Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου, οι εργασίες του 2ου Cyprus Forum Cities «Προς μια βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη πόλη του μέλλοντος»που διοργανώθηκε από το μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygen for Democracy με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν ο ρόλος και οι προκλήσεις των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα στη σύγχρονη εποχή.
"Το όραμα του Cyprus Forum Cities είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο επικοινωνίας του οδικού χάρτη προς την Κλιματική Ουδετερότητα, όχι μόνο του Δήμου Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Η κλιματική ουδετερότητα είναι μια ευρύτατη έννοια που αγγίζει όλο το φάσμα της σύγχρονης ζωής, τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια, τον τρόπο που κτίζουμε τα κτίρια μας, το κυκλοφοριακό, την κυκλική οικονομία, το περιβάλλον, τις ακτές και τις θάλασσες μας. Και ασφαλώς η πράσινη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ταυτόχρονη, παράλληλη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων" τόνισε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαΐδης.
Στην συνέχεια ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα EU- Mission Cities, Αποστολή Πόλεων, και επεσήμανε ότι "είναι το πιο φιλόδοξο σήμερα σε έκταση και χρηματοδοτικές δυνατότητες πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την Κλιματική Ουδετερότητα και το καθεστώς Έξυπνης Πόλης μέχρι το 2030, για 100 πόλεις της ΕΕ, οι οποίες έχουν επιλεγεί μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία".
" Η ένταξη της Λεμεσού στο πρόγραμμα των 100 πόλεων μας παρέχει μια ιστορική ευκαιρία για μια μεταμόρφωση της τοπικής κοινωνίας μας προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν να επωφεληθούν από μια σειρά από οφέλη: ενεργειακή απόδοση, ήπιοι τρόποι διακίνησης, καλύτερη ποιότητα του αέρα, υγιέστερος τρόπος ζωής, θέσεις εργασίας και άλλα" συμπλήρωσε.
Σε ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως χρειάζεται αυτές τις συζητήσεις να τις κάνουμε «πόσω μάλλον τώρα που έχουμε ακριβώς να μετουσιώσουμε σε λίγους μήνες μετά την επιλογή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μια μεταρρύθμιση πολύ σημαντική» η οποία ουσιαστικά, όπως πρόσθεσε, «αλλάζει το πώς λειτουργούσε η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα τουλάχιστον τα τελευταία πόσα χρόνια».
Η Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε πως «θα πρέπει λοιπόν να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα γιατί θέλουμε ακριβώς να δούμε πως οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στον πολίτη λειτουργούν πιο απλά, πιο πρακτικά, πιο αποτελεσματικά» κάτι με το οποίο, όπως σημείωσε, υποβοηθάει βεβαίως και το έργο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημάρχων, κοινοταρχών κοκ.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έγιναν πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίστηκαν πολλές προκλήσεις και «έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερες».
«Θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα ακριβώς τις πράσινης μετάβασης, των επιλογών που δίδονται στους ανθρώπους, τις οικονομικές δυσκολίες, όλα αυτά ακριβώς χρειάζεται να γίνουν μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης» επεσήμανε σχετικά, υποδεικνύοντας πως «αυτός είναι και ο σκοπός της μεταρρύθμισης την οποία έχουμε ψηφίσει και κυρίως η συνεργασία για να μην έχουμε διαφορετικών ταχυτήτων πόλεις, κοινότητες και Δήμους».
Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα. Ειρήνη Πική τόνισε ότι "στόχος όλων μας είναι κοινός, η προαγωγή της συμμετοχής και του διαλόγου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για να δημιουργήσουμε πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, ανθεκτικές, πράσινες και δημοκρατικές, οι οποίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών".
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρα Νικόδημου Δαμιανού έκανε αναφορά στο The Line στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία "που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό (φαντασμαγορικό) από τα έργα έξυπνων πόλεων που είτε σχεδιάζονται, είτε βρίσκονται σε υλοποίηση στον κόσμο σήμερα" είπε.
Επίσης επεσήμανε ότι "η τεχνολογία, καλείται να δώσει λύσεις. Οι έξυπνες πόλεις είναι ταυτισμένες με την ψηφιακή πρόοδο των κρατών, και συνήθως συνυφασμένες με την οικονομική ανάπτυξη. Οριοθετούν μια νέα εποχή αστικής διαβίωσης, που υπόσχεται όχι μόνο αποτελεσματικότητα, αλλά βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα για τους κατοίκους, υφιστάμενους και μελλοντικούς. Η υλοποίηση λύσεων έξυπνων πόλεων ενσωματώνει και αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, και εάν έπρεπε να αναφερθώ σε κάποιες από αυτές, θα επέλεγα το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Τεχνολογίες Διαστήματος, τομέας στον οποίο η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα".
Τέλος η Επίτροπος Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου υπογράμμισε ότι σε μια σύγχρονη χώρα, ο εποικοδομητικός διάλογος, η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εταίρων, όπως είναι η Κυβέρνηση, η Βουλή, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ακαδημαϊκή και η ερευνητική κοινότητα, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών, αποτελούν το θεμέλιο για υγιείς πολιτικές με ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία προς όφελος της χώρας, αλλά και των πολιτών.
Στη διάρκεια των εργασιών του Cyprus Forum αναπτύχθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας όπως για παράδειγμα η στεγαστική κρίση, η τεχνολογία, οι ευρωεκλογές, ο πολιτισμός και η τοπική μεταρρύθμιση.