Με στόχο τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τη Λεμεσό μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα διαδικτυακή συζήτηση, στο πλαίσιο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αυτό που χαρακτηρίζεται ως «υγιείς πόλεις».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δεύτερο μέρος της σειράς συζητήσεων «Limassol 2040» με θέμα «Adopting W.H.O. Healthy Cities Network Guidelines, οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη, ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η συζήτηση είχε τη μορφή διαλογικής συζήτησης (τύπου debate) και βασίστηκε στους κανόνες διεξαγωγής συζητήσεων του Oxygono, ενώ στηρίχθηκε πάνω σε τρεις θεματικές ενότητες και οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους τέσσερα λεπτά για να τοποθετηθούν σε κάθε θεματική. Στο τέλος της συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να θέσει τις δικές του ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις από τους συμμετέχοντες.
Η 1η θεματική ασχολήθηκε με το τι σημαίνει υγιής πόλη και πως συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, και το τι είναι το Δίκτυο Υγιών Πόλεων του W.H.O και πως μπορεί να ωφελήσει τις υφιστάμενες δομές που υπάρχουν κάτω από τους Δήμους, για βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στην κυπριακή πόλη του σήμερα αλλά και τους μέλλοντος.
Το πώς μπορούν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους Δήμους αλλά και άλλους φορείς να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της υγείας μιας πόλης, απασχόλησε την 2η θεματική ενώ η 3η θεματική ασχολήθηκε με τα πρώτα βήματα που μπορεί να υιοθετήσει ένας Δήμος, το πλάνο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της κοινότητας και των πολιτών.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι, Νίκος Μίτλεττον -Αναπληρωτής Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής - ΤΕΠΑΚ, Χρυστάλλα Καϊάφα - Υγειονομική Λειτουργός Α’ και Συντονίστρια Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κύπρου, Δρ. Ilaria Geddes - Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου και Συμπρόεδρος του Cyprus Network for Urban Morphology, Editorial Advisor – Cities & Health και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού, Κώστας Γιάλλουρος.
Σε γενικές γραμμές, προσθέτει η ανακοίνωση, οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι έχουν παρθεί σημαντικά βήματα στην πόλη της Λεμεσού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του W.H.O. για τις υγιείς πόλεις.
Έφεραν δε ως παραδείγματα τα συνοικιακά συμβούλια, τις δράσεις για να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων από τα ίδια τα νοικοκυριά, τη συνεργασία με εξωτερικούς φορείς (ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ο.κ.) καθώς και τις δράσεις των τοπικών αρχών κατά την διάρκεια της πανδημίας, που αποσκοπούσαν στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.
Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως χρειάζονται ακόμα προσπάθειες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, καθώς και πολιτική βούληση, προκειμένου η Λεμεσός να επιτύχει όλους τους στόχους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τις υγιείς πόλεις με απώτερο στόχο την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η διαδικτυακή συζήτηση ολοκληρώθηκε με ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι η Λεμεσός θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους για μία υγιή πόλη, όπως αυτή χαρακτηρίζεται από το W.H.O. Healthy Cities Network Guidelines.