Μετά από δέκα χρόνια ζωής του γαλλοκυπριακού σχολείου στη Λευκωσία, Υπουργός Παιδείας και Γαλλίδα Πρέσβειρα εγκαινίασαν και επίσημα το 2ο γαλλοκυπριακό σχολείο στον τόπο μας, το οποίο φιλοξενείται στην Α’ Αστική Σχολή Λεμεσού.
Των εγκαινίων ακολούθησε υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης ορόφου του σχολείου - με διάρκεια δέκα χρόνων - από τον Πρόεδρο της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνο Έλληνα και τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του γαλλοκυπριακού σχολείου, Πέτρο Ιωσηφίδη.
Σε χαιρετισμό του, ο ΥΠΑΝ, Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασε την ικανοποίηση και συγκίνηση που έγινε πραγματικότητα, μετά από πολλές προσπάθειες, ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών.
Η δημιουργία του γαλλοκυπριακού σχολείου στη Λεμεσό είναι σημαντική, ανέφερε, «γιατί υλοποιεί και μια απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Γαλλίας και είναι καρπός των συνεχών προσπαθειών των δυο χωρών για να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς φιλίας μας, που βασίζονται σε αρχές και αξίες», ενώ υπέδειξε πως η εκπαίδευση πρωταγωνιστεί στην προάσπιση και προώθηση αυτών των αρχών και αξιών.
Πρόσθεσε ακόμη πως το γαλλοκυπριακό σχολείο στη Λεμεσό «είναι δείγμα του γενικότερου διαχρονικού σχεδιασμού και στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας», σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται.
«Αυτή η κίνηση συμπληρώνει την απόφαση που λήφθηκε τα τελευταία χρόνια για τη γενίκευση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση, τη συμπληρώνει και τη στηρίζει, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες», συμπλήρωσε.
Κοινή φιλοδοξία μας είναι, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, το σχολείο αυτό να είναι, όχι μόνο ένας φάρος της γαλλοκυπριακής εκπαιδευτικής συνεργασίας και φιλίας, αλλά κυρίως ένας χώρος που θα δώσει τις δυνατότητες στα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους και να προετοιμαστούν κατάλληλά για τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και την περεταίρω εκπαίδευση τους.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι το γαλλοκυπριακό σχολείο της Λευκωσίας γιορτάζει φέτος τα δεκάχρονα του και σημείωσε πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόοδο του και την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των μαθητών/τριών».
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα Πρέσβειρα, Salina Grenet-Catalano, χαιρέτησε την έναρξη λειτουργίας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, του γαλλοκυπριακού σχολείου της Λεμεσού, το οποίο όπως υπέδειξε, αποτελεί μέρος ενός δικτύου 566 γαλλικών σχολείων, εκτός Γαλλίας, σε 38 χώρες.
Η Γαλλίδα Πρέσβειρα, ανέφερε ότι η λειτουργία του παραρτήματος του γαλλοκυπριακού σχολείου στη Λεμεσό αποτελεί μια συλλογική επιτυχία και γεννήθηκε από το όραμα των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, «να φέρουν ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας και τους νέους μας».
«Είναι, επίσης, ο καρπός της προσωπικής δέσμευσης του Υπουργού Παιδείας και της κυπριακής Κυβέρνησης υπέρ της πολυγλωσσίας και του μεγαλύτερου ανοίγματος προς την Ευρώπη και τον κόσμο, για τη νεολαία και τους φοιτητές της Κύπρου, αλλά και ένδειξη της δέσμευσης της Γαλλίας, με την στήριξη του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, υπέρ της γαλλικής εκπαίδευσης στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Η Salina Grenet-Catalano ανέφερε ακόμη πως η φοίτηση στο γαλλοκυπριακό σχολείο επιτρέπει τη φοίτηση των παιδιών σε όλα τα γαλλικά σχολεία στη Γαλλία και στο εξωτερικό, «γεγονός που αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα».
Την ώρα που το γαλλοκυπριακό σχολείο στη Λευκωσία γιορτάζει τη δεκαετή επέτειο του και συνεχίζει να αναπτύσσεται, σημείωσε, «το άνοιγμα ενός δεύτερου σχολείου στη Λεμεσό, που θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Κύπρο, αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον για το γαλλικό εκπαιδευτικό μοντέλο στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο, το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς».
Στο γαλλοκυπριακό σχολείο της Λεμεσού, το οποίο διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο ο Υπουργός Παιδείας και η Γαλλίδα Πρέσβειρα, φοιτούν μέχρι στιγμής περί τα 11 παιδιά, στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού.