Σε συναγερμό τέθηκαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό ενός νέου είδους μολυσματικού και επικίνδυνου κουνουπιού, στη Λεμεσό. Πρόκειται για το είδος Aedes albopictus, γνωστό και ως κουνούπι Τίγρης, το οποίο μάλιστα είναι συγγενικό είδος του κουνουπιού που εντοπίστηκε στη Λάρνακα.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το προηγούμενο διάστημα, δέχθηκαν παράπονα από πολίτες οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες το συγκεκριμένο κουνούπι και αποτάθηκαν κοντά τους, και όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, o αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, εντοπίστηκε και έγιναν οι απαιτούμενους εξετάσεις για την εξακρίβωση του είδους.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο το πρωί, στο Δημαρχείο της Μέσα Γειτονιάς, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη έχει εφαρμοστεί στη περίπτωση της Λάρνακας. Όπως είπε ο κος Ηροδότου, «ένας σημαντικός πυλώνας του σχεδίου δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να λάβει μέρος στην καταπολέμηση γιατί το συγκεκριμένο κουνούπι ζει κοντά στα σπίτια, αναπτύσσεται σε λίγο νερό, μπορεί να γεννήσει τα αυγά του σε υγρό μέρος και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή με τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο της νύχτας. Η ενημέρωση του κοινού θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε στη Λάρνακα, δηλαδή από πόρτα σε πόρτα».
Την ίδια ώρα, ο κος Ηροδότου, σημείωσε πως ήδη έχει δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από Υπουργεία όπως του Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωργίας και τους εκπροσώπους των Δήμων και των Κοινοτήτων, η οποία θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου ώστε να τύχει ενημέρωσης για το Σχέδιο Δράσης σε Λεμεσό και Λάρνακα.
Τι είναι το κουνούπι τίγρης.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (επιστημονικός όρος: Aedes albopictus) χαρακτηρίζεται από τα μαύρα και άσπρα ριγωτά του πόδια και το μικρό, μαύρο και άσπρο ριγωτό σώμα. Αποκαλείται έτσι εξαιτίας της ριγέ εμφάνισής του, που είναι παρόμοια με την εμφάνιση της τίγρης. Είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το είδος αυτό έχει εισβάλει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μέσω της μεταφοράς εμπορευμάτων και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών.
Αυτό το κουνούπι έχει αναχθεί σε σημαντικό παράσιτο διότι ζει κοντά όπου υπάρχουν άνθρωποι (παρά σε υγροβιότοπους) και συνήθως πετά και τρέφεται και τη μέρα, πέρα από το σούρουπο και την αυγή.
Πόσο επικίνδυνο είναι;
Επιδημιολογικά είναι σημαντικός φορέας για τη μετάδοση πολλών ιογενών παθογόνων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου πυρετού, δάγκειου πυρετού, εγκεφαλίτιδας του Σαιντ Λούις, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και ιού του δυτικού Νείλου, καθώς και διάφορα νηματώδη παράσιτα που προκαλούν φιλαρίαση.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μερικές συμβουλές για την προστασία από το κουνούπι τίγρης:
-Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
-Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά) για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα.
-Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).
-Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκι.
-Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
-Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).