الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Ποιητικό Ταξίδι στον Ορεινή Κύπρο»

Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Ποιητικό Ταξίδι στον Ορεινή Κύπρο»

Έχουμε χρέος να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για τη διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στην παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Ποιητικό Ταξίδι στον Ορεινή Κύπρο», που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης», στις Πλάτρες.

"Το μέγεθος του πλούτου που παρουσιάζει η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αποτελεί για εμάς προνόμιο", σημείωσε η Υπουργός, αναφερόμενη στο χρέος για τη διαφύλαξή του.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση, θέτοντας ως προτεραιότητα το χρέος αυτό, υιοθετεί μια συνεκτική πολιτική για την επίτευξη των στόχων που αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού, ενώ, την ίδια στιγμή, επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση των κοινοτήτων και των κατοίκων της υπαίθρου, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων τους και την πρόοδο των κατοίκων.

Η ποιητική ανθολογία «Ποιητικό Ταξίδι στον Ορεινή Κύπρο», εκδόθηκε πρόσφατα από το νεοσύστατο Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων, με τα ποιήματα να ταξιδεύουν νοερά τους αναγνώστες στα μαγευτικά μονοπάτια της ορεινής Κύπρου, είπε η Υπουργός, συγχαίροντας τους συντελεστές της έκδοσης, τους ποιητές και τις ποιήτριες, αλλά και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων.

"Οι 48 ποιήτριες και ποιητές, καταθέτοντας την ψυχή, τα συναισθήματα, τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους στους στίχους που κοσμούν την έκδοση, πετυχαίνουν να αναδείξουν με ενάργεια την ξεχωριστή φυσιογνωμία της μοναδικής αυτής περιοχής της πατρίδας μας. Αυτή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ορεινής Κύπρου υπήρξε η αφορμή αλλά και η αστείρευτη πηγή που έθεσε σε κίνηση την έμπνευση των δημιουργών. Δεν είναι καθόλου, τυχαίο που ακόμα και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, εμπνευσμένος από το ειδυλλιακό τοπίο των Πλατρών, γράφει: «Τ' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες»", ανέφερε.

Τα ανθολογημένα ποιήματα εμπλουτίζουν τη βιβλιογραφία γύρω από την κυπριακή ποιητική παραγωγή, επικοινωνούν στους αναγνώστες το πηγαίο ταλέντο των δημιουργών τους, συνθέτοντας, παράλληλα, έναν πολύτιμο θησαυρό. Μαζί με το φωτογραφικό υλικό που διανθίζει την έκδοση, φυλάσσουν και μεταφέρουν μέσα από τις σελίδες της την ομορφιά, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά με την οποία συνδέεται η ορεινή Κύπρος, σημείωσε η Υπουργός.

Αναφερόμενη στο Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι συνιστά σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά τη διαφύλαξη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, της ιστορίας, του πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας της ευρύτερης περιοχής.

"Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασε από τη δραστηριοποίηση του Ιδρύματος, τα μέλη του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και ζήλο για την επιτέλεση της αποστολής που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με Υπουργεία, Υφυπουργεία, υπηρεσίες, φορείς, οργανισμούς και τοπικές αρχές", ανέφερε, σημειώνοντας ότι και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ίδρυση και τη λειτουργία του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

"Κοινό όραμα και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μπορεί να αποδώσει η λειτουργία του Ιδρύματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναβάθμιση και ανάπτυξη της παρεχόμενης παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών, στην ευρύτερη περιοχή", ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα οφέλη που προκύπτουν επιβεβαιώνουν τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία του Ιδρύματος για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Listen Live