολείου του Δήμου Λεμεσού.
5. Τι ρόλο παίζει η δικτύωση σε εκδηλώσεις όπως το FemFest και πώς ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο;
Η δικτύωση για τις γυναίκες είναι το κλειδί για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Η γυναίκα πάντα ευημερούσε σε κοινότητες και έχουμε πολλά παραδείγματα των λεγόμενων success stories οργανώσεων που έφεραν ωφέλη στα μέλη τους, γιατί η οργάνωση σε ομάδες και συνδέσμους λειτρουργεί καταλυτικά για την ενδυνάμωση όλων των μελών τους. Αν το δει κάποιος άπο άλλη προοπτική, στον επιχειρηματικό τομέα, η δικτύωση είναι απαραίτητη, και αυτό είναι ένα κοινό μυστικό.
6. Έχετε κάποια συνεργασία με οργανισμούς ή ακτιβιστές που προωθούν την ισότητα; Πώς συμβάλλει το FemFest στις κοινότητες αυτές;
Μέσα στα πλαίσια του Femfest έχουμε πλησιάσει για συνεργασία άτομα και γυναικείες οργανώσεις, οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ αλλά και οργανώσεις μεταναστών. Η κοινή συνισταμένη αυτών των οργανώσεων είναι η ενδυνάμωση των γυναικών για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε διακρίσεις που βιώνουν. Είτε είναι ένα κορίτσι που το αποτρέπουν να ασχοληθεί με σπουδές στη μηχανική, είτε μια γυναίκα με αναπηρία που μπορεί να βιώσει διπλή διάκριση και λόγω φύλου και λόγω του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας μας σήμερα που η έλλειψη προσβασιμότητας τους καθιστά δυστυχώς ανάπηρους. Πολλές γυναίκες βιώνουν διακρίσεις, είτε με άνιση μεταχείρηση στον εργασιακό χώρο και λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης, είτε κακοποιούνται μέσα στο ίδιο τους το σπιίτι, είτε νιώθουν "αόρατες" επειδή έτυχε να μην ελκύονται από άντρες. Αυτές τις ιστόρίες θα φέρουμε μαζί στο Femfest, για να προβληματίσουμε αλλά και για να εμπνεύσουμε.
7. Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της συμπερίληψης για άτομα από διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές στο φεστιβάλ;
Χωρίς συμπερίληψη δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα. Όταν κάποιοιος δεν εχει βιώσει διακρίσεις στη ζωή του, είτε λόγω φύλου, αναπηρίας, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, πάντα μιλά εκ του ασφαλούς, Μόνο όταν βρεθεί κάποιος σε αντίστοιχη θέση μπορεί να νιώσει στο πετσί τα αρνητικά συναισθήματα που πυροδοτεί η διάκριση και πόσο αυτό ωθεί το άτομο στην απομόνωση. Και θέλουμε ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις, γι αυτό και η συμπερίληψη είναι σημαντική.
8. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος και πώς τις ξεπερνάτε;
Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, στην επικοινωνία με τους πιθανούς ομιλήτες, την καλή οργάνωση του χρόνου και του προϋπολογισμού. Τις ξεπεράσαμε με καλή διάθεση, συνεργασία και χιούμορ!
9. Τι συμβουλή θα δίνατε στις νέες γυναίκες που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στον χώρο της ηγεσίας ή της επιχειρηματικότητας;
Να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες. Η δικτύωση είναι το πιο σημαντικό!
10. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του FemFest; Πώς ελπίζετε να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια;
Οραματίζομαι μια κοινωνία που δεν θα χρειάζεται πια το Femfest, ούτε οι ακτιβιστές. Σε μια κοινωνία ισότητας δεν θα υπάρχει η ανάγκη να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.