Ο στόχος για μετάβαση έως το 2030 σε μια πόλη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτική στη κλιματική αλλαγή, έξυπνη και βιώσιμη είναι ένα φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό σχετικά διάστημα. Όμως η Λεμεσός είναι πανέτοιμη, όπως διαφάνηκε κατά την πρώτη μεγάλη Δημόσια Παρουσίαση ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΕΩΝ-«EU MISSION CITIES» που έλαβε χώρα χθες στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, παρουσία ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών.
Η Λεμεσός έχει τη χαρά να συμμετέχει στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις. Μετά από την υποβολή άνω των 300 υποψηφιοτήτων και μέσα από μία ανταγωνιστική διαδικασία, την Άνοιξη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον κατάλογο των πόλεων που πρόκειται να λειτουργήσουν πιλοτικά με απώτερο σκοπό την κλιματική τους ουδετερότητα. Η συμμετοχή της Λεμεσού στην Αποστολή αποτελεί μία πολύ σημαντική επιτυχία για την πόλη μας, και την Κύπρο. «Μας δίνεται η ιστορική ευκαιρία για μια μεταμόρφωση, ένα μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας μας προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν να επωφεληθούν από μια σειρά από οφέλη: ενεργειακή απόδοση, ήπιοι τρόποι διακίνησης, καλύτερη ποιότητα του αέρα, μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, υγιέστερος τρόπος ζωής, νέες θέσεις εργασίας και άλλα» είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.
Ο Δήμος Λεμεσού ανέλαβε ήδη δράση για τη σύνταξη της «Σύμβασης της πόλης για το κλίμα», η οποία θα περιλαμβάνει την στρατηγική, τα έργα και το επενδυτικό πλάνο σε 5 θεματικές ενότητες:
• Ενέργεια
• Δομημένο Περιβάλλον
• Μεταφορές
• Κυκλική Οικονομία
• Παράκτια και Θαλάσσια Περιοχή
Στη στρατηγική περιλαμβάνονται έργα και δράσεις των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός θα υπερβαίνει το €1 δις, με βάση τους υπολογισμούς της ΕΕ που προβλέπουν επενδύσεις ύψους περίπου €10,000 για κάθε κάτοικο των 100 πόλεων. Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να διατεθούν από 4 πηγές: ΕΕ, Κράτος, Δήμος, Ιδιωτικός Τομέας.
Χρειάζεται να γίνουν άμεσα αλλαγές, στις υφιστάμενες πρακτικές και συνήθειες, αλλαγές σε κανονισμούς, προσεγγίσεις, διαδικασίες ακόμα και σε νομοθεσίες, υπέδειξε ο Δήμαρχος, παραθέτοντας ως παράδειγμα το κυκλοφοριακό. «Για να πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα στον τομέα του κυκλοφοριακού, θα πρέπει να πείσουμε τους μισούς δημότες να χρησιμοποιούν λεωφορείο και ποδήλατο και τους άλλους μισούς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και δεν πρόκειται να τους πείσουμε αν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν μια σειρά από έργα όπως καλές δημόσιες μεταφορές, συστήματα park-and-ride, κεντρικοί σταθμοί λεωφορείων και σταθμοί μετεπιβίβασης, λεωφορειολωρίδες, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι. Αφού γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται και κάτι ακόμα πιο δύσκολο. Αλλαγή κουλτούρας και τρόπου ζωής. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει σε κάθε ένα από τους άλλους 4 τομείς» ανέφερε ο Δήμαρχος της πόλης.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο, τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα. «Η Λεμεσός θα αποτελέσει το πρότυπο για την υπόλοιπη Κύπρο. Σήμερα η πόλη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και είναι, ίσως, η καλύτερη πόλη της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης από πλευράς ποιότητας ζωής, ζωντάνιας και επενδυτικής έντασης», είπε ο κ. Κόκκινος σημειώνοντας ότι, αυτή η απότομη ανάπτυξη φέρνει μαζί της και μια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο Δήμος Λεμεσού συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων της Αποστολής της ΕΕ, που περιλαμβάνει τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης και Τρικάλων.
Σκοπεύοντας στη συνδημιουργία της Λεμεσού του αύριο με την εμπλοκή όλων μας, στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με το πάνελ το δικό τους όραμα και τις δικές τους ιδέες για μία κλιματικά ουδέτερη κι έξυπνη Λεμεσό.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Χρύσης Νικολαΐδης, Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων & Σύμβουλος του Δήμου Λεμεσού, κα Δέσποινα Σεργίδη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιώσιμου Δομημένου Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Κύπρου για το Δομημένο Περιβάλλον, κα Εύη Αναγιωτού, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, Υπεύθυνη Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας, Δρ. Ιωάννης Βυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος Τμήματος Θαλασσίων Μεταφορών & Εμπορίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και Δρ. Νέστωρ Φυλαχτός, Ερευνητής, Τμήμα Ενέργειας, Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, Ινστιτούτο Κύπρου για την Ενέργεια, οι οποίοι απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων σε σχέση και με τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες.
Την δημόσια παρουσίαση χαιρέτησαν, εξάλλου, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο επικεφαλής της Γραμματείας των Πόλεων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Philippe Froissard και ο Δήμαρχος Τρικ