Συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια λειτουργίας η σχολή Οινοποιίας της Τεχνικής Σχολής στο Όμοδος, στην οποία φοιτούν 6 με 7 νέοι ετησίως, ποσοστό 40% των παιδιών που φοιτούν στο εκπαιδευτήριο. Όπως μας είπε ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, Τοπικό Οινοποιείο φιλοξενεί τον εκπαιδευτικό και τα παιδιά για την πρακτική εξάσκηση. Το πρόγραμμα καλύπτει από την φύτευση του αμπελιού, την περιποίηση, τον τρύγο, την μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο, μέχρι και το μάρκετινγκ, οπότε η σχολή διαθέτει αμπέλι το οποίο το περιποιούνται οι εκπαιδευόμενοι και μαθαίνουν να επηρεάζουν θετικά την ποιότητα του κρασιού.
Ο κ. Μαρκάτζιης υπέδειξε πως έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία για παιδιά από κοινότητες της περιοχής, που μεταφέρονται δωρεάν στη σχολή. Τόνισε πως οι νέοι που παρακολουθούν την Οινολογία έχουν ενθουσιασμό κι αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αφού προέρχονται από τα κρασοχώρια και μπαίνουν απευθείας στην αγορά εργασίας που τους χρειάζεται, αν δεν συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Ο Οινολόγος και οινοποιός Σοφοκλής Βλασίδης μας ανέφερε πως δεν έχουν διαφανεί ακόμη τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της σχολής, πρόσθεσε ωστόσο πως οι επαγγελματίες του κλάδου είναι απόλυτα σύμφωνοι με την ιδέα, αφού ένα από τα προβλήματα στο κομμάτι της οινοποιίας σ’ όλη την Κύπρο, είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, «το οποίο να μπορείς να εμπιστευτείς να δουλέψει στο οινοποιείο και να έχει γνώσεις ώστε να μπορείς να στηριχτείς πάνω του». Πρόσθεσε πως μέσω αυτής της σχολής μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το κομμάτι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να δημιουργηθεί και κουλτούρα προκειμένου οι μαθητές να εκτιμήσουν τον κλάδο και να μην θεωρήσουν υποτιμητικό το να δουλεύουν σε οινοποιείο. «Να έχουμε δηλαδή ανθρώπους με γνώση αλλά και αγάπη για τον τομέα, ώστε να αποδώσουν» κατέληξε ο Σοφοκλής Βλασίδης.
Σημαντική εξέλιξη για τα κρασοχώρια της Λεμεσού αποτελεί και η δημιουργία Σχολής Οινοχόων στο Βουνί από το ΤΕΠΑΚ, με τη συνδρομή της Κοινότητας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Θεοχάρους, μας ανήγγειλε πως θα υπογραφεί επίσημα συμφωνία με την κοινότητα στις 4 Νοεμβρίου, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και του Υφυπουργού Τουρισμού.
Για τη λειτουργία της σχολής θα αξιοποιηθούν το παλιό Δημοτικό σχολείο και το κτίριο του Κέντρου Πληροφόρησης Οίνου στο Βουνί. Όπως μας είπε ο καθηγητής Θεοχάρους, η σχολή Sommelier θα ενταχθεί στην Ακαδημία Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ που είναι η μετεξέλιξη του ΑΞΙΚ. Θα έχει τη διοικητική της έδρα στην Πάφο, αλλά τα μαθήματα θα γίνονται στο Βουνί. Αυτή την περίοδο εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Η σχολή θα ξεκινήσει με 2 ή 3 θέσεις εργασίας που θα διευρυνθούν, εφόσον αγκαλιαστεί από την κοινωνία και την οικονομία.
Ο Αντώνης Θεοχάρους επισήμανε πως παρατηρείται πέραν του αναμενόμενου ενδιαφέρον και από απλούς πολίτες, για τους οποίους θα προσφερθούν ταχύρρυθμα μαθήματα, (π.χ. για δύο Σαββατοκύριακα, προσελκύοντας και κόσμο στην κοινότητα), πέραν του διετούς κύκλου σπουδών που θα προσφέρει το ΤΕΠΑΚ και θα είναι αναγνωρισμένος από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Ο κ. Θεοχάρους εκτίμησε πως μέχρι το Δεκέμβριο θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Στρατηγικού Προγραμματισμού η μελέτη σκοπιμότητας, ακολούθως θα εγκριθεί από τη Σύγκλητο και «αν όλα πάνε καλά», αρχές του 2025 θα λειτουργήσει με πιστοποιημένο πρόγραμμα, ενώ από το 2024 θα οργανώνονται σεμινάρια για τον απλό κόσμο.